5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSurdu și Charlie, 30 de zile în arestul IPJ Dolj

Surdu și Charlie, 30 de zile în arestul IPJ Dolj

Instanțele de judecată au respins inițial propunerile de arestare preventivă formulate pe numele lui Pavel Surdu și Irinel Coandă (Foto: arhiva GdS)
Instanțele de judecată au respins inițial propunerile de arestare preventivă formulate pe numele lui Pavel Surdu și Irinel Coandă (Foto: arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au obținut arestarea preventivă a craiovenilor Pavel Surdu și Irinel Coandă, zis Charlie, acuzați că au încălcat obligațiile prevăzute de controlul judiciar. Astfel, deși erau deja sub control judiciar într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Craiova, cei doi au fost filmați în noaptea de 4 noiembrie într-un bar de pe strada A.I. Cuza din municipiu, unde a avut loc un scandal între Cristian Vlădescu și Vadik Gigi Zavera, zis Gigioc.

La sfârșitul lunii septembrie, procurorii doljeni cereau arestarea preventivă a craioveanului Pavel Surdu, acuzat că, în noaptea de 1 spre 2 iulie, împreună cu alți indivizi înarmați cu cărămizi, cuțite și pistoale, a atacat mai multe persoane aflate pe terasa unui bar din centrul municipiului. Judecătoria Craiova nu a fost de acord cu propunerea anchetatorilor și a dispus ca Pavel Surdu să fie arestat la domiciliu. Alți trei inculpați din același dosar – Mihai Deculescu, Sandu Vitan și Irinel Coandă, poreclit Charlie, au fost puși de procurori sub control judiciar. Ulterior, pe 26 octombrie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj, și Pavel Surdu a fost plasat sub control judiciar.
Între timp, pe 21 octombrie, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a celor patru inculpați, printre infracțiunile de care au fost acuzați numărându-se lovirea, tulburarea ordinii și liniștii publice, uzul de armă fără drept și portul de cuțit fără drept.
Anchetatorii au reținut că, pe 1 iulie, craioveanul Andrei Lazăr a organizat o petrecere la un bar amplasat pe strada România Muncitoare din Craiova, ocazie cu care a invitat mai mulți amici, printre care și pe Florin Ioan. Petrecerea a continuat până în jurul orei 4.00, când cei prezenți au fost atacați de un grup de persoane conduse de craioveanul Pavel Surdu.
„La un moment dat, persoana vătămată, Lazăr Andrei, a auzit pe unul dintre prietenii săi spunând: «Bă, ăla nu e Michel?», apoi s-a întors să vadă ce se întâmplă, moment în care i-a văzut pe inculpaţii Deculescu Mihai, poreclit Michel, şi pe Vitan Sandu, poreclit Gârmanu, care aveau fiecare câte un cuţit în mână, lung de circa 40 de centimetri. Cu aceeaşi ocazie l-a auzit pe Michel când a zis: «Lazăre, ce căutaţi mă aici? Vă omor!», iar pe partea stângă l-a văzut pe inculpatul Surdu Ion Pavel, care avea în mână un pistol cu care a început să tragă în direcţia lui“, au reținut procurorii doljeni. În urma scandalului, Andrei Lazăr a fost împușcat în picior, ca și Florin Ioan. Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Craiova, în procedură de cameră preliminară.

Coandă, pus sub acuzare și în dosarul lui Gigioc

În noaptea de 4 noiembrie, într-un alt bar din centrul municipiului, a avut loc un alt scandal în care s-au folosit săbii și pistoale.
Anchetatorii au reținut că, în noaptea de 4 noiembrie, mai multe persoane au provocat un scandal într-un bar de pe strada A.I. Cuza, în urma căruia Cristian Vlădescu și Vadik Gigi Zavera au fost răniți, dar și că faptele comise de inculpați „constituie o acţiune de represiune, un act de vendetă voit exemplificator pentru ceilalţi membri ai grupării, întrucât agresorii au ales un loc public pentru manifestarea lor violentă, în zona centrală a oraşului“.
Pe 18 noiembrie, Vadik Gigi Zavera, zis Gigioc, Ioneluș Cimpoeru, Alexandru Băloiu, Florinel Barbu, Sorin Flutur, Cantemir Mitre și Cristian Vlăescu au fost arestați preventiv, fiind acuzați de comiterea unor infracțiuni cu violență, de la tentativă de omor și complicitate la tentativă de omor, până la constituirea unui grup infracţional, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea fără drept de obiecte periculoase. Ulterior, pe 22 noiembrie, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca numai Gigi Zavera și Ioneluș Cimpoeru să rămână în arestul IPJ Dolj, iar ceilalți inculpați au fost plasați sub control judiciar. O zi mai târziu, pe 23 noiembrie, în același dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au cerut arestarea preventivă a altor trei inculpați – Ion Ilie, Gigel Roşianu și Irinel Coandă. Instanța nu a fost de acord cu propunerea anchetatorilor și a dispus punerea sub control judiciar a celor trei inculpați.

Filmat cu pistolul în mână la alt scandal

Ulterior, anchetatorii au obținut probe care arată că atât Pavel Surdu, cât și Irinel Coandă au fost surprinși de camerele de supraveghere în barul în care a fost scandalul între Cristian Vlădescu și Vadik Gigi Zavera. Asta deși celor doi, inculpați în același dosar, le fusese interzis să comunice. Mai mult decât atât, Coandă a fost filmat în timp ce trăgea mai multe focuri cu un pistol pe care nu îl deține legal.
Mai departe, ofițerii Serviciului de Investigații Criminale au cerut arestarea preventivă a celor doi inculpați, iar o săptămână mai târziu, Judecătoria Craiova a dispus ca aceștia să fie arestați preventiv pe o perioadă de 30 de zile. Hotărârea instanței a fost contestată de inculpați la Tribunalul Dolj, instanță care le-a respins acțiunile miercuri, pe 7 decembrie.
Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, miercuri seară, Pavel Surdu a fost dus în arestul IPJ Dolj. „Aseară (miercuri seară – n.r.), poliţişti din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au pus în executare un mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Craiova faţă de S. Pavel, de 34 de ani, din municipiul Craiova. Mai exact, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Dolj au sesizat instanța de judecată cu privire la faptul că tânărul a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile stabilite de instanţă, respectiv obligația de a nu comunica, direct sau indirect, cu una dintre persoanele menționate în încheierea prin care s-a dispus măsura controlului judiciar“, au precizat polițiștii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS