Case vândute de mai multe ori, pedepse cu suspendare

Instanțele de judecată din Craiova s-au dovedit blânde când au condamnat cu suspendare în două dosare un bărbat acuzat că a înșelat mai multe persoane (Foto: arhiva GdS)
Autori


Un cititor GdS, parte civilă într-un dosar de înșelăciune, se plânge de „blândețea“ instanțelor din Craiova, care au condamnat cu suspendare în două dosare un bărbat acuzat că a înșelat mai multe persoane, cărora le-a vândut trei imobile deja înstrăinate. Este vorba de craioveanul Liviu Victor Safta, angajat ca agent imobiliar la SC Safta Invest SRL, după cum susțin anchetatorii. GdS a aflat că SC Safta Invest este administrată de bunica lui Victor Safta, o femeie de 81 de ani, din comuna doljeană Vârvoru de Jos. În septembrie, anul trecut, același Liviu Victor Safta a fost trimis în judecată în al treilea dosar de înșelăciune.

Au rămas și fără bani, și fără casele promise, după ce au fost convinși să cumpere imobile vândute deja altor persoane. Aceasta este, pe scurt, povestea păgubiților din cele trei dosare penale întocmite de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pe numele lui Liviu Victor Safta, de 42 de ani. Să începem cu primul dosar, cel cu numărul 15396/215/2015, înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova în iunie 2015.

Procurorii craioveni au reținut că, „la data de 14.08.2014, inculpatul Safta Victor Liviu le-a indus în eroare pe persoanele vătămate (Elena și Marius Iulică Toma – n.r.), spunându-le că imobilul pe care urma să-l înstrăineze nu este vândut altor persoane și nu este grevat de sarcini, determinându-le, astfel, să încheie un antecontract de vânzare-cumpărare având ca obiect un imobil situat în municipiul Craiova“. Și asta în condițiile în care același imobil fusese vândut pe 24 februarie 2014.

În februarie, anul trecut, Judecătoria Craiova a hotărât să-l condamne pe Safta la un an de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune și l-a obligat să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunității la Salubritate sau RAADPFL. În plus, instanța l-a obligat pe inculpat să le returneze păgubiților suma de 10.000 de euro. Instanța a mai reținut că, la data comiterii faptei, Safta era angajat ca agent imobiliar la SC Safta Invest SRL. A urmat apelul, iar în noiembrie 2016, Curtea de Apel Craiova a menținut sentința Judecătoriei printr-o hotărâre definitivă.

Condamnat cu suspendare și în al doilea dosar

Între timp, în iulie 2016, același Liviu Victor Safta a fost trimis în judecată în alt dosar de înșelăciune, cel cu numărul 19627/215/2016. În acest dosar, anchetatorii au reținut că, pe 6 august 2014, Safta a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un imobil din comuna Pielești, care fusese însă vândut altor persoane încă din mai 2014. Păgubitul este C.M., care a achitat suma de 26.500 de euro pe un imobil vândut a doua oară. Pe 15 decembrie, anul trecut, Judecătoria Craiova a hotărât să-l condamne pe Safta la un an și zece luni de închisoare cu suspendare, pedeapsă care o cuprinde pe cea de un an cu suspendare din primul dosar. De data aceasta, instanța a dispus ca inculpatul să presteze 80 de zile de muncă neremunerată pentru Primăria Craiova. În plus, Safta a fost obligat să înapoieze păgubitului cei 26.500 de euro.

La începutul lunii ianuarie, hotărârea a fost atacată cu apel de inculpat și de păgubit.

În septembrie 2016, Liviu Victor Safta a fost trimis în al treilea dosar de înșelăciune, cel cu numărul 27816/215/2016. În acest dosar, care este în procedură de cameră preliminară, a fost pusă sub acuzare și Cristina Floriana Safta. Anchetatorii au reținut că, „inculpații Safta Liviu Victor și Safta Cristina Floriana, la data de 16.05.2014, au indus-o în eroare pe persoana vătămată (Nela Stanciu – n.r.), spunându-i că imobilul pe care urma să-l înstrăineze nu este vândut altor persoane și nu este grevat de sarcini, determinând-o să încheie un antecontract de vânzare-cumpărare, având ca obiect imobilul menționat, deși acesta fusese înstrăinat încă din 7.01.2014“. Procurorii craioveni nu au precizat însă care este prejudiciul produs în acest dosar.

Inculpatul și-a recunoscut faptele în fața judecătorilor

Una dintre persoanele care a rămas și fără bani, și fără casă a explicat pentru GdS că și-a vândut apartamentul pentru a putea cumpăra casa de la Liviu Victor Safta, motiv pentru care a rămas pe drumuri. „Subsemnatul Marius Iulică Toma, de 56 de ani, cu domiciliul pe străzile Craiovei, în urma pierderii unui apartament în schimbul unei case ipotecate, vă adresez rugămintea de aprobare a eutanasierii legale a subsemnatului pentru binele celui care m-a escrocat și care, datorită justiției, stă bine-merci în libertate. Dacă tot am pierdut legal un apartament în favoarea unei case ipotecate la cămătari, dreptul la un trai liniștit la pensie, cutreierând străzile Craiovei în găsirea unui adăpost, cer eutanasierea în locul unui deces din cauza foamei sau gerului. Nu situația străzii mă împinge să cer acest ultim favor, ci deciziile unor magistrați care, în decurs de trei luni, scot basma curată un infractor care vinde cu acte o casă ipotecată la două familii credule, lăsându-le pe drumuri“, a spus Marius Iulică Toma.


De altfel, la apel, Toma a solicitat aplicarea unei pedepse cu executare pentru inculpat, susținând că pedeapsa a fost mult prea blândă față de prejudiciul cauzat.

„Reacție fermă a organelor judiciare față de astfel de fapte“

Să vedem cum au motivat judecătorii hotărârea din primul dosar penal, cel în care inculpatul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. În primul rând, instanța a reținut că inculpatul și-a recunoscut fapta, așa că, potrivit legii, pedeapsa maximă pentru infracțiunea de înșelăciune a scăzut cu o treime, de la trei la doi ani de închisoare. Judecătoria Craiova a reținut că, pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând săvârşirea faptelor, dar și că a fost de acord cu despăgubirea persoanelor vătămate, așa că l-a condamnat la un an de închisoare. Ca să îl condamne cu suspendare, instanța a motivat că „inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, inculpatul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii şi, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, prima instanţă a apreciat că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni“.

La apel, Curtea de Apel Craiova a reținut că „pedeapsa nu trebuie să fie percepută ca o răzbunare a societăţii pentru faptul că inculpatul a greşit, însă stabilirea pedepsei de un an închisoare (…) este de natură să fie percepută ca o reacţie fermă a organelor judiciare faţă de astfel de fapte, luând în considerare atitudinea procesuală a inculpatului“. În final, Curtea de Apel Craiova a respins apelurile formulate de Safta și Marius Iulică Toma, așa că inculpatul a rămas cu pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare.

Patroană la 81 de ani

Potrivit informațiilor furnizate de Registrul Comerțului, agenția imobiliară SC Safta Invest SRL are ca unic acționar și administrator pe Floarea Cârțână, născută în anul 1935 în comuna doljeană Vârvoru de Jos. GdS a încercat să o găsească pe Floarea Cârțână în Vârvoru de Jos, însă primarul comunei a precizat că nu mai locuiește în localitate, femeia fiind dusă la un cămin de bătrâni de către un nepot al său, care are grijă de ea. Întrebat dacă nepotul femeii se numește Liviu Victor Safta, edilul din Vârvoru de Jos a răspuns afirmativ. De asemenea, GdS a încercat să obțină un punct de vedere de la reprezentanții Safta Invest ori de la Liviu Victor Safta, însă numărul de telefon menționat atât pentru sediul firmei, cât și la contacte firmă nu mai este în serviciu.

Înșelăciunea

Potrivit Codului penal, înşelăciunea reprezintă inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase în scopul de a obţine un folos patrimonial injust, iar dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la șase luni la trei ani. Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani. Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 12 ianuarie 2017

Actualitate

» Mesaj de la vârful CE: MCV nu va fi ridicat în 2017
» România ar putea avea un acces mai bun la sistemul de control al frontierelor Schengen
» UE a acordat Turciei 748 milioane de euro, asistență pentru refugiați
» MAE: Cetățenii români blocați în Gaziantep au ajuns în România
» Sedințele CSM vor fi transmise în continuare pe pagina de internet a instituției
» Al doilea om din SRI, suspendat
» Dosarul Alinei Bica: Judecătorii au decis să schimbe încadrarea juridică din luare de mită în favorizarea infractorului
» Transgaz: Sistemul de transport al gazelor se află joi în stare de dezechilibru
» Atenționare de călătorie în Serbia
» Premierul anunţă că legea bugetului va ajunge în Parlament până pe 25 ianuarie
» Hong Kong a interzis importul de carne de pasăre din România
» Dorneanu despre sesizarea CCR de către Avocatul Poporului: “Este o speță foarte complicată”
» Patru noi decese de gripă într-o săptămână
» 300.000 de maşini second-hand din import, înmatriculate în 2016
» Cazierul judiciar, gratuit de 1 februarie
» Cod Galben de polei şi vânt
» Simularea evaluării naționale și cea a bacalaureatului vor începe pe 13 martie
» Klaus Iohannis a promulgat legea prin care scuteşte pensionarii de plata CASS
» CCR: Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, constituțională

Publireportaj

» CJ Gorj le va oferi mere preşcolarilor şi elevilor de gimnaziu

Local

» Apicultura – pasiune şi afacere
» Slovacii caută în Olt operatori de producţie şi asamblori de echipamente electrice
» Mehedinţi: Prins în flagrant în timp ce fura cosmetice dintr-un magazin

Dolj

» Directorul artistic al Filarmonicii „Oltenia“, demisie sub presiune
» Unele firme vor plăti mai mulți bani la stat anul acesta
» Copii premiaţi de fundaţia sprijinită de Jon Bon Jovi
» Percheziții la traficanții de canabis şi ecstasy
» Mii de craioveni au stat în frig din cauza unei avarii
» Primăria Craiova restrânge parcările cu plata prin SMS
» Craiova: Locuitorii din Valea Roşie stau în frig şi în această noapte
» Craiova: Activităţi culturale la Biblioteca “Aman”, la 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu
» ANM: Cod galben nowcasting de vânt și ninsoare viscolită în Oltenia
» Mii de craioveni stau în frig în urma avariei din Valea Roşie
» Craiova: Parcările cu plata prin SMS se împuținează
» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Sfânta Muceniţă Tatiana, sărbătorită la Catedrala mitropolitană din Craiova

Gorj

» A început recepţia pentru DN 66, tronsonul Rovinari – Bumbeşti Jiu
» Gorjean mort într-un accident în Ungaria
» Autofreze din Gorj, trimise la Bucureşti şi Constanţa

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cercetaţi după ce au furat astă vară un telefon mobil

Sport

» Albici: Am reglat neajunsurile, vom arăta mai bine anul acesta
» Alex Fotescu are încredere că Filiaşiul va face un retur foarte bun
» Bucurică: Îmi doresc foarte mult să vin la Craiova
» Fotbal / Dumitru Barbu, la Repriza de Sud
» Baschet (m): Dragan Aleksic s-a despărțit de SCM-U Craiova
» Fotbal / Silviu Bogdan: Juniorii noștri știu că porțile primei echipe le sunt deschise
» Fotbal / PSG nu a avut probleme cu Metz

Magazin

» Horoscop
» Cărţile care vor apărea în 2017
» Bancul zilei

Top