10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCorupția din Primăria Mârșani, la judecată

Corupția din Primăria Mârșani, la judecată

Primarul Ghencioiu este acuzat de procurori că a trucat mai multe licitații și a achitat bunuri și servicii nerecepționate sau neexecutate (Foto: Arhiva GdS)
Primarul Ghencioiu este acuzat de procurori că a trucat mai multe licitații și a achitat bunuri și servicii nerecepționate sau neexecutate (Foto: Arhiva GdS)

Tribunalul Dolj a hotărât, ieri, printr-o decizie definitivă, că magistrații de la Judecătoria Craiova pot începe judecarea dosarului în care primarul și viceprimarul comunei doljene Mârșani au fost acuzați de comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual. În același dosar au mai fost trimiși în judecată alți zece inculpați, toți fiind acuzați că au fost implicați în fraudarea licitațiilor publice desfășurate de Primăria Mârșani.
Înainte de alegerile din iunie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus efectuarea mai multor per­cheziții, vizați fiind primarul Constantin Ghencioiu din Mârșani, viceprimarul Laurențiu Răducanu, dar și mai mulți funcționari ai primăriei și școlii din Mârșani, diriginți de șantier și administratori ai unor societăți comerciale.
Anchetatorii au reținut că, „în perioada 2009-2015, reprezentanţii Unității Administrativ-Teritoriale Mârşani, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice, au încheiat contracte de achiziţii directe de produse şi servicii cu diferite societăţi comerciale, respectiv au atribuit, prin organizarea unor licitaţii publice trucate, contracte de achiziţii unor societăţi comerciale, acceptând, astfel, la plată, facturi pentru produse şi servicii care nu au fost recepţionate sau executate în realitate“.
Situația ar fi stat în același fel și în cazul lucrărilor făcute la o școală din comună. „În aceleaşi condiţii s-a procedat şi în cazul unei școli din localitate, unde, prin simularea procedurii de licitaţie, a acordat unei societăţi lucrări de reparaţii, aprobând situaţii de plată pentru lucrări supraevaluate“, au mai explicat anchetatorii. De asemenea, în urma anchetei s-a stabilit că primarul Ghencioiu a concesionat un teren unei societăţi comerciale cu încălcarea unei hotărâri a Consiliului Local Mârşani, prejudiciind astfel bugetul comunei. Mai exact, edilul Ghencioiu a fost acuzat că a concesionat un teren de 10.600 mp către SC BEACH PARTY SRL fără a respecta prevederile legale. Asta pentru că, deși într-o hotărâre a Consiliului Local Mârșani s-a stabilit că terenul va fi concesionat pe o perioadă de 30 de ani, în documentul încheiat de primar a fost trecută o perioadă de 49 de ani.
În final, plăţile nelegale efectuate de reprezentanţii Primăriei Mârşani au fost calculate de oamenii legii la aproximativ 340.000 de lei, o parte din prejudiciu fiind recuperat în cursul urmăririi penale.

Hotărâre definitivă la Tribunalul Dolj

La jumătatea lunii aprilie, procurorii craioveni au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpați în acest dosar. Este vorba de primarul Constantin Ghencioiu, viceprimarul Laurențiu Răducanu, contabilele Constanța Anghel și Alina Pârvu, Marcel Gugu, fostul director al Școlii din Mârșani, dar și de Marioara Dan, de 55 de ani, contabilă la aceeași unitate de învățământ. Ceilalți inculpați deferiți justiției sunt Tudor Cîrjaliu, Mădălina Tănăsescu și Florentina Stoian, administratorii unor societăți comerciale, dar și proiectantul Marcel Tănăsescu și diriginții de șantier Daniela Mitrea și Paul Brădiș.
Dosarul a intrat în procedură de cameră preliminară, iar pe 15 iulie, Judecătoria Craiova a respins toate cererile și excepțiile formulate de inculpați și a dispus începerea procesului. Hotărârea instanței a fost contestată la Tribunalul Dolj, instanță care s-a pronunțat ieri, printr-o hotărâre definitivă. Astfel, judecătorii de la Tribunalul Dolj au respins contestațiile inculpaților, așa că Judecătoria Craiova poate începe judecarea cauzei. La alegerile din iunie, Constantin Ghencioiu a candidat din partea PSD și câștigat un nou mandat de primar al comunei Mârșani.

Probleme de integritate pentru viceprimarul Răducanu

Pe 15 noiembrie, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că Laurențiu Răducanu, viceprimarul din Mârșani, „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 octombrie 2012 – 29 mai 2013, întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de administrație al Școlii Gimnaziale nr. 1 Mârșani“. Raportul ANI poate fi contestat în instanță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS