17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSărbători pe pârtie, la Rânca

Sărbători pe pârtie, la Rânca

Turiştii s-au distrat pe pârtia principală din Rânca
Turiştii s-au distrat pe pârtia principală din Rânca

Cabanele şi pensiunile au fost pline, de Sărbători, în zona montană Rânca. Proprietarii de pensiuni şi cabanierii au pregătit programe speciale pentru ca turiştii să petreacă sărbătoarea Crăciunului ca acasă. Este vorba de un meniu specific Sărbătorilor, cu sărmăluţe şi produse din carne de porc, precum şi alte preparate tradiţionale. Atmosfera a fost încălzită de tarafuri şi formaţii de muzică populară. Au existat şi oferte în care a fost acordată doar cazarea, iar turiştii au putut să îşi prepare singuri masa pentru Crăciun. Cei care nu au dorit să zăbovească prea multă vreme prin pensiuni şi hoteluri au avut la dispoziţie pârtia din centrul staţiunii turistice. A fost singura pârtie din Rânca deschisă de Sărbători. Administratorii au decis să folosească periodic tunurile de zăpadă pentru a întreţine pârtia lungă de 650 de metri.

Schi în nocturnă şi ambulanţă permanent în Rânca

Bucuria sărbătorii Crăciunului în Rânca a fost întregită de posibilitatea de a practica pe pârtia din centrul staţiunii schiul şi săniuşul. Turiştii s-au putut bucura de vremea foarte bună din Ajun şi de Crăciun şi au ieşit pe pârtie, pe schiuri sau cu săniile. Copiii au fost cei mai fericiţi pentru că au avut parte de zăpadă pe una din pârtiile staţiunii de la cota 1.650 de metri. În zonă au fost prezente echipele de jandarmi montani, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu“ Gorj, precum şi echipele din cadrul bazei Serviciului Public al Salvamont Gorj. Din fericire, nu au existat decât puţine intervenţii din partea salvamontiştilor, care au intervenit prompt, fie pe pârtie, fie în afara acesteia. „Până pe 25 decembrie seara am fost solicitaţi să intervenim în şase cazuri, pentru prim-ajutor şi salvare: două cazuri au fost predate la ambulanţă, un caz a fost direcţionat către o unitate medicală pentru control medical suplimentar, iar restul au fost soluţionate de salvamontişti, persoanele putându-şi continua sejurul în staţiune. Permanenţa la punctul medical al Bazei Salvamont, din Rânca, şi pe pârtiile de schi a fost asigurată, zilnic, cu un număr de șase-opt salvamontişti, o ambulanţă Salvamont fiind alocată permanent în staţiune. Au avut nevoie de ambulanţă o persoană cu fractură deschisă şi o altă persoană cu deshidratare severă“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj. Este de precizat că s-a putut schia şi în nocturnă, pârtia principală fiind dotată cu instalaţie de iluminat.
Drumarii au intervenit ieri în Rânca

Dacă de Crăciun vremea a fost frumoasă în zona montană Rânca, a doua zi, chiar înainte de sosirea dimineţii, a început din nou să ningă. Drumarii au acţionat pe DN 67C Novaci – Rânca, unde, între kilometri 25 şi 34, se găsea izolat zăpadă de un centimetru. Mai multe utilaje au acţionat pentru a îndepărta zăpada de pe carosabil şi pentru a împrăştia material antiderapant. În continuare, la Rânca se poate urca numai cu maşinile echipate cu anvelope de iarnă.
Potrivit reprezentanţilor Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, ieri s-a intervenit cu nouă utilaje de deszăpezire şi a fost răspândită cantitatea de 50 de tone de material antiderapant pe DN 66, în Defileul Jiului (zăpadă de 1-2 centimetri după localitatea Lainici), pe DN 67 Motru, pe DN 67C Novaci-Rânca, şi pe DN 67D, Târgu Jiu – Herculane. Echipajele de la Drumurile Naţionale sunt în continuare pregătite să intervină, mai ales că meteorologii au anunţat o schimbare a vremii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS