10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAngajații Școlii din Vela, păgubiți cu mii de lei

Angajații Școlii din Vela, păgubiți cu mii de lei

Angajații Școlii Gimnaziale Vela s-au trezit fără contribuții plătite pentru anul 2016 (Foto: Arhiva GdS)
Angajații Școlii Gimnaziale Vela s-au trezit fără contribuții plătite pentru anul 2016 (Foto: Arhiva GdS)

Angajații de la Școala gimnazială Vela din județul Dolj s-au trezit că pe anul în curs nu s-au plătit contribuțiile la stat. În consecință, cadrele didactice, dar și personalul didactic auxiliar și nedidactic s-au văzut în situația de a-și plăti spitalizarea în valoare de zeci de mii de lei, iar cei aflați la finalul carierei nu se pot pensiona. Acestea sunt doar câteva consecințe.
În plus, un control recent al Curții de Conturi scoate la lumină faptul că nu s-a făcut nici o balanță de verificare contabilă din 2013-2015, s-au găsit plăți nejustificate și prejudicii ce urmează să fie fixate după ce documentele vor fi puse la punct.

Angajații Școlii gimnaziale „Ilie Murgulescu“ din Vela au avut mai multe luni din acest an în care contribuțiile sociale nu au fost virate către stat, deși din contabilitate apăreau stopate la sursă. Angajații au descoperit că nu au contribuțiile la zi, după ce două cadre didactice care au avut nevoie de servicii medicale care impuneau și spitalizare s-au trezit cu facturi de 2.100 de lei și 7.500 de lei. Și nu sunt singurele consecințe. „Sunt angajați care îndeplinesc condițiile de pensionare, dar nu pot face acest lucru. Avem angajate care sunt în situația de a fi mame și nu pot să beneficieze de servicii medicale și nici de indemnizații. Au fost profesori suplinitori care nu au mai luat ore și atunci când au încercat să intre în șomaj au aflat că nu pot beneficia de nici o indemnizație de la stat“, a povestit unul dintre angajații unității de învățământ. Situația de la școală a fost făcută cunoscută și Primăriei Vela, ordonator principal de credite. Edilul spune că situația a fost creată de fostul contabil, care a demisionat de două luni. „Nu s-au plătit contribuțiile de mai bine de un an. Motivul ține în exclusivitate de fostul contabil, care și-a dat demisia. A plecat în urma unui control al Curții de Conturi care a arătat că nu au fost făcute bilanțuri contabile din 2013, nu s-a întocmit inventarierea bunurilor. Au trimis reprezentanți ai Finanțelor Publice care au aplicat și o amendă de 1.300 de lei. Pe postul respectiv a fost încadrat alt contabil. În aceste zile urmează ca situația să se regleze. Am alocat bani pentru plata contribuțiilor să se ajungă la zi“, a spus primarul comunei Vela. Plățile pentru contribuții au început să se facă încă de marți, 20 decembrie, fiind confirmate de conducerea Trezoreriei Craiova.

Curtea de Conturi a constatat mai multe deficiențe

Un Control a Curții de Conturi, realizat în noiembrie anul acesta, a scos la lumină faptul că în perioada 2013-2015 nu a fost realizată nici o balanță de verificare a situației contabile. În timpul controlului s-a solicitat ca reprezentanții Direcției de Finanțe Publice să intervină pentru a stabili o contravenție pentru contabilul angajat. În timpul controlului s-a constatat, de asemenea, că școala nu are un angajat ca și casier, iar atribuțiile au fost date unui cadru didatic fără a i se opri garanțiile materiale pentru acest lucru. Au fost create și prejudicii materiale. Pentru o lucrare de reabilitare realizată în 2015, care avea o valoare de 540.000 de lei, s-a plătit cu 10.280 de lei mai mult. În plus, s-a constatat că din casieria unității de învățământ s-au făcut mai multe plăți pentru care nu există documente. În urma raportului întocmit, Curtea de Conturi a solicitat întocmirea balanțelor contabile începând cu anul 2013, dar și recuperarea prejudiciilor, care au fost făcute pe mandatele a doi manageri, Veronica Velniciuc și Nelu Iovan. Directorul în funcție, Mihaela Predescu, care a preluat conducerea unității de învățământ de la începutul acestui an școlar spune că acela care a ocupat funcția de contabil nu dăduse concurs. „Școala era deficitară la capitolul contabilitate. Am avut controlul Curții de Conturi și inspectorii au spus că la noi contabilitatea este la pământ și că așa ceva nu au mai văzut. Contabilul care lucra aici nu avea concurs și avea peste 36 de luni de când lucra în această funcție. Și-a dat demisia din acest post, este altă persoană angajată, dar nu am ajuns să punem toate documentele la punct. Printre acestea și plata asigurărilor sociale, pentru care am solicitat bani la primărie. Mai sunt și alte situații. Sunt angajați care nu au cărțile de muncă încheiate. Pe perioada 2015-2016, contractele de muncă nu au fost înregistrate la ITM. Mai avem de plătit și sporurile pentru doctorat. Este mult de lucrat pe partea de contabilitate“, a spus Mihaela Predescu. Pe lângă datorii financiare, unitatea de învățământ nu are nici inventar pentru bunurile de patrimoniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS