8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe Bobotează, caii din Băileşti au fost botezaţi

De Bobotează, caii din Băileşti au fost botezaţi

Cei mai frumoși cai din oraşul lui Amza Pellea au fost botezați, de Bobotează. Localnicii susţin că este un obicei vechi de peste un secol, păstrat cu sfinţenie de la străbuni. O demonstraţie de frumuseţe, după care animalele sunt binecuvântate de preoţi şi stropite cu apă sfinţită, iar proprietarii, premiaţi cu diplome şi bani.

În ciuda temperaturilor scăzute și a viscolului, zeci de locuitorii din Băileşti s-au strâns vineri dimineață lângă Sala Sporturilor „Ada Nechita“, la Botezul cailor. S-au pierdut multe din tradiţiile acestor locuri, însă au mai rămas câteva la care oamenii ţin în mod special. Cei mai vârstnici îşi amintesc cu nostalgie de vremea copilăriei, de bunicii pe care îi însoţeau în această zi de sărbătoare la parada care se ţinea pe atunci în centrul municipiului, iar cei tineri duc cu mândrie tradiţia mai departe. Se spune că animalul stropit cu apa sfinţită de preot este ferit de boli şi întâmplări nedorite, va avea putere de muncă şi nu se va atinge blestemul de el. Iar cei care-i botează vor avea un an bun, cu recolte bogate. Acest obicei este răspândit în Oltenia, dar şi în Muntenia şi Dobrogea. Botezul cailor este un ritual făcut asupra animalelor de către preoţi, urmat de obicei de o întrecere între cai. La baza obiceiului stă credinţa că, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la munca de pe câmp, el trebuie purificat întocmai ca stăpânul pe care-l slujeşte.

„Este păcat să ne pierdem obiceiurile lăsate moștenire“

S-au trezit cu noaptea în cap pentru această zi de sărbătoare. Stăpânii au pregătit caii ca pentru o defilare adevărată, i-au periat, i-au împodobit cu hamuri din piele și le-au pus ciucuri, iar în cozi le-au împletit panglici roşii. „Botezul cailor este un obicei din străbuni, extrem de important pentru noi. De la ora cinci m-am trezit să pregătesc calul, să-i pun clopoţei, să îi dau să mănânce. Dintotdeauna în familia mea am avut exemplare frumoase de cai. Străbunicul a iubit caii, apoi bunicul şi tata. De patru ani îl am pe Tarzan, ne ajută la muncile câmpului, însă avem mare grijă de el. Este un exemplar deosebit, anul trecut a câştigat locul I datorită frumuseţii sale“, a spus Cătălin Botea, unul dintre băileştenii prezenţi vineri la Botezul Cailor. Şi pentru Nicu Ilaru această tradiţie este una de suflet, pe care vrea să o transmită mai departe copiilor şi nepoţilor săi. „Este moştenire de la bătrânii mei… De aproape trei ani am cumpărat acest ponei. L-am numit Spartan. Mă bucur să văd atât de mulţi tineri şi copii care asistă la «Botezul cailor». Acest lucru contează cel mai mult pentru noi, este păcat să ne pierdem obiceiurile lăsate moştenire. Când eram copil, la această paradă veneau zeci, chiar sute de persoane însoţite de animale. Astăzi au mai rămas doar câteva…“, a spus bărbatul.

Cele mai frumoase exemplare, premiate

După parada cailor, preoţii au stropit cu apă sfinţită animalele prezente. Ca în fiecare an însă, misiunea cea mai grea a revenit juriului, care a trebuit să aleagă din cele 15 exemplare participante la manifestare pe cele mai frumoase. Stăpânii au primit diplome, dar şi premii în bani. „Când eram copil, veneam în ziua de Bobotează în parcul din centrul Băileştiului, să admir cei mai frumoşi cai din localitate. Era un adevărat eveniment pentru localitatea noastră. Momentan, alegem doar în funcţie de frumuseţe, premiind cele mai arătoase exemplare. Pe viitor însă dorim să introducem noi probe în concurs: de viteză, îndemânare. Este impresionant să vezi că viscolul nu i-a ţinut pe oameni acasă şi, ca în fiecare an, iubitorii de animale s-au întâlnit pentru a-şi boteza caii. Sunt cai de rasă, extrem de valoroşi, foarte bine îngrijiţi. Este o mândrie că tradiţiile rezistă. Este o mare fală pentru proprietarul care are cel mai frumos cal“, a menţionat Costel Pistriţu, primarul municipiului Băileşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS