11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘpăgile pentru angajări în spitale, confiscate de instanță

Șpăgile pentru angajări în spitale, confiscate de instanță

Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pe 16 aprilie 2015 și a fost eliberată din arest trei luni mai târziu, pe 21 iulie (Foto: Arhiva GdS)
Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pe 16 aprilie 2015 și a fost eliberată din arest trei luni mai târziu, pe 21 iulie (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus, vineri, odată cu condamnarea Cristinei Calangiu, fostul viceprimar al municipiului, dar și a altor patru inculpați acuzați de comiterea mai multor fapte de corupție, confiscarea șpăgilor date pentru angajarea unor persoane în spitale ori pentru obținerea unor certificate de handicap. Instanța a reținut că inculpata Cristina Calangiu a achitat sumele de 15.000 de lei şi 50.500 de euro, care ar fi fost primite drept șpăgi de la persoanele care intenționau să se angajeze ca asistenți medicali și infirmieri.
Cercetările în acest dosar privind comiterea mai multor fapte de corupție au fost începute de procurorii DNA în septembrie 2014, după ce ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj au aflat că o femeie din Șimnicu de Sus cere și primeşte diverse sume de bani pentru obținerea unor cerificate de handicap de la Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj.
Ulterior, anchetatorii au pus sub acuzare șase persoane în acest dosar. Este vorba de Cristina Calangiu, fost viceprimar al municipiului Craiova și fost manager al Spitalului de Urgență Craiova, Radu Smarandache, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj, Rodica Țenea, fost consilier juridic în cadrul Primăriei Craiova, Maria Manolache, director general adjunct în cadrul DGASPC Dolj, Lavinia Oprea, șefa Centrului de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul DGASPC Dolj, și Ioana Munteanu, aceasta din urmă fiind considerată intermediara șpăgilor. Să vedem, pe scurt, care au fost acuzațiile procurorilor DNA.
Procurorii antico­rup­ție au reținut că, în perioada 2007-2014, Cristina Calangiu, „prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, în total 50.500 de euro și 15.000 de lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova“.
Rodica Țenea a fost acuzată, tot prin intermediul Ioanei Munteanu, „a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 de lei și 8.000 de euro, în total 16.500 de euro și 4.000 de lei, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical“.
În schimb, Radu Smarandache a fost acuzat că, „în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și a primit, în șase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptățite sau fără să fie aparținători ai acestora“.
Altă inculpată, Maria Manolache, a fost acuzată că a primit mită de 3.000 de lei pentru angajarea unei persoane ca îngrijitor la DGASPC Dolj, bani pe care i-a înapoiat însă după ce persoana în cauză a picat examenul. În ceea ce o privește pe Lavinia Oprea, care a fost acuzată de favorizarea făptuitorului, procurorii DNA au reținut că, pe 31 martie 2015, l-a avertizat pe Smarandache că este vizat de o anchetă penală.

Cristina Calangiu a achitat cei 50.500 de euro și 15.000 de lei

Cei șase inculpați au fost trimiși în judecată în mai 2015, iar vineri, pe 25 noiembrie, Tribunalul Dolj s-a pronunțat în acest dosar.
Cristina Calangiu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, ca și Maria Manolache. În schimb, Ioana Munteanu și Radu Smarandache au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu executare, iar cea mai mare pedeapsă, de trei ani și jumătate de închisoare cu executare, a primit-o Rodica Țenea. Lavinia Oprea a fost achitată pentru comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.
Trebuie spus că, în cazul Cristinei Calangiu, instanța a aplicat prevederile art. 396, alin. 10 din Codul de Procedură Penală, care prevede că, în cazul în care inculpatul recunoaște acuzațiile aduse de procurori, limitele pedepsei se reduc cu o treime.
Pe lângă pedepse, Tribunalul Dolj a dispus confiscarea mai multor sume de bani considerate obiectul infracțiunilor. Astfel, de la Ioana Munteanu a fost confiscată suma de 4.100 de euro și a fost menținut sechestrul pe casa deținută de inculpată în Șimnicu de Sus, satul Albești.
De la Smarandache a fost confiscată suma de 4.000 de lei și a fost menținut sechestrul pus pe un Ford Focus, iar de la Rodica Țenea au fost confiscate sumele de 4.000 de lei şi 8.000 de euro. În plus, Rodica Țenea a fost obligată să-i înapoieze unei denunțătoare suma de 8.500 euro și a fost menținut sechestrul pus pe apartamentul din Craiova al inculpatei. De la Maria Manolache a fost confiscată suma de 3.000 de lei.
Judecătorii doljeni au reținut că inculpata Cristina Calangiu a restituit sumele de bani pe care le-ar fi primit drept mită. „Constată că inculpata Calangiu Cristina Mariana a achitat sumele de 15.000 de lei şi 50.500 de euro (prin echivalentul în lei calculat la cursul BNR din ziua efectuării plăţii) pentru care s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător în vederea confiscării speciale prin Ordonanţa nr. 359/P/2014 din 28.04.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova“, se arată în sentința Tribunalului Dolj.
Mai trebuie spus că atât Cristina Calangiu, cât și Maria Manolache au fost obligate să presteze câte 60 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Craiova.

Cheltuielile de judecată

Instanța a mai dispus ca patru dintre cei cinci inculpați condamnați vineri – Ioana Munteanu, Rodica Țenea, Radu Smarandache și Cristina Calangiu – să achite statului câte 8.000 de lei drept cheltuieli judiciare. În schimb, Maria Manolache a fost obligată să achite cheltuielile judiciare în valoare de 3.000 de lei. Sentința Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova în termen de zece zile de la comunicare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS