21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcolile craiovene, în pericol la un posibil incendiu

Școlile craiovene, în pericol la un posibil incendiu

La Colegiul Național „Carol I“ din Craiova nu funcționează centrala de semnalizare, alarmare, alertare în caz de incendiu (Foto: Lucian Anghel)
La Colegiul Național „Carol I“ din Craiova nu funcționează centrala de semnalizare, alarmare, alertare în caz de incendiu (Foto: Lucian Anghel)

Controalele reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia“ arată că în continuare multe unități școlare din Craiova nu îndeplinesc condițiile pentru securitate la incendiu, fiind cazuri în care autospecialele nu au căi de acces, centrala de alarmare nu mai funcționează sau rețeaua internă de hidranți a fost „măcelărită“ de constructorii care au preluat lucrările de consolidare. Managerii sunt obligați să refacă însă deficiențele.

Colegiile craiovene au fost controlate de reprezentanții ISU pe tema prevenirii incendiilor, fiind găsite mai multe nereguli. Pe această listă se află Colegiul Național „Elena Cuza“, Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“, Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul de Industrie Alimentară, Colegiul „Ștefan Odobleja“ și Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“. La prima verificare s-au constatat contacte imperfecte la conexiuni, siguranțe necalibrate, prize și întrerupătoare defecte, stingătoare insuficiente, dar și instalații de evacuare care nu funcționează la parametrii normali. Pentru nereguli au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, constând în 23 de avertismente și două amenzi de câte 1.000 de lei. Micile defecțiuni au fost puse la punct, spun inspectorii ISU, dar pe lângă acestea mai sunt aspecte care implică costuri foarte mari și care nu pot fi remediate imediat.

La Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova nu se asigură accesul corespunzător autospecialelor (Foto: Lucian Anghel)
La Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova nu se asigură accesul corespunzător autospecialelor (Foto: Lucian Anghel)

La Colegiul Național „Elena Cuza“, în spațiile din podul clădirii din corpul central sunt depozitate materiale combustibile cum ar fi corpuri de mobilier sau materiale didactice scoase din uz, fapt care ar conduce la creșterea densității termice și la creșterea riscurilor și efectelor în cazul unui incendiu. În plus, nu se asigură accesul corespunzător autospecialelor, în prezent acesta fiind realizat exclusiv prin culoarul de la parterul blocului 2, cu intrare dinspre Calea Unirii care nu e corespunzător autospecialelor de mare tonaj.

Instalații de hidranți, „măcelărite“ în timpul lucrărilor de consolidare

Nici la Colegiul „Carol I“ din Craiova nu s-au remediat toate deficiențele. La această unitate de învățământ, centrala de semnalizare, alarmare, alertare în caz de incendiu nu este funcțională. Conducerea colegiului spune însă că defecțiunea nu este recentă. „Centrala este veche și nu mai funcționează de mult timp. Când am preluat mandatul, am găsit-o defectă. Trebuie înlocuită. Am solicitat bani și am fost asigurați de sprijin de la administrația locală. Este o lucrare complexă și care implică costuri mari. Acesta este singurul obiectiv pe care nu l-am realizat după controlul ISU, în rest s-a pus totul la punct, am asigurat stingătoare, s-a refăcut planul de intervenție“, a declarat Anca Pricină, directorul unității școlare.

La Colegiul Național „Frații Buzești“, o parte din instalațiile de hidranți interiori a devenit nefuncțională după lucrările de consolidare din 2002-2003 (Foto; Lucian Anghel)
La Colegiul Național „Frații Buzești“, o parte din instalațiile de hidranți interiori a devenit nefuncțională după lucrările de consolidare din 2002-2003 (Foto; Lucian Anghel)

Și la Colegiul Național „Frații Buzești“ sunt necesare remedieri. Unele dintre instalațiile de hidranți interiori din clădirea liceului au devenit nefuncționale, în urma lucrărilor de consolidare executate în anii 2002-2003. „Atunci s-au făcut lucrări de consolidare la sala de sport și la partea de clădire care are ieșire în strada Matei Basarab. La vremea respectivă, constructorul a considerat că nu mai este necesară rețeaua de hidranți și a tăiat o parte din țevi. Practic a întrerupt legătura hidranților cu coloana de apă. Între timp s-au făcut lucrări pe strada Matei Basarab și s-au pus doi hidranți exteriori. Normativele anterioare ne permiteau să ne legăm de hidranții exteriori. Nu știm dacă puteau să facă față în eventualitatea unui incendiu“, a precizat Cătălin Popa, responsabil ISU în cadrul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. După control, reprezentanții ISU au impus refacerea rețelei de hidranți. „Suntem în dialog cu firmele pentru refacerea rețelei interne. Sunt însă 14 ani de când rețeaua nu este folosită și este posibil să fie necesare lucrări mai ample, mai ales dacă luăm în calcul că pentru apă avem și niște bazine, care și acestea s-au mai degradat“, a mai precizat Cătălin Popa. Tot Colegiul Național „Frații Buzești“ trebuie să obțină și autorizație de securitate la incendiu pentru Grădinița „Otilia Cazimir“, după efectuarea lucrărilor de reparații capitale. Lucrările au fost făcute în urmă cu aproape 11 ani, dar nici până în prezent clădirea nu este autorizată ISU. „Lucrările de reparații capitale au fost făcute în perioada 2004-2005. Acestea au avut ca scop schimbarea destinației clădirii. Acolo a funcționat un serviciu al primăriei și apoi a devenit grădiniță. La deschiderea șantierului a existat un aviz de securitate la incendiu, dar după finalizarea reparațiilor nu s-a mai depus documentația pentru a obține autorizația. Demersul a fost reluat. Refacem documentația pentru a solicita autorizație“, a mai precizat responsabilul ISU din cadrul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. Și nu doar colegiile sunt deficitare, ci și universitățile.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova nu a obținut autorizație pentru cele două adăposturi de protecție civilă din clădirea A, situată pe strada Petru Rareș. De altfel, verificările pe tema prevenirii și autorizațiilor pentru securitate la incendiu vor continua. Universitatea „Spiru Haret“ este planificată pentru control în cursul acestei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS