16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLucrările de pe strada Râului, în atenția procurorilor

Lucrările de pe strada Râului, în atenția procurorilor

 

Inspectoratul în Construcții spune că, în perioada mai – octombrie 2015, pe strada Râului din Craiova au fost executate lucrări fără autorizație de construcție. Inspectorii au sesizat organele de urmărire penală. Lucrările au fost efectuate în cadrul unui contract de 8,9 milioane de euro cu fonduri UE, obținut de o asociere de firme condusă de Tel Drum SA. Despre societatea cu patroni ascunși după acțiuni la purtător se spune că ar fi controlată de șeful PSD, Liviu Dragnea.

Primăria Craiova a atribuit, la sfârșitul anului 2013 (5 noiembrie), un contract în valoare totală de 40 de milioane de lei (8,9 milioane euro) fără TVA din fonduri UE, pentru reabilitarea a trei străzi importante din oraș: Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. Licitația, la care au participat 12 asocieri de firme, a fost câștigată de un consorțiu condus de Tel Drum SA, din care mai făceau parte T Dancor Romconstruct SRL, Imob Lux Construct SRL și Garden Center Grup SRL. Lucrările pentru strada Râului au demarat în 26 martie 2014, având ca termen de finalizare 18 luni. În final, au durat 27 de luni, fiind recepționate în 24 iunie 2016 cu obiecții din partea primăriei doar în ceea ce privește spațiul verde care separă sensurile de mers. Chiar în timpul recepției au apărut problemele, despre care GdS a relatat pe larg („Strada Râului, recepționată orbește pe banii UE“ – 6 iulie 2016). Pe stradă s-au făcut decopertări și au început să apară plombe.
Pe un tronson de circa doi kilometri, în sensul dinspre intersecția cu strada Tabaci către strada Brestei, au apărut crăpături transversale și longitudinale, pe care constructorul le-a astupat cu mastic. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a contabilizat 420 de metri liniari de fisuri transversale și 82 de metri liniari de fisuri longitudinale și a recomandat respingerea recepției, plus efectuarea unei expertize tehnice. Inspectorii au vrut să afle cauzele fisurilor. Potrivit informațiilor furnizate GdS, pe tronsonul respectiv s-a turnat un strat de mixtură asfaltică cu fibre în grosime de 4 cm, iar pe restul străzii s-a refăcut complet sistemul rutier (fundație de balast de 30 cm, strat de piatră spartă de 20 cm, strat de bază din mixtură asfaltică de 8 cm, strat de legătură de 6 cm și strat de uzură de 4 cm). Cu toate că ISC s-a opus, primăria a recepționat strada Râului și a dat-o în exploatare.

Strada Râului, investigată de procurori după un contract cu surprize (Foto: Bogdan Grosu)
Strada Râului, investigată de procurori după un contract cu surprize (Foto: Bogdan Grosu)

ISC a sesizat organele de urmărire penală

Cu ocazia unui control (septembrie 2016) efectuat la lucrările de pe strada Râului, inspectorii ISC au descoperit lucruri extrem de interesante. Potrivit unui răspuns furnizat la solicitarea GdS, aceștia spun că în perioada mai – octombrie 2015 au fost efectuate lucrări fără autorizație de construire și au sesizat organele de urmărire penală. În lipsa unor precizări suplimentare, am încercat să aflăm despre ce lucrări este vorba.
Din câte știm, în perioada menționată de ISC s-au executat lucrări la conductele de apă, precum și decopertări și asfaltări pe anumite tronsoane de drum. Viceprimarul Mihail Genoiu susține că este „exclus“ ca Tel Drum să fi lucrat fără autorizație. „Poate doar dacă s-au făcut lucrări suplimentare, dar eu știu că nu s-au făcut. Lucrările au obținut o autorizație inițială“, a spus Genoiu. Până la închiderea ediției, viceprimarul Genoiu nu ne-a comunicat numărul vreunei autorizații obținute de Tel Drum. În consecință, am făcut propriile verificări, din care a rezultat că în perioada 2012-2015 au fost emise trei autorizații de construire pentru reabilitări și modernizări pe strada Râului.
Prima dintre ele (nr. 148/21 februarie 2012) a fost cerută de Consiliul Local Craiova, conform documentației depuse de Proiect SA. A doua (nr. 239/20 martie 2014), cerută de primar pentru Tel Drum SA, se referă însă la organizarea de șantier. Ultima (nr. 1228/8 octombrie 2015) a fost emisă pentru continuarea unor lucrări de reabilitare și modernizare. Autorizația are la bază documentația Proiect SA, iar primăria a cerut respectarea condițiilor impuse de avize, acorduri și documentația care a stat la baza autorizației de construire din 2012. Concret, pentru perioada 20 martie 2014 – 8 octombrie 2015 nu am găsit autorizații de construire obținute de Tel Drum SA pentru reabilitarea străzii Râului.

Strada Râului, investigată de procurori după un contract cu surprize (Foto: Bogdan Grosu)
Strada Râului, investigată de procurori după un contract cu surprize (Foto: Bogdan Grosu)

Patronii Tel Drum, ascunși după acțiuni la purtător

Am încercat să obținem un punct de vedere și din partea societății Tel Drum SA. Întrebările noastre au fost transmise conducerii firmei, dar nu au primit răspuns, în ciuda insistențelor noastre din ultimele două zile. De altfel, Tel Drum SA este o firmă care nu se poate lăuda cu transparența. Înființată în 1998, societatea are ca obiect principal de activitate construcția de drumuri și autostrăzi. În ultimii ani, a devenit o abonată la contracte pe bani publici, ieșind mereu pe profit. Spre exemplu, în 2014 firma a raportat o cifră de afaceri netă de 35 de milioane de euro și un profit net de 350.000 de euro, iar în 2015 cifra de afaceri a crescut la 41,3 milioane de euro, iar profitul net la 305.000 euro. Poate ați vrea să știți cine este patronul unei firme cu un asemenea succes pe piața contractelor publice. Ei bine, nu putem spune cu certitudine. Capitalul social al firmei este divizat în 955.000 de acțiuni la purtător. Acțiunile la purtător constituie cea mai cunoscută (și sigură) metodă prin care publicul nu poate afla cine este adevăratul proprietar al firmei. În spațiul public, se spune că societatea din Alexandria (Teleorman) este controlată de șeful PSD, Liviu Dragnea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS