7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de pensionari craioveni, vrăjiţi cu oale de 6.000 de lei

Zeci de pensionari craioveni, vrăjiţi cu oale de 6.000 de lei

Produsele oferite recompensă și talonul de participare  la „prezentarea medicală“
Produsele oferite recompensă și talonul de participare
la „prezentarea medicală“

Un cititor al Gazetei de Sud ne-a semnalat zilele trecute faptul că soţia lui a fost sunată pe telefonul fix şi invitată la o „prezentare medicală“, urmată de o „premiere“. Bărbatului i s-a părut suspect faptul că persoana care telefonase ştia numele consoartei sale şi, totodată, i s-a părut ciudat că o prelegere pe teme medicale poate fi urmată de o recompensă constând în produse alimentare. Am mers şi noi la respectiva prezentare, care era, de fapt, o reclamă la oale de 6.000 de lei, precum şi la alte produse pe care participanţii „norocoşi“ – în special pensionari – le puteau achiziţiona pe loc cu doar… 2.000 de lei.
„Ieri şi în urmă cu cinci minute, o doamnă foarte amabilă (neidentificabilă) a sunat pe telefonul fix şi a vorbit cu soţia mea, spunându-i «doamna Mihaela», şi a invitat-o la o «prezentare medicală» – despre colesterol ş.a., pe care o va face nu se ştie ce medic – şi cât de calificat este – la sala hotelului (…), azi, la orele 10.45 şi 15.00. Cei care sunt sunaţi şi acceptă să meargă vor primi produse alimentare (făină, ulei?) în valoare de… nu ştiu câţi lei. Poate greşesc, dar mie îmi miroase urât. Cine sună, de unde a aflat numele complet şi numărul de telefon al soţiei, de ce oferă «mită» sub formă de produse, care este interesul celor în cauză?“, ne-a scris pe adresa de e-mail a redacţiei cititorul nostru, care ne-a rugat să aflăm noi răspunsul la aceste întrebări.
Zis şi făcut! Pornesc spre locul indicat, la ora stabilită, respectiv 15.00 (era deja a doua prezentare din acea zi). Pentru că am ajuns cu 10 minute mai devreme, aştept în maşină să bată ora exactă, de teamă să nu fiu prima care răspunde prezent. Chiar la intrarea în hotel, găsesc un tânăr amabil, care se oferă să mă conducă. Aveam să aflu mai târziu că era un membru al echipei de prezentare.
Luăm liftul, oprim la etajul doi, ajungem în sală şi – surpriză! – era aproape plină, majoritatea locurilor fiind ocupate de pensionari. Îmi arată grăbit un scaun, mă aşez şi primesc un talon de participare, în care ar trebui să îmi scriu numele, adresa, numărul de telefon. Neştiind în ce scop trebuie să fac toate astea, ezit să îl completez. Începe… prezentarea. Un tânăr elegant, îmbrăcat în costum şi vorbind la microfon, ne mulţumeşte tuturor celor care ne-am adunat în acest loc fie după ce am fost sunaţi, fie după ce am primit o invitaţie sau, poate, după ce ne-a recomandat un prieten. Ne asigură că efortul nostru va fi răsplătit la final cu câteva cadouri şi nu pretinde nimic în schimb, decât atenţie! Acestea fiind spuse, îşi începe discursul printr-o întrebare: „Oameni buni, care este lucrul cel mai important pentru dumneavoastră?“. „Sănătatea“, vine răspunsul unanim al celor prezenţi. „Aşa este! Și care este secretul sănătăţii?“, plusează tânărul. „Alimentaţia“, răspund pensionarii. Ei bine, alimentaţia este tema pe care vorbește prezentatorul vreo 40 de minute. Explică în amănunt cum este influenţată sănătatea de felul în care preparăm alimentele, cum faptul că facem alegeri greşite ne poate îmbolnăvi, cât de important este să mâncăm mai proaspăt, mai puţin, mai fără calorii… Ia un marker, face un top 3 al bolilor care ne ucid şi aminteşte şi ingredientele fatale – sarea şi zahărul. Nu uită să aibă confirmarea pensionarilor pentru tot ce spune. Întreabă frecvent: „Corect?“, „Adevărat?“, „E logic ce spun?“. Vrea să se asigure că atenţia oamenilor e trează, aşa cum a pretins de la început.

„Prezentarea medicală“, reclamă la oale

Apar însă şi…. sincope. Sună un telefon, iar tânărul îşi întrerupe discursul şi aşteaptă nervos să se rezolve problema. Îşi drege vocea şi reia şirul ideilor, parcă un pic mai tensionat. Continuă cu bolile, cu alimentaţia, şi iar cu bolile, şi iar cu alimentaţia. Întrebarea care îmi încolţeşte în minte este „Care e ideea? Sunt lucruri pe care le ştim cu toţii, care-i noutatea?“. Îmi rotesc privirea prin sală şi mă întreb dacă şi cei din jurul meu – peste 40 la număr, majoritatea pensionari – gândesc la fel ca mine.
Parcă ghicindu-mi gândurile, nu mă mai ţine pe jar şi aflu… noutatea. Un tânăr se apropie şi dezveleşte un set de vase de bucătărie, lăudate în fel şi chip: că sunt o minune pentru sănătate, că sunt făcute dintr-un material care este folosit în medicină – oţel chirurgical – şi că sunt, de fapt, soluţia prevenirii tuturor bolilor despre care vorbise aproape o oră. Ca să facă şi o demonstraţie, găteşte într-una dintre ele şi cuvintele apreciative continuă. După întreaga prelegere, întreabă pensionarii dacă au nelămuriri, şi oamenii au una: preţul! Costă 6.000 de lei fără un leu! Totuşi, în caz că cineva a avut vreun şoc, acesta este amortizat imediat pentru că tânărul recurge la argumente care îi pot convinge în special pe cei care s-au confruntat cu probleme de sănătate – adică exact publicul din sală, vârstnici care suferă de diverse afecţiuni. Concret, spune că o intervenţie chirurgicală ar costa mai mult, că medicamentele într-un an ar face tot cam atât, că mai bine cumperi o oală decât să ajungi la doctor. Pune obsesiva întrebare: „Corect?“. „Corect!“, răspund pensionarii. Acestea fiind spuse, cu mâncarea aburindă pe masă, ni se dă o pauză de câteva minute, timp în care putem afla mai multe informaţii de la ceilalţi doi colegi ai prezentatorului. Mă apropii de vasele minune şi vreau să le imortalizez, dar mi se spune răspicat că nu am voie. Dau să plec şi văd cum unii dintre pensionari se apropie de oala cu mâncare. Cer să guste şi li se oferă o ciupercuţă, o bucăţică de piept de pui sau chiar un „cocteil“. Mă întorc la locul meu şi profit de timpul în care putem vorbi pentru a-i întreba pe bătrâni dacă au mai fost la astfel de prezentări şi dacă ar cumpăra astfel de produse. Spre surprinderea mea, răspunsul este afirmativ şi, mai mult, chiar au mai cumpărat astfel de produse. Cum?! De unde au avut bani?! „I-am strâns, mamă“, îmi spune una dintre doamne. „Nu am bărbat, sunt văduvă de mult şi am probleme de sănătate. Mi-am luat şi eu nişte oale de-astea ca să gătesc mai sănătos, dar nu le folosesc“, continuă ea. Nu-mi revin bine din şoc, că se termină pauza şi sunt prezentate alte două produse minune. O plită inteligentă, care doar că nu găteşte singură, în rest le face pe toate, şi un aparat de masaj care te face bine din cap până-n picioare! Preţul: 1.600 de lei plita, 1.000 de euro aparatul de masaj. Când se ajunge la aparatul de masaj, pensionarii sunt rugaţi să îl încerce, iar dacă se întorc la loc cu aceleaşi dureri este pentru că nu îl au acasă şi nu îl folosesc zilnic, spune prezentatorul. Soluţia: să-l achiziţioneze!

Făină şi mălai, de consolare

Prezentarea este întreruptă brusc de un alt telefon. De data aceasta, gradul de toleranţă e zero pentru că doamna care a fost sunată este poftită afară şi nu i se mai dă voie să se întoarcă la prezentare. Brusc, tinerii nu mai par aşa amabili, poate pentru că se apropie premierea şi doar cei care au fost „atenţi“ vor fi recompensaţi. Ce înseamnă, de fapt, premierea? Reprezentanţii respectivei companii spun că vor să îi „ajute“ pe bătrâni să îşi ia produsele, astfel că le vor oferi şi bani, şi cadouri. Concret, oferă un cec de 2.500 de lei celor care cumpără aparatul de masaj, deci ei vor fi nevoiţi să mai achite doar… diferenţa de 2.000 de lei, iar ca bonus primesc şi setul de oale, şi plita gratuit. Există însă o problemă. Pot fi premiate doar câteva persoane. Aşadar, se ia o oală din aceea scumpă, se introduc în ea toate taloanele de participare (cel pe care eu nu-l completasem) şi începe suspansul. În câteva secunde sunt nominalizaţi şi aplaudaţi „fericiţii“ câştigători. Reprezentanţii firmei mai oferă totuşi „o şansă“. Primii trei participanţi care vor ridica mâna după ce prezentatorul numără până la trei vor „beneficia“ şi ei de acelaşi pachet. Sunt din nou surprinsă: oamenii ridică mâna, unii chiar înainte de a se termina numărătoarea! Se stabilesc „câştigătorii“, se încheie prezentarea, nu înainte de a fi recompensaţi şi ceilalţi participanţi. „Premiul“ lor se află însă într-o dubă parcată în curtea hotelului. Mă aşez şi eu la coadă, în spatele unui bătrân, şi aştept ruşinată să primesc darul necuvenit. Întind mâna, iau plasa cu făină şi mălai şi dau să plec când bătrânelul mă întreabă: „Cum să zicem, doamnă, mulţumesc sau bogdaproste?“.

Practică veche

Din păcate, astfel de întâlniri între pensionari şi reprezentanţii unor firme ce le oferă produse care, chipurile, le-ar îmbunătăţi sănătatea au loc peste tot în ţară şi se desfăşoară cam după acelaşi scenariu. Am dat o căutare pe Google şi am găsit nenumărate titluri care avertizează asupra acestui fenomen. „O nouă metodă de a păcăli argeșenii! Ţeapă cu saltele și oale minune“, titra, pe 11 septembrie 2014,
ziarobiectiv.ro. „Bătrâni păcăliţi cu «oale OZN»: «Am plătit pe ele banii de înmormântare»“, este titlul din 29 iunie 2013, din evz.ro. „«Premii» pe bani, pentru pensionarii creduli“, titra pe 1 octombrie 2012 şi aghiuta.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS