14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMoara Gorjului, demolată în bătaie de joc

Moara Gorjului, demolată în bătaie de joc

Pe strada Paşcani nu s-au impus restricţii de circulaţie în timp ce zidul morii era demolat (Foto: Bogdan Grosu)
Pe strada Paşcani nu s-au impus restricţii de circulaţie în timp ce zidul morii era demolat (Foto: Bogdan Grosu)

Autorizaţia de demolare a Morii Gorjului, de pe strada Paşcani din Craiova, expiră pe 20 decembrie, iar proprietarul a trimis câţiva muncitori să se apuce de treabă. După luni de zile în care grămezile de moloz şi cărămizi au fost nemişcate, demolarea a fost reluată luni de o mână de muncitori şi un excavator. În timp ce vehiculul dărâma zidul imens, bucăţi mari de moloz cădeau chiar pe stradă, iar muncitorii le strângeau cu mătura. Pe strada Paşcani nu s-a impus nici o restricţie de circulaţie, iar lucrătorii îndemnau şoferii care tranzitau zona să oprească pentru a nu le fi avariate maşinile. Din această cauză, frecvent se formau cozi, iar şoferii claxonau întruna. Pentru protecţia zonei în care cădeau cărămizi şi moloz s-a montat doar o bandă cu care s-a încercuit o mică suprafaţă.

Lucrătorii făceau semne şoferilor să oprească, în timp ce excavatorul dărâma bucăţi din zidul morii (Foto: Bogdan Grosu)
Lucrătorii făceau semne şoferilor să oprească, în timp ce excavatorul dărâma bucăţi din zidul morii (Foto: Bogdan Grosu)

Gazeta de Sud scria pe 21 noiembrie despre pericolul reprezentat de resturile rămase în urma demolării făcute pe jumătate. Reprezentantul Poliţiei Locale, Octavian Mateescu, declara la momentul respectiv că nu poate interveni în nici un fel pentru a sancţiona modul în care se face demolarea şi că Inspectoratul Judeţean în Construcţii Dolj are aceste atribuţii. „Poliţia Locală a Municipiului Craiova poate sancţiona proprietarul imobilului în cazul în care acesta nu respectă prevederile autorizaţiei, după expirarea perioadei de valabilitate a autorizaţiei, respectiv 20.12.2016. Proprietarul imobilului deţine autorizaţie de desfiinţare aflată în perioada de valabilitate, iar Poliţia Locală nu are competenţă în ceea ce priveşte controlul asupra siguranţei în exploatare şi calitatea Iucrărilor executate la imobilul situat în Craiova, strada Paşcani“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. Inspectoratul de Stat în Construcţii a sancţionat o singură dată proprietarul şi i-a impus respectarea unor reguli, precum amplasarea unui panou de identificare a lucrărilor, verificarea lucrărilor prin diriginţi de specialitate sau operatori economici de consultanţă sau stabilirea unor măsuri de punere în siguranţă a zidurilor parţial demolate. Însă, demolarea reîncepută luni era făcută anapoda, fără să fie asigurate condiţii de siguranţă. Contactat de Gazeta de Sud pentru un punct de vedere referitor la modul în care se făcea demolarea Morii Gorjului, directorul Poliţiei Locale nu a fost de găsit.

Muncitorii îndepărtau cu mătura bucăţile de moloz (Foto: Bogdan Grosu)
Muncitorii îndepărtau cu mătura bucăţile de moloz (Foto: Bogdan Grosu)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS