7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDonațiile Fundației Gazeta de Sud și ale partenerilor, șanse la viață

Donațiile Fundației Gazeta de Sud și ale partenerilor, șanse la viață

Prin donație a primit aparatură și Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU Craiova (Foto: arhiva GdS)
Prin donație a primit aparatură și Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU Craiova (Foto: arhiva GdS)

Nevoile spitalelor craiovene se întind pe liste lungi. Problema cea mai mare este însă lipsa aparaturii performante, fără de care medicii nu pot salva pacienții. Fundația Gazeta de Sud și partenerii săi au arătat de-a lungul anilor că lucrurile se pot schimba dacă există voință și implicare. Donațiile făcute au salvat mii de vieți. Bolnavi care nu ar mai fi avut nici o șansă trăiesc datorită echipamentelor donate și priceperii medicilor. Spitalele au nevoie în continuare de susținere, căci numai împreună putem schimba destine.

Bugetul infim al spitalelor îi condamnă pe medici să lucreze cu aparatură insuficientă şi veche. Din cauza costurilor ridicate pentru echipamentele de ultimă generaţie, în unele secţii nu s-au mai cumpărat aparate de zeci de ani, deşi sunt extrem de necesare pentru viaţa pacienţilor. Nu de puţine ori însă, secţii vitale din spitalele din Craiova au fost dotate cu aparatură cumpărată din donaţii.
Fundația Gazeta de Sud și partenerii săi s-au implicat în numeroase proiecte, în urma cărora spitalele au primit o parte din echipamentele medicale ce fac diferenţa între viaţă şi moarte. Clinica ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova a primit în primăvara acestui an un aparat important, donat de Top Gel și Fundația Gazeta de Sud. Peste 200 de bolnavi sunt tratați lunar în această clinică. Aici sunt trimise cazurile cele mai grave din toată Oltenia și se fac, în medie, cinci operații pe zi. Pentru realizarea unor intervenții chirurgicale importante, era însă mare nevoie de un echipament performant pentru endoscopie. Graţie colaborării dintre Top Gel și Fundația Gazeta de Sud, clinica a primit aparatul necesar, care a costat aproape 85.000 de lei.

Spitale dotate cu echipamente de zeci de mii de euro

Recent, și Clinica de Pediatrie a Spitalului Municipal „Filantropia“ a primit o sponsorizare importantă, valoarea echipamentelor ridicându-se la aproximativ 40.000 de lei. Ruris și Fundația Gazeta de Sud au investit în sănătatea celor peste 2.000 de copii care se tratează anual în această clinică. Spirometrul și analizorul de specialitate oferite clinicii permit acum medicilor să trateze și să monitorizeze afecțiunile respiratorii, cu ajutorul unor tehnici efectuate într-un laborator de explorări funcționale.

Tot anul acesta, o donație în valoare totală de 3.500 de euro, venită de la Ford România și Fundația Gazeta de Sud, a ajuns la Centrul de zi pentru copii și tineri cu autism din cadrul ANCAAR Craiova (Foto: arhiva GdS)
Tot anul acesta, o donație în valoare totală de 3.500 de euro, venită de la Ford România și Fundația Gazeta de Sud, a ajuns la Centrul de zi pentru copii și tineri cu autism din cadrul ANCAAR Craiova (Foto: arhiva GdS)

Tot anul acesta, o donație în valoare totală de 3.500 de euro venită de la Ford Romania şi Fundația Gazeta de Sud a ajuns la Centrul de zi pentru copii și tineri cu autism din cadrul ANCAAR Craiova. În același centru au fost aduse jucării și tot felul de cadouri, materialele necesare pentru realizarea unei terapii revoluționare.
Prin donație a primit aparatură și Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU Craiova. Echipamentul achiziționat în urma unei sponsorizări oferite de Fundația Gazeta de Sud, cu ajutorul Ford, ajută la tratarea fracturilor apărute la copii. Valoarea acestuia s-a ridicat la aproximativ 8.000 de euro.

Se fac demersuri pentru dotarea Clinicii ORL pediatrie

Clinica ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a primit în primăvara acestui an un aparat important, donat de Top Gel și Fundația Gazeta de Sud (Foto: arhiva GdS)
Clinica ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a primit în primăvara acestui an un aparat important, donat de Top Gel și Fundația Gazeta de Sud (Foto: arhiva GdS)

Lista donațiilor poate continua, acestea fiind doar cele mai recente proiecte care au dovedit că fiecare donație, oricât de mică, poate aduce schimbarea în bine. Lucrurile nu trebuie să se oprească însă aici. Viețile multor pacienți depind de aparate pe care acum medicii nu le au la dispoziție. Spre exemplu, în Clinica ORL Pediatrie din cadrul SJU Craiova este nevoie de mai multe echipamente medicale necesare operațiilor făcute pacienților cu vârsta sub un an. Acestea costă 6.600 de euro. Este nevoie și de un sistem pentru sucțiune care ajută la aspirarea corpilor străini și care costă 1.600 de euro. „Este singura clinică de specialitate din Oltenia. Aici sosesc toate urgențele pediatrice din regiune. Cele mai frecvente sunt cele cu corpi străini traheo-bronșici. Extragerea acestora se face de către o echipă multidisciplinară și necesită aparatură de specialitate. În momentul de față, clinica este dotată cu aparatură compatibilă cu intervenții destinate pacienților cu vârsta de peste un an. Din acest motiv, pacienții cu vârste până într-un an trebuie transferați la spitale din București, iar în cazurile de extremă urgență se intervine cu instrumentele curente, neadecvate, fiind nevoiți, atât noi, cât și părinții, să ne asumăm toate riscurile ce decurg din aceste manevre“, a spus Bogdan Fănuță, medic primar ORL. Fundația Gazeta de Sud a demarat pentru Clinica ORL Pediatrie procesul de achiziție pentru un sistem pentru bronhoscopie pediatrică/nou-născuți, care costă 5.200 de euro.

Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială are nevoie de susținere

În Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din cadrul SJU Craiova se realizează în jur de 3.000 de intervenții chirurgicale pe an, dintre care cel puțin 1.000 sunt de mare complexitate. La acestea se adaugă și tratamentele secundare. Lipsesc însă multe dintre aparatele de care medicii au nevoie, astfel că pentru operațiile complexe aceștia aduc uneori echipamente din propriile cabinete. „Este singura clinică de profil din Oltenia și deservește aproximativ două milioane de locuitori. Ne desfășurăm activitatea în șase saloane și două camere postoperatorii, dotate cu mobilier de la deschiderea spitalului. Specificul patologiei este legat de accidente de muncă, accidente rutiere, agresiuni, chirurgie oncologică în sfera orală şi maxilo-facială, afecțiuni inflamatorii și supurații cervico-faciale“, a explicat șeful clincii, dr. Adrian Camen.
Pe lista aparaturii vitale care nu se găsește acum în clinică sunt două monitoare de funcții vitale, care împreună costă 3.000 de euro, un aspirator chirurgical mobil, al cărui preț este de 1.000 de euro, dar cel mai greu de achiziționat este un radiocauter, care costă 12.000 de euro, și monitorul chirurgical, în valoare de 6.000 de euro.

Aparatura vitală lipsește din clinicile de Cardiologie și Chirurgie Toracică

Top Gel şi Fundaţia Gazeta de Sud au donat Clinicii de Cardiologie de la SJU Craiova  un ecograf de ultimă generaţie, în valoare de aproape 50.000 de euro (Foto: arhiva GdS)
Top Gel şi Fundaţia Gazeta de Sud au donat Clinicii de Cardiologie de la SJU Craiova
un ecograf de ultimă generaţie, în valoare de aproape 50.000 de euro (Foto: arhiva GdS)

În urmă cu doi ani, un ecograf de ultimă generaţie, în valoare de aproximativ 50.000 de euro, a fost donat de Fundația Gazeta de Sud și Societatea Top Gel Prod pentru dotarea Clinicii de Cardiologie a SJU Craiova. Mii de vieți au fost salvate datorită acestui aparat performant. Doi din trei români mor însă în continuare din cauza problemelor cardiace. În Clinica de Cardiologie ajung zilnic patru-cinci olteni cu infarct. Pentru tratarea acestor bolnavi ar trebui ca în clinică să fie achiziționată o stație de monitorizare, care costă în jur de 70.000 de euro, dar și două electrocardiogafe, pentru care este nevoie de 12.000 de euro. În prezent, sunt în derulare procedurile de achiziționare a unui dispozitiv test effort.
Specialiștii în Chirurgie Toracică de la Spitalul Județean Craiova au realizat trei intervenții chirurgicale în premieră națională. Cu toate acestea, ei nu au la dispoziție toate echipamentele care să îi ajute să salveze în continuare bolnavii și să facă performanță. „Suntem o clinică de 25 de paturi care tratează pacienţi cu afecţiuni toracice din toată Oltenia. Patologia deservită include traumatismele toracice (accidente rutiere, accidente de muncă, agresiuni), cancerul bronhopulmonar şi întreaga patologie pulmonară, afecţiunile pleurale, mediastinale, esofagiene“, a declarat dr. Alin Demetrian, șeful clinicii.
Fundația Gazeta de Sud dă o mână de ajutor și a început deja procedurile pentru achiziționarea unui sistem de videobronhoscopie (o procedură terapeutică ce permite doctorului să vadă interiorul căilor respiratorii cu ajutorul unui instrument subțire numit bronhoscop – n.r.), care costă în jur de 8.000 de euro. Mai este însă nevoie și de cumpărarea unor componente pentru punerea în funcţiune a unui sistem de crioablaţie tumorală Erbe Cryo (o tehnică nouă de tratament al cancerului – n.r.).

Demersurile continuă

Prin campania „Ascultă-ți inima“, realizată în acestă toamnă de Ford România și Fundația Gazeta de Sud, mii de doljeni au beneficiat de consultații cardiologice gratuite (Foto: arhiva GdS)
Prin campania „Ascultă-ți inima“, realizată în acestă toamnă de Ford România și Fundația Gazeta de Sud, mii de doljeni au beneficiat de consultații cardiologice gratuite (Foto: arhiva GdS)

Proiectele comunitare au ajuns și în comunele doljene. Prin campania „Ascultă-ți inima“, realizată în această toamnă de Ford România și Fundația Gazeta de Sud, mii de oameni au beneficiat de consultații cardiologice gratuite oferite de specialiștii Secției de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Craiova.
Fundația Gazeta de Sud nu se oprește însă aici. Cristina Nanău Oprea, vicepreşedintele acestei fundaţii, susține că în acest moment există în derulare mai multe proiecte care au menirea să îmbunătățească viața oltenilor. „Pe lângă cele două achiziții demarate pentru clinicile de Chirurgie Toracică și ORL Pediatrie, ne ocupăm și de achiziționarea unor bunuri care costă 3.000 de euro, destinate laboratorului Spitalului «Filantropia» Craiova. De asemenea, ne ocupăm și de cumpărarea unui sistem de anestezie cu monitor de funcții vitale și a unui pulsiometru portabil pentru secția ATI de la SJU Craiova, echipamente a căror valoare se ridică la aproximativ 20.000 de euro“, a explicat Cristina Nanău Oprea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS