10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul șpăgilor de la UMF Craiova, plimbat între instanțe

Dosarul șpăgilor de la UMF Craiova, plimbat între instanțe

În iulie 2015, procurorii bucureșteni au descins la UMF Craiova și au chemat la audieri peste 70 de martori și suspecți (Foto: arhiva GdS)
În iulie 2015, procurorii bucureșteni au descins la UMF Craiova și au chemat la audieri peste 70 de martori și suspecți (Foto: arhiva GdS)

Tribunalul Olt nu a început nici până acum judecarea dosarului în care procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis în judecată pentru luare de mită șase cadre didactice din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova. În două rânduri, în februarie și septembrie 2016, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Olt a dispus începerea judecării celor șase inculpați, însă Curtea de Apel Craiova a desființat deciziile și a retrimis dosarul la Slatina.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunțau, pe 11 septembrie 2015, trimiterea în judecată a inculpaților Dănuț Firu, Cristina Petrică, Daniela Cernea, Liviu Ghirigiu, Oana Purcaru și Lucica Roșu, toți fiind acuzați de luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii bucureșteni au reținut că, în perioada ianuarie-iunie 2015, Dănuț Firu „a pretins şi primit de la mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Socială şi ai Facultăţii de Medicină Dentară, sume de bani cuprinse între 100 și 150 de lei, pentru a-i promova la examenele susţinute la disciplinele pe care le preda“. Oamenii legii au mai susținut că „inculpata Roșu Lucica, în calitate de profesor universitar la aceeaşi universitate, a primit în cursul lunii iunie 2015 suma de 100 de euro de la o studentă pentru a o promova la un examen“. În ceea ce o privește pe Cristina Petrică, aceasta este acuzată că, în intervalul ianuarie – iunie 2015, a primit „de la mai mulţi studenţi două perechi de cercei de aur (fiecare în valoare de 450 de lei) şi produse cosmetice în valoare de 400 de lei, pentru a-i promova la examenul de an“. În schimb, Oana Purcaru a fost acuzată că, pe data de 5 februarie 2015, a primit suma totală de 750 de lei de la mai multe studente pentru a le promova la un examen programat în aceeaşi zi. De asemenea, profesorul Liviu Ghirigiu a fost acuzat că, în cursul lunii iulie 2015, „a pretins şi primit de la șase studenţi câte 100 euro/student, pentru a-i declara promovaţi la un examen la una dintre disciplinele la care era titular“. Anchetatorii nu au precizat însă când și ce sume de bani ar fi primit drept mită Daniela Cernea.

Dosar plimbat între Slatina și Craiova

Pe 14 septembrie 2015, acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt, iar judecătorul de cameră preliminară a dispus deja de două ori începerea judecării celor șase inculpați. „Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în rechizitoriul nr. 374/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei privind pe inculpaţii Firu Dănuț, Petrică Cristina, Cernea Daniela, Chirigiu Liviu, Purcaru Oana, Roșu Lucica. Respinge excepţiile formulate de inculpaţii Firu Dănuţ, Petrică Cristina, Cernea Daniela, Chirigiu Liviu, Purcaru Oana şi Roşu Lucica, ca nefondate. Dispune începerea judecăţii cauzei (…)“, se arată într-o hotărâre de pe 14 septembrie 2016 a Tribunalului Olt. De fiecare dată, Curtea de Apel Craiova a admis contestațiile inculpaților și a retrimis cauza la Tribunalul Olt pentru rejudecare.
Astfel, pe 18 ianuarie, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Olt trebuie să hotărască pentru a treia oară dacă dispune începerea judecății în acest dosar ori retrimite rechizitoriul procurorilor bucureșteni. Oricare ar fi decizia instanței, acesta poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS