5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădiniță închisă, deși a fost inaugurată de două ori

Grădiniță închisă, deși a fost inaugurată de două ori

Grădinița Braloștița a fost finalizată în 2014 și a beneficiat de două inaugurări, fără să fie dată în folosință nici în prezent
Grădinița Braloștița a fost finalizată în 2014 și a beneficiat de două inaugurări, fără să fie dată în folosință nici în prezent

În comuna doljeană Braloștița, preșcolarii ar fi trebuit să învețe într-o grădiniță nouă, încă de acum doi ani. Clădirea a fost finalizată în 2014 și de atunci inaugurată de două ori, ultima dată în iunie anul acesta, dar stă închisă. Primarul localității spune că, în curând, va expira și garanția pentru centrala termică.

Construcția unei noi grădinițe în Braloștița a început încă din 2013, pe baza unui proiect care a primit finanțare de la Banca Mondială, dar și de la autoritatea publică locală. Clădirea a fost finalizată în toamna anului 2014.
„La acest proiect a contribuit și consiliul local cu suma de 250.000 de lei pentru centrală termică și pentru dotările interioare. Totul este la standarde europene, cu două săli de clase, cu sală de mese, cu grupuri sanitare, centrală termică“, spune primarul localității, Amza Dumitru. La scurt timp după ce lucrările au fost terminate, vechea administrație locală a și pregătit inaugurarea, care a avut loc în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Preșcolarii nu au intrat însă atunci în noua locație, pentru că nu era racordată la curent electric și nici nu avea centrală termică. Aceste probleme au fost rezolvate pe parcursul anului 2015, dar preșcolarii tot nu au fost mutați. Anul acesta, în campania electorală pentru alegerile locale s-a tăiat din nou panglica inaugurală, dar clădirea stă tot închisă.

De ce nu se pune în funcțiune?

Problema punerii în funcțiune este acum pasată între actualul primar și managerul Școlii gimnaziale Braloștița, care are în subordine și grădinița. Directorul unității școlare spune că respectiva clădire nu are autorizație de securitate la incendiu și din acest motiv nu poate fi pusă în funcțiune. „Nu au autorizație de securitate la incendiu și din acest motiv nu funcționează. S-a încercat să se obțină cu o firmă, care s-a implicat și pentru autorizarea școlii. Nu s-a reușit pentru că nu se găsesc anumite documente ale școlii, certificatul de urbanism, autorizația de construcție și procesul-verbal de recepție“, a spus Silvică Sîrbu, directorul școlii. Primarul Amza Dumitru dă vina pe manager când vine vorba de autorizare. „Într-adevăr, pentru școală nu există documentele necesare pentru autorizare, dar se poate face o expertiză din care să rezulte acest lucru. Eu am alocat bani școlii pentru așa ceva și nu vor să îi folosească. Pentru grădiniță am reluat din nou discuțiile cu firma care a obținut și avizul de securitate la incendiu pentru demararea lucrărilor de construcție. Avem șase luni la dispoziție de la recepționare pentru a obține autorizarea pentru securitatea la incendiu. Clădirea poate fi folosită, dar managerul pur și simplu nu vrea să mute copiii acolo. Ultima discuție a avut loc chiar azi“, a mai spus primarul Amza Dumitru.

Preșcolarii merg la toaletă în curtea școlii

De la construcția grădiniței și până în prezent a scăzut dramatic și populația școlară. Inițial, au fost 60 de copii, iar în prezent mai sunt 20 de copii care învață într-o sală de clasă dintr-o clădire veche de 80 de ani, fără grupuri sanitare. „Ca să meargă la toaletă, copiii traversează curtea școlii. Fiecare copil e dus la toaletă de mână de educatoare, care îi însoțește apoi în școală să se spele pe mâini, că nu au spălătoare în grădinițe, iar clădirea care este dotată cu tot ce trebuie stă închisă“, povestește primarul. Și nu este singurul inconvenient. Centrala termică achiziționată anul trecut pentru grădiniță își va pierde termenul de garanție fără să fie utilizată. „Noi nu știm dacă respectiva centrală termică funcționează sau nu. În decembrie expiră garanția pentru că a fost pe un an“, a mai spus primarul Amza Dumitru. Problema mutării copiilor nu își poate găsi rezolvarea la Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Reprezentanții instituției spun că de fapt clădirile unităților școlare aparțin de autoritatea publică locală. Prin urmare, până când se va decide punerea în funcțiune a grădiniței, clădirea cu două inaugurări rămâne cu lacătul pe ușă, iar preșcolarii vor folosi tot grupurile sanitare din curtea școlii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS