8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdio, fonduri europene pentru reabilitarea Colegiului „Carol I“!

Adio, fonduri europene pentru reabilitarea Colegiului „Carol I“!

Clădirea în care se află Colegiul Național „Carol I“ și Opera Română Craiova se degradează pe zi ce trece, în așteptarea banilor necesari pentru consolidare și reabilitare (Foto: Lucian Anghel)
Clădirea în care se află Colegiul Național „Carol I“ și Opera Română Craiova se degradează pe zi ce trece, în așteptarea banilor necesari pentru consolidare și reabilitare (Foto: Lucian Anghel)

Municipalitatea așteaptă aprobarea bugetului pe anul 2017 pentru a încerca să găsească suma necesară consolidării și reabilitării clădirii în care se află Colegiul Național „Carol I“ și Opera Română Craiova. Imobilul este încadrat în clasa de risc seismic II, cu vulnerabilitate foarte ridicată, dar nu s-au putut atrage nici în 2016 fonduri europene pentru reabilitarea lui. Primăria Craiova a reziliat anul trecut contractul cu firma de proiectare HACHIKO DESIGN din București, care trebuia să realizeze proiectul tehnic (PT) și documentațiile de avizare ale lucrărilor de intervenție (DALI), și caută soluții pentru a face rost de cele circa 15 milioane de euro, la cât erau evaluate lucrările. Autoritățile iau în calcul și varianta ca lucrările care se vor executa să se încadreze într-o sumă mult mai mică, pentru a putea fi suportate din bugetul local.

Colegiul Național „Carol I“ și Opera Română Craiova rămân o bilă neagră pentru autoritățile locale, care nu a reușit să atragă până în 2016 fondurile necesare consolidării și reabilitării clădirii în care funcționează cele două instituții. Imobilul, încadrat în urma expertizei în clasa de risc seismic II, cu vulnerabilitate foarte ridicată, se degradează pe zi ce trece și riscă să se prăbușească, dar până acum nu s-a găsit o sursă de finanțare pentru rezolvarea acestei probleme. Și nici anul 2017 nu pare să fie unul cu reușite din acest punct de vedere. Primăria Craiova și-a dat seama că reabilitarea clădirii respective nu se poate face printr-un proiect cu fonduri europene, așa cum s-a tot sperat în ultimii ani, pentru că nu a existat o axă de finanțare în care să se încadreze acest obiectiv, fiind vorba și de o clădire monument istoric. Prin urmare, singura variantă care mai poate fi luată în calcul este executarea lucrărilor cu bani de la bugetul local.
Asta ar intenționa în 2017 și municipalitatea, numai că suma necesară, circa 15 milioane de euro (după cum a rezultat din evaluările făcute), pare greu de suportat de bugetul pe un an al Craiovei. „Tot ce pot să spun acum este că reabilitarea Colegiului «Carol I» se va face cu bani de la bugetul local, pentru că nu s-a putut găsi o sursă de finanțare pe fonduri europene. Nu a existat o axă prioritară în care să se încadreze această clădire monument istoric. Probabil se va merge pe un proiect nu la fel de complex precum cel inițial, pentru a costa mai puțin bugetul local“, a explicat Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei. Acesta a mai menționat că ultimele axe de finanțare cu fonduri europene deschise, care se referă la reabilitarea de clădiri, pun condiția ca acestea să nu fie monument istoric sau să aibă un anumit grad de ocupare, iar imobilul unde funcționează Colegiul „Carol I“ și Opera Română Craiova nu s-ar încadra în nici o variantă. Așa că bugetul local ar reprezenta singura salvare a prestigioasei instituții de învățământ din Bănie. Numai că nu se știe momentan și ce lucrări se pot face raportat la suma pe care o poate pune la dispoziție primăria pentru reabilitarea clădirii.

Subiectul „Carol I“ a tot aprins spiritele în consiliul local

În august 2013, primăria a scos la licitație realizarea proiectului tehnic (PT) și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru reabilitarea Colegiului „Carol I“ și a Operei Craiova, iar câștigătoare a fost SC HACHIKO DESIGN SRL, din București. Firma urma să primească 341.760 de lei fără TVA și avea șase luni la dispoziție să predea lucrarea. Documentele au venit abia în februarie 2016, iar, potrivit acestora, costul estimat al lucrărilor era de aproximativ 15 milioane de euro, dintre care două milioane de euro pentru consolidare și restul pentru reabilitare. Nu s-a găsit însă sursa de finanțare. Situația a provocat dispute aprinse și în consiliul local, dar tot fără rezultat. În ședința din februarie 2016, primarul Olguța Vasilescu aducea în fața consilierilor două cărucioare de tipul celor de supermarket pline cu acte, spunând că reprezintă „toată documentaţia pentru «Carol I»“, respectiv proiect tehnic, DALI și expertiză.
În noiembrie 2016, subiectul a fost din nou dezbătut în consiliul local, atunci municipalitatea anunțând și că a reziliat contractul cu firma de proiectare HACHIKO DESIGN. „Proiectul a avut expertiză și DALI, iar indicatorii au fost aprobați în ședință de consiliu local. Pentru că firma nu poate continua proiectarea, vom scoate Proiectul Tehnic și execuția la licitație. Termenul de execuție este de doi ani, atât pentru «Carol I», cât și pentru Operă“, explica, în ședința din noiembrie, directorul Direcției de Investiții, Maria Nuță. „Inițial s-a plecat de la un studiu, un DALI și o expertiză pentru reabilitarea Colegiului și a Operei, apoi au apărut instrucțiunile la ghiduri (pe fonduri europene – n.r.) care spuneau că, acolo unde este vorba de monumente istorice, valoarea maximă, în care intră și partea neeligibilă și cofinanțarea, trebuie să fie de maximum cinci milioane de euro cu tot cu TVA. S-a solicitat proiectanților să reducă proiectul la această sumă. După ce s-a lucrat la reducere, adică se mergea strict pe partea de reabilitare și consolidare, au apărut ghidurile în care s-a stabilit că numai clădirile monument istoric sau liceele cu caracter tehnologic intră în această categorie. Monumentele istorice trebuie să aibă cu totul altă destinație decât administrație sau învățământ. Practic, au căzut aceste axe și posibilitatea de a folosi bani europeni la Colegiul «Carol I» a picat“, a precizat atunci și Mihail Genoiu. Edilul nu a putut înainta nici atunci și nici acum vreun termen de finalizare a consolidării și reabilitării Colegiului Național „Carol I“, acest lucru urmând să fie stabilit printr-un studiu de fezabilitate și un alt proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS