7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLuptătorii Șerban și Boboc, achitați definitiv la Curtea de Apel Craiova

Luptătorii Șerban și Boboc, achitați definitiv la Curtea de Apel Craiova

În dimineața zilei de 14 martie 2013, procurorii DIICOT din Craiova au adus la audieri mai multe persoane suspectate de trafic de minori și proxenetism (Foto: arhiva GdS)
În dimineața zilei de 14 martie 2013, procurorii DIICOT din Craiova au adus la audieri mai multe persoane suspectate de trafic de minori și proxenetism (Foto: arhiva GdS)

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova i-au achitat, printr-o hotărâre definitivă, pe luptătorii craioveni de kickboxing Florin Boboc și Marian Şerban, acuzați de procurorii DIICOT de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional, proxenetism și trafic de minori.

În martie 2013, procurorii DIICOT din Craiova anunțau că, după o anchetă făcută împreună cu autorităţile judiciare germane, au destructurat un grup infracțional transfrontalier, din care făceau parte și campionul balcanic la K1 Marian Şerban și luptătorul Florin Boboc.
Astfel, în dimineața zilei de 14 martie 2013, ofițerii de Combatere a Criminalității Organizate, coordonați de un procuror DIICOT, au făcut mai multe percheziții în Craiova, Coşoveni şi Gherceşti, în urma cărora au fost ridicate mai multe persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, proxenetism în formă agravată şi trafic de minori.
La acea vreme, anchetatorii au explicat că, „începând cu anul 2009, învinuiţii Boboc Florin, Şerban Marian Corneliu şi Begiu Vasilică, sportivi legitimaţi la un club din municipiul Craiova, practicanţi ai sporturilor de contact (box şi K1), au racolat şi transportat în Germania exclusiv persoane de sex masculin, în scopul întreţinerii de relaţii sexuale, contra cost, cu cetăţeni germani, precum şi în vederea realizării şi difuzării unor materiale pornografice explicite. Din verificările efectuate până la această dată (14 martie 2013 – n.r.), se estimează că numărul persoanelor racolate şi exploatate sexual este de peste 200, parte din acestea fiind minore. În urma analizării tranzacţiilor financiare efectuate în perioada 2009-2011 de către învinuiţi, a rezultat faptul că beneficiul activităţii infracţionale a fost de aproximativ 150.000 USD“. Anchetatorii au mai precizat că au colaborat în instrumentarea acestui caz cu autorităţile judiciare din Germania, iar acţiunea de pe 14 martie 2013 a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor BCCO Bucureşti, Piteşti, Olt şi Mehedinţi, dar şi al luptătorilor SPIR. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către ofiţerii SRI Dolj.

Achitați definitiv pentru toate infracțiunile

O zi mai târziu, pe 15 martie, după ce a audiat mai mulți suspecți și martori, procurorul de caz a cerut și obținut arestarea preventivă a luptătorilor Florin Boboc și Marian Șerban. Cei doi au fost eliberați din arest o lună mai târziu, pe 19 aprilie.
Ulterior, în ianuarie 2014, procurorii au dispus trimiterea în judecată pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional, proxenetism și prostituție a luptătorilor Șerban și Boboc, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe data de 22 ianuarie. O lună mai târziu, instanța a constatat că nu are competența să judece acest dosar, așa că l-a trimis colegilor de la Tribunalul Dolj. Procesul a început pe data de 21 mai 2014, iar în februarie 2015, judecătorii de la Tribunalul Dolj s-au pronunțat.
Instanța a reținut dispozițiile art. 16, alin. 1, lit. b din Codul de Procedură Penală (acțiunea penală nu poate fi exercitată când fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege) și i-a achitat pe cei doi inculpați pentru toate capetele de acuzare – contituirea unui grup infracțional organizat, proxenetism și prostituție.
Procurorii DIICOT au formulat apel, iar la sfârșitul săptămânii trecute, pe 17 noiembrie, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Instanța a respins ca nefondat apelul procurorilor, așa că Florin Boboc și Marian Șerban au fost achitați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS