10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgenţii economici din Dolj, codaşi la plata drepturilor de autor

Agenţii economici din Dolj, codaşi la plata drepturilor de autor

Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj au organizat, miercuri, o campanie prin care vor să determine agenţii economici să plătească pentru drepturile de autor ale artiştilor cărora le difuzează prestațiile. Judeţul Dolj a fost ales pentru organizarea acestei campanii tocmai pentru că este codaş la plata drepturilor de autor.

Plata taxelor pentru drepturile de autor nu este o prioritate pentru mulţi dintre agenţii economici care folosesc înregistrări audio sau video ale prestaţiilor artiştilor interpreţi, în mediul ambiental, adică în hoteluri, restaurante, baruri, discoteci etc. Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi vrea să îi determine pe toţi agenţii economici care se folosesc de anumite acte artistice să plătească o taxă pentru acest lucru. „În funcţie de activitatea desfăşurată şi de suprafaţă, unităţile economice trebuie să achite o taxă cuprinsă între 10 şi 500 de lei pe lună. Spre exemplu, pentru un restaurant, un bar sau o cafenea cu o suprafaţă cuprinsă între 100 şi 200 mp, societatea ar trebui să achite o taxă de 20 lei/lună pentru audio şi de 10/lună pentru video (tv), echivalentul a patru cafele pe lună. În Dolj, sunt foarte puţini agenţi economici care plătesc pentru drepturile de autor şi noi vrem să înceapă să plătească prin informare, nu prin constrângere“, a spus Ştefan Gheorghiu, directorul general al CREDIDAM.
„La ora actuală, în ţările occidentale industria creativă asigură aproximativ 6% din Produsul Intern Brut. Este vorba de foarte mulţi bani, iar interesul acestor ţări pentru drepturile de autor a devenit foarte mare. Implementarea legislaţiei privind drepturile de autor ar trebui să plece de la cel mai modest nivel, adică acela al colectării acestor drepturi din mediul ambiental, până la găsirea soluţiilor de a putea controla ceea ce se întâmplă pe internet. Cu toţii trebuie să înţelegem că plata acestor drepturi este o chestiune normală, pe care trebuie să o facă orice om civilizat“, a adăugat Iulian Vrabete, vicepreşedintele CREDIDAM şi basistul trupei Holograf.

Sume de plată pentru drepturi de autor

Agenţii economici care difuzează prestaţiile artiştilor interpreţi într-un restaurant, un bar, o cafenea sau o sală de jocuri, care nu depăşeşte suprafaţa de 149 de metri pătraţi, vor plăti lunar 29 de lei pentru fonograme şi 16 lei pentru audiovizual. De asemenea, pentru hotelurile de trei stele care nu au mai mult de 50 de camere se vor plăti 40 de lei pe lună pentru fonograme şi 40 de lei pentru audiovizual. La hotelurile de patru stele, suma creşte cu 10 lei pentru ambele categorii. În schimb, pentru un hotel de cinci stele, suma ajunge la 120 de lei lunar pentru fonograme şi tot 120 de lei pentru audiovizual. Conform legii, utilizatorii (societăţi comerciale, PFA-uri etc.) care folosesc muzică, fonograme sau prestaţii artistice din domeniul audiovizual, prin intermediul aparatelor radio, tv sau altele, au obligaţia legală de a declara acest lucru şi de a plăti sumele stabilite prin normele de aplicare a Legii nr. 8/1996. Cei care desfăşoară această activitate fără autorizarea titularilor de drept pot fi sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 3.000 şi 30.000 de lei.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, de la începutul acestui an, în judeţul nostru s-au acordat peste 50 de sancţiuni agenţilor economici care au încălcat prevederile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS