5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRuina morii de pe strada Paşcani, un pericol pentru oamenii din zonă

Ruina morii de pe strada Paşcani, un pericol pentru oamenii din zonă

Demolarea morii de pe strada Paşcani nu s-a făcut complet
Demolarea morii de pe strada Paşcani nu s-a făcut complet

Grămezile de moloz şi cărămizile rămase în urma demolării morii de pe strada Paşcani reprezintă un pericol pentru oamenii care trec prin zona respectivă, dar mai ales pentru copiii de la unităţile de învăţământ din imediata apropiere. Pentru demolarea morii, s-a obţinut o autorizaţie în noiembrie 2015, însă oamenii care locuiesc în zonă spun că din vara acestui an nu s-a mai mişcat nimic pentru a se îndepărta resturile rămase din construcţie.

Elevii şcolilor din apropiere trec zilnic pe lângă zidul ce stă să se prăbuşească
Elevii şcolilor din apropiere trec zilnic pe lângă zidul ce stă să se prăbuşească

Din moara de pe strada Paşcani din Craiova, acolo unde odinioară sute de oameni veneau să macine grâne, a rămas doar o parte din zidul exterior, care stă să cadă, şi grămezi imense de cărămizi şi moloz. Pe platforma acesteia, printre cărămizi şi bucăţi de beton, oamenii au început să aducă şi gunoi, iar peisajul devine şi mai dezolant. Cetăţenii care locuiesc în imediata apropiere a morii sunt sideraţi de modul în care s-au făcut lucrările şi spun că se tem pentru copiii care trec, în drum spre şcoală, exact pe lângă ruină. „Văd că nu mai au nici un gând să vină să ia grămezile de moloz şi să termine de demolat. Eu ocolesc acest trotuar pentru că au lăsat şi o parte din zidul exterior, care este crăpat şi constituie un pericol. Sunt mulţi elevi care trec exact pe lângă fosta moară, ei nu conştientizează foarte bine că li se poate întâmpla ceva rău. Din vară au sistat lucrările şi au lăsat «minunea» asta aşa. Devine deja un focar de infecţie, pentru că mulţi oameni au început să arunce gunoaie acolo“, a spus Georgeta Vlăsceanu, o femeie care locuieşte în apropierea fostei mori.

Platforma fostei mori devine, încetul cu încetul, un loc de depozitat gunoi
Platforma fostei mori devine, încetul cu încetul, un loc de depozitat gunoi

O mamă care are copiii la una din şcolile din apropierea fostei mori este îngrijorată de faptul că viaţa copiilor ar putea fi pusă în primejdie. „Mi-e foarte frică să nu intre copiii pe suprafaţa pe care a fost moara, pentru că terenul nu este împrejmuit în totalitate şi s-ar putea accidenta foarte rău“, a declarat Ionela Predescu.
Un domn care locuieşte în zonă regretă faptul că moara a fost pusă la pământ. „Îmi pare rău că moara aceasta, care era un simbol al Craiovei, a ajuns o ruină, pentru că proprietarii au lăsat-o să se distrugă şi acum au demolat-o. Pe aici trec zilnic foarte mulţi copii, iar dacă se mai repetă un vânt cum a fost cel de acum câteva zile, este un mare pericol şi pentru ei, dar şi pentru maşinile care trec pe această stradă. În vară s-a început demolarea şi de atunci zace aşa, fără să se mai facă nimic“, a adăugat Iulian Tuţă.

Autorizaţia pentru demolare expiră luna viitoare

Ferestrele zidului, aflate chiar deasupra trotuarului, sunt pline cu cărămizi gata să cadă
Ferestrele zidului, aflate chiar deasupra trotuarului, sunt pline cu cărămizi gata să cadă

Pentru demolarea morii, societatea SC Fraţii Bacriz SRL a obţinut o autorizaţie de la Primăria Craiova pe 18 noiembrie 2015, însă proprietatea fusese deja vândută cu o zi înainte. Odată cu vânzarea acesteia, a fost cesionată şi autorizaţia de demolare. „Imobilul teren şi construcţii situat pe strada Paşcani nu este proprietatea noastră, transferul proprietăţii fiind efectuat prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 2375/17.11.2015. Autorizaţia a fost cesionată noilor proprietari, astfel că nu noi efectuăm demolările şi nici nu putem estima durata acestora sau ce se intenţionează să se construiască acolo“, a declarat Costică Dragomir, directorul general al SC Fraţii Bacriz SRL.
În acest moment, autorizaţia de demolare este încă valabilă, iar proprietarul actual ar trebui să finalizeze demolarea până pe 20 decembrie 2016. Până atunci, reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova spun că nu pot interveni în nici un fel pentru a sancţiona modul în care se face demolarea şi că Inspectoratul Judeţean în Construcţii Dolj are aceste atribuţii. „Poliţia Locală a Municipiului Craiova poate sancţiona proprietarul imobilului în cazul în care acesta nu respectă prevederile autorizaţiei, după expirarea perioadei de valabilitate a autorizaţiei, respectiv 20.12.2016. Proprietarul imobilului deţine autorizaţie de desfiinţare aflată în perioada de valabilitate, iar Poliţia Locală nu are competenţa în ceea ce priveşte controlul asupra siguranţei în exploatare şi calitatea Iucrărilor executate la imobilul situat în Craiova, strada Paşcani“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. Cu alte cuvinte, orice s-ar întâmpla, Poliţia Locală nu poate înlătura pericolul de pe strada Paşcani, pentru că îi opreşte termenul de valabilitate al autorizaţiei de demolare. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii nu ne-au transmis un punct de vedere referitor la modul în care s-au realizat lucrările de demolare şi dacă s-au făcut sau nu verificări în acea zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS