16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii au declarat venituri mai mici din meditații

Profesorii au declarat venituri mai mici din meditații

Doar 44 de profesori din Dolj, dintr-un total de 7.000 de cadre didactice existente în județ, și-au declarat veniturile din meditații (Foto: click.ro)
Doar 44 de profesori din Dolj, dintr-un total de 7.000 de cadre didactice existente în județ, și-au declarat veniturile din meditații (Foto: click.ro)

Mai puțini profesori și-au declarat, anul acesta, la Finanțe, veniturile din meditații. Și câștigurile declarate de dascălii meditatori și evidențiate în acte au „intrat la apă“ față de 2015. Fiecare profesor care a înregistrat la Fisc obținerea de venituri din meditații a câștigat în 2016, în medie, câte 7.624 de lei pe întreg anul.
Piața meditațiilor rămâne vastă în realitate, însă se diminuează în acte. Un cadru didactic care acorda meditații elevilor își declarase la Fisc în 2015 un venit anual din această activitate de 80.000 de lei pe an, adică de exact 6.666 de lei pe lună. Anul acesta, suma maximă declarată la stat ca fiind câștigată de un profesor din meditații a scăzut semnificativ, la doar 19.902 lei pe an, adică aproximativ 1.658 de lei pe lună, în medie, conform datelor furnizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj.
În 2016, față de 2015, a scăzut semnificativ numărul total al profesorilor care au declarat la stat că au obținut venituri din meditații, cu toate că există mulți copii care se pregătesc în particular la diverse materii. Datele de la Fiscul doljean arată că în 2015 își declaraseră venituri din meditații 99 de profesori din Dolj, care au spus că au câștigat, în total, 793.350 de lei. În medie, un profesor meditator declarase la stat în 2015 că a încasat peste 8.000 de lei pe an. În 2016, doar 46 de profesori au evidențiat în declarațiile către ANAF venituri din profesii liberale, respectiv din acordarea de meditații. Suma totală vizibilă în acte și declarată de cei 46 de profesori anul acesta a fost de 350.732 de lei, adică mai puțin de jumătate decât cea evidențiată în declarațiile fiscale pe anul trecut. Așa se face că, în 2016, în medie, fiecare profesor care a recunoscut oficial că încasează bani din meditații a câștigat o sumă de 7.624 de lei pe an, respectiv de 635 de lei pe lună.

Profesorii care sunt în baza de date a Fiscului vor fi notificați

Fiscul nu are cum să verifice dacă sumele declarate de cadrele didactice meditatoare sunt cele reale și nici nu poate verifica exact câte alte cadre didactice mai încasează bani din această activitate, dar nu îi declară în acte. Totuși, având în vedere că unii profesori au dispărut anul acesta din evidențele Fiscului ca meditatori, ANAF îi poate urmări pe respectivii. „Anul acesta s-a înjumătățit numărul persoanelor care au declarat că au obținut venituri din meditații. Acele persoane care au depus anul trecut declarații, iar anul acesta nu au mai depus sunt primele pe care le vom urmări, în sensul că le avem în baza de date din anii anteriori și vor fi primele pe care le vom notifica“, a precizat un reprezentant al Fiscului. Acesta a mai spus că profesorii care acordă meditații, dar nu își declară veniturile realizate pot fi „vizitați“ de inspectorii de la Antifraudă Fiscală, în special dacă există reclamații la adresa lor.

Cât se percepe pentru o oră de meditație

Sumele care se percep la meditații diferă în funcție de vârsta copilului care este pregătit în particular, de numărul de copii pe care îi are un profesor meditator într-o grupă, precum și de obiectul pregătirii (pentru școală, pentru olimpiadă, pentru examen de capacitate sau de bacalaureat). Potrivit unor părinți care își duc copiii la meditație, în prezent, în Craiova, un profesor cere pentru o oră de meditație cu un elev între 20 și 35 de lei. Cei mai mulți bani din meditații îi încasează unii dintre profesorii de limba română și de matematică, precum și cei de limbi străine. Mai acordă meditații și unii profesori de chimie, biologie, fizică.

Antifrauda poate da „iama“ la nunți să vadă dacă artiștii plătesc impozit

Potrivit acelorași surse din cadrul Fiscului, la fel cum pot fi verificați profesorii care acordă meditații, tot așa se pot descoperi și interpreții, artiștii care cântă pe la nunți, contra unor sume uriașe. „Unii artiști care au fost în baza noastră de date anii anteriori și care nu au mai declarat anul următor venituri din astfel de activități vor fi notificați în anul în care nu își mai declară veniturile. Acum există posibilitatea ca Direcția Antifraudă să verifice direct la nunți dacă artiștii încasează bani pentru serviciile prestate“, a mai spus reprezentantul Fiscului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS