12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând crapă gigacalorimetrele, factura la căldură se estimează

Când crapă gigacalorimetrele, factura la căldură se estimează

Marin Trăsnitu, președintele Asociației 6 Eroilor, spune că va refuza factura de la Termo
Marin Trăsnitu, președintele Asociației 6 Eroilor, spune că va refuza factura de la Termo

Furnizorul de căldură al orașului, SC Termo Craiova SRL, a început și în acest sezon furnizarea căldurii la unele dintre asociațiile de proprietari din Craiova fără să fi montat mai înainte aparatele de măsurare a consumului de energie termică.

În Craiova, din cele aproximativ 7.500 de contoare, câte se află la blocurile din municipiu, 400 sunt defecte și prin urmare încă nemontate, deși este a doua lună în care operatorul local furnizează căldură. Așa-zisele gigacalorimetre lipsesc din multe blocuri, din cauză că au fost ridicate pentru verificări și reparații. Operatorul local, SC Termo Craiova SRL, spune că tot mai multe gigacalorimetre au nevoie de reparații, ceea ce duce la întârzierea montării lor la punctele de consum, adică în scara blocului. Drept urmare, contorizarea consumului de căldură se va face prin comparație cu o lună similară a anului trecut, după cum susțin reprezentanții Termo.
Într-o astfel de situație este blocul 16 din Asociația de proprietari 6 Eroilor din Valea Roșie. „Nouă ne-au ridicat gigacalorimetrele de cinci luni. Când au început să ne furnizeze căldură în luna octombrie, la unele scări de bloc le-au montat, la altele nu. Am exemplu blocul 16. Aici nu avem aparat de măsură. Este a doua lună din sezonul rece și noi nu avem montat gigacalorimetrul. Ei spun că echivalează cu aceeași perioadă din anul trecut, dar nu poți să spui că este același consum. În 2015 s-a dat căldură din 12 octombrie, anul acesta s-a dat cu o săptămână-două mai devreme. Acum este trecut de jumătatea lui noiembrie și nu au venit să monteze aparatul de măsură. Eu le-am spus că le refuz factura. Nu se poate spune că un consum înregistrat anul trecut este identic cu cel de acum“, a precizat președintele asociației de proprietari, Marin Trăsnitu.

Altă asociație, aceeași situație

Într-o situație similară se află și Asociația 16 Eroilor, unde două blocuri – R4 și S4 – nu au gigacalorimetrele montate pe motiv că sunt la verificat. „Avem două blocuri fără aparate de măsură. Sunt la verificat, așa ne-au spus cei de la Termo. Așa se întâmplă în fiecare an. Ne-au spus că atunci când se calculează consumul se face un echivalent cu consumul din aceeași perioadă din anii anteriori. Eu sunt foarte atent când îmi trimit factura să văd ce consum mi-au trecut“, este de părere Ionel Apostol, președintele Asociației 16 Eroilor din Valea Roșie.
Contoarele care înregistrează consumul de căldură al proprietarilor lipsesc și din Asociația nr. 37 Craiovița Nouă.
Dan Magla, administratorul special al SC Termo Craiova SRL, spune că aparatele de măsură a consumului de gigacalorii au fost ridicate pentru verificări, dar ulterior s-a constatat că acestea sunt defecte și trebuie reparate: „Nu este o problemă în privința facturării consumului de gigacalorii. Există o formulă prin care noi echivalăm consumul din această perioadă cu perioada din anul anterior, se ia în calcul un consum estimativ. Contoarele sunt ridicate pentru verificări, se organizează licitație și se trimit la firmele câștigătoare. Pe parcurs se constată că unele dintre aceste aparate sunt defecte și rămân o perioadă mai mare, pentru reparații. Trebuie luată în calcul și vechimea acestora“.

Contoarele se verifică la patru ani

Contoarele de energie termică se verifică la un interval de patru ani. Într-o zi se pot controla câteva zeci de aparate. Procedura de ridicare și licitația pornesc, de obicei, prin martie – aprilie, în iulie începe verificarea metrologică, în septembrie contoarele trebuie să fie deja montate la blocuri. Costul pentru verificarea metrologică este 300 – 350 de lei pe ansamblu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS