10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFântânile publice din Sălcuţa, pline cu nitriţi şi nitraţi

Fântânile publice din Sălcuţa, pline cu nitriţi şi nitraţi

Oamenii beau apă din fântâni publice neigienizate  (Foto: Lucian Anghel)
Oamenii beau apă din fântâni publice neigienizate (Foto: Lucian Anghel)

Comuna Sălcuţa nu beneficiază de reţea de apă curentă şi nici de reţea de canalizare. Din cei peste 2.600 de locuitori din satele Sălcuţa, Tencănău, Plopşor şi Mârza, peste 400 de persoane trăiesc din ajutoare sociale, alte familii doar din alocaţiile copiilor, iar mulţi dintre locuitori din banii strânşi pe perioada verii, când pleacă la muncă peste hotare. „M-am stabilit de câţiva ani în Sălcuţa, însă sunt extrem de dezamăgit… Împreună cu vecinii am strâns bani pentru a repara fântâna de la care luăm apă şi pentru a o curăţa. Din păcate însă, apa din fântână nu are mai mult de un metru adâncime, este plină cu nisip şi tot felul de depuneri. Este inacceptabil ce se întâmplă, nimeni nu cheamă specialişti care să verifice apa, în condiţiile în care sunt foarte mulţi copii în aceste sate. Toate fântânile sunt în această situaţie, au un nivel ridicat de nitriţi şi nitraţi“, a spus Constantin Mursă, unul dintre locuitorii din comuna Sălcuţa.

„60% din fântâni nu au apă bună de consum“

Reprezentanţii primăriei recunosc că apa din fântânile publice este o adevărată problemă, care va fi rezolvată doar când va fi introdusă reţeaua de apă în localitate. „60% din fântâni nu au apă bună de consum. Ştim cu toţii că are nitriţi şi nitraţi. Din câte mi s-a spus, ultima analiză a fost făcută în acest an, în aprilie sau mai, după cum rezultă din spusele fostului primar. Având în vedere acest lucru, le-am recomandat sătenilor să nu mai bea apă din fântânile publice, să o folosească doar în gospodărie. Sunt oameni care au forat fântâni în curţi, iar apa este bună. Problema o avem la fântânile publice din comună. Din câte ştiu, peste 60% din aceste fântâni nu au apă potabilă. Am făcut demersuri ca să introducem în comună apă curentă, însă aşteptăm noul an, când se va da drumul la proiecte europene. Proiectul este scris, documentaţia e gata“, a spus Eugen Giurcă, primarul comunei Sălcuţa.
Primăriile au obligativitatea să monitorizeze calitatea apei din fântânile publice

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au precizat că cei din conducerea Primăriei Sălcuța nu au solicitat autorizație sanitară de funcționare pentru sistemul centralizat de alimentare cu apă al comunei și nici analiza apei din fântânile publice, motivul fiind lipsa fondurilor. Toate primăriile din județ au fost înștiințate de angajaţii DSP încă din luna martie a acestui an, ca revenire la adresele din anii anteriori, că au obligativitatea să monitorizeze calitatea apei din fântânile publice, conform HGR nr. 974/2004.

„Costul analizei de laborator a unei probe de apă de fântână este 340 lei“

Primăria Sălcuţa nu este singura din judeţ care nu a solicitat analiza apei din fântânile publice. Potrivit inspectorilor Direcţiei de Sănătate, în 2015 au solicitat analiza apei din fântâni publice doar următoarele localități: Calafat, Coșoveni, Gighera, Goești, Moțăței, Ostroveni, Pleșoi, Robănești, Teasc, Țuglui, Valea Stanciului; iar în anul 2016: Bulzești, Celaru, Cetate, Gângiova, Goești, Grecești, Mârșani, Moțăței, Pleșoi, Podari, Radovan, Sadova, Terpezița, Unirea. „Conform Ordinului MS nr. 208/7 martie 2012 privind aprobarea Listei tarifelor pentru prestațiile în domeniul sănătății publice efectuate la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene, costul analizei de laborator fizico-chimice și microbiologice a unei probe de apă de fântână este 340 de lei, fără taxă de prelevare (probe recoltate de către asistentul comunitar sau de cadrul medical de la cabinetul medical de medicină de familie). Costurile de prelevare și analiză a probelor de apă prelevate sunt suportate de primăria din localitatea respectivă, aşa cum spune legea“, a completat Ştefan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS