10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSistemul de canalizare din Băileşti, încă deficitar

Sistemul de canalizare din Băileşti, încă deficitar

Inaugurat cu surle şi trâmbiţe, sistemul de apă şi canalizare din Băileşti are încă probleme (Foto: arhiva GdS)
Inaugurat cu surle şi trâmbiţe, sistemul de apă şi canalizare din Băileşti are încă probleme (Foto: arhiva GdS)

Noul sistem de canalizare din municipiul Băileşti, inaugurat de Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj şi Compania de Apă Oltenia (CAO), pe 5 noiembrie, încă are probleme. În acest moment, nu toţi oamenii din Băileşti beneficiază de canalizare, iar surse din primărie spun că locuinţele de pe mai multe străzi din zona de nord a municipiului nu s-au putut racorda la sistemul de canalizare din cauza unei staţii de repompare care nu funcţionează. Reprezentanţii CAO susțin, însă, că problema s-a remediat şi că o singură stradă a avut dificultăți din cauza staţiei de repompare. În plus, aceştia se plâng că sunt mulţi oameni care nu au depus cereri pentru a se racorda la sistem.

Sistemul de alimentare cu apă și canalizare din Băileşti a fost făcut în cadrul Master Planului (POS MEDIU I) pe bani europeni, şi a fost recepţionat la sfârşitul lunii septembrie 2016. Compania de Apă Oltenia a fost cea care a implementat acest proiect cu o valoare de 11,7 milioane de euro, căruia i-a făcut inaugurarea cu mare fast, alături de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dolj. La mai puţin de două săptămâni de la inaugurare, lucrurile scârţâie, iar populaţia din Băileşti nu este racordată la canalizare în proporţie de 95%, aşa cum anunţau reprezentanţii CAO. „Au fost probleme doar pe strada Viilor, pentru că nu funcţiona una dintre staţiile de repompare care ar trebui să preia apele uzate. S-a lucrat la această staţie, iar de mâine (miercuri – n.r.) va fi funcţională. Deci vom putea da drumul staţiei de epurare de la Rast. Până acum, sistemul de canalizare a funcţionat pe vechea staţie. Cei care au făcut cereri de racordare la sistemul de canalizare au fost branşaţi. Însă, sunt oameni care nu vor să fie racordaţi şi nu depun cereri. Avem doar 90 de cereri din totalul de 1.600 de locuinţe care ar putea fi branşate. Am descoperit recent şi că unii oameni s-au racordat ilegal şi vom merge în control“, a declarat Florin Cojocaru, coordonatorul zonal din Băilești al Companiei de Apă Oltenia.
Însă, surse din Primăria Băileşti îl contrazic pe reprezentantul CAO în legătură cu străzile pe care nu s-a putut face racordarea. „Nu s-a putut face racordarea la canalizare pe mai multe străzi din zona de nord a Băileştiului, pentru că nu merge o staţie de repompare. Oamenilor le este teamă să se racodeze pentru că acum canalizarea funcţionează pe vechea staţie, care este foarte veche, iar apele uzate s-ar putea întorce înapoi pe conductă“.
Valoarea lucrărilor executate în cadrul municipiului Băilești de operatorul regional Compania de Apă Oltenia SA este de 52.730.193,02 de lei, adică 11.717.820,67 de euro.
Singurul cartier din Băilești care nu ar trebui să beneficieze de sistemul de apă și canalizare este Balasan.

Firma care a executat lucrările, amendată de 61 de ori de Poliţia Locală

Firma care a făcut lucrările sistemului de apă şi canalizare în Băileşti a fost SC Grup Primacons SRL din Slatina, iar reprezentanţii acesteia au primit amenzi pentru nerespectarea avizelor date de primărie cu privire la modul în care s-au făcut săpăturile. Primăria Băileşti le-a impus, în cadrul avizului, ca după ce se fac lucrări pe un anumit tronson, starea străzilor să revină la forma iniţială. În perioada 2014-2016, când au fost executate lucrările, Poliţia Locală Băileşti a dat 61 de sancţiuni pentru mai multe nereguli comise de SC Grup Primacons SRL. Printre acestea s-au numărat neaducerea la starea iniţială a străzilor sparte sau nesemnalizarea corespunzătoare a zonelor unde aveau loc lucrări. Fiecare sancţiune a avut un cuantum de aproximativ 1.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS