10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRechizitele elevilor din Dolj, afacere în familie

Rechizitele elevilor din Dolj, afacere în familie

Distribuirea rechizitelor școlare din Dolj se face cu aproape o lună întârziere, iar contractul a fost atribuit firmei care a oferit cel mai mare preț. Un fost deputat PDL din Vâlcea, actual membru PRU, a câștigat licitația de 100.000 de euro organizată de Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Fostul deputat a jucat la două capete. A participat la licitație cu două firme: una deținută și administrată de el, iar cealaltă deținută de soția și fiul său. Legea interzice astfel de practici, dar Inspectoratului Școlar Județean Dolj i-a scăpat acest detaliu.
În județul Dolj, 17.820 de elevi au fost înscriși pentru a primi rechizitele școlare, iar suma licitației organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a fost de 403.000 de lei fără TVA, bani alocați de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Demersurile pentru acordarea contractului au fost începute în data de 7 septembrie, fiind acordate opt zile pentru depunerea ofertelor. Conform datelor de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice – n.r.), prima ofertă a fost depusă pe 14 septembrie de Dolex Com din Râmnicu Vâlcea, cu suma de 393.000 de lei fără TVA. În ultima zi, pe 15 septembrie, la ora 14.30, a depus o ofertă de 275.855 de lei, fără TVA, o firmă din Galați, C&C Prevent, iar în aceeași zi, la zece minute distanță de firma din Galați, respectiv la 14.40, s-a înscris și firma Dovali SRL, tot din Râmnicu Vâlcea, cu prețul de 304.722 de lei. Potrivit reprezentanților ISJ Dolj, firma din Galați, cea care oferise prețul cel mai mic, s-a retras. „După depunerea ofertelor, am cerut clarificări la firma de pe primul loc, cea cu prețul cel mai mic. Am trimis două adrese prin care ceream documente suplimentare față de cele încărcate electronic, care să lămurească situația financiară, juridică a firmei și dacă sunt în conflicte de interese. Nu am primit nici un răspuns. Am solicitat apoi, tot prin adresă scrisă, să ne trimită documente justificative cu prețul fiecărui produs din pachet. Nu am primit nici acest răspuns. Am încercat să luăm legătura telefonic. Numărul de telefon înscris în documentele de la licitație aparținea unui fost angajat, care ne-a indicat un alt număr de telefon. În cele din urmă, ne-a răspuns o doamnă, care a spus că firma se retrage pentru că nu îndeplinește condițiile“, a declarat Janina Vașcu, inspector școlar general adjunct și președintele comisiei de licitație. Neîndeplinirea condițiilor tehnice este motivația susținută și de administratorul firmei din Galați. „Nu am corespuns la evaluarea tehnică pentru că ne-au lipsit documente. Consider că licitația a fost corectă, dacă nu era corectă o contestam, dar departamentul juridic a analizat și a spus că ne-a lipsit și o hârtie de la Finanțe. Nu ne-am prezentat așa cum trebuia“, a precizat Cosmin Valeriu Trifan, administratorul firmei C&C Prevent din Galați.

Soția descalificată, soțul câștigător

După ce reprezentanții firmei C&C Prevent din Galați s-au retras, cea de a doua ofertă cu prețul cel mai mic (304.722 de lei fără TVA) aparținea SC Dovali Srl din Râmnicu Vâlcea. Președintele comisiei de licitație, Janina Vașcu, spune că a cerut lămuriri suplimentare și acestei firme. „Am făcut adresă scrisă și spre firma Dovali SRL, din Râmnicu Vâlcea, în ceea ce privește documentele, și am cerut și tabele cu prețurile pentru fiecare pachet. Adresa a fost trimisă pe 23 septembrie și ne-au răspuns pe 29 septembrie că «vă aducem la cunoștință că prețul produselor la furnizor a crescut și, prin urmare, nu putem îndeplini condițiile contractului privind asigurarea rechizitelor școlare elevilor din Dolj aferente anului școlar 2016-2017, la prețul ofertat». Și așa s-a ajuns să încheiem contractul cu celălalt agent economic din Râmnicu Vâlcea, adică Dolex Com“, a mai spus inspectorul școlar general adjunct. Numai că firma Dovali SRL din Râmnicu Vâlcea îi are ca acționari pe soția (Valerica Jurcan) și fiul (Radu Dorin Jurcan) acționarului și administratorului de la Dolex Com, Dorel Jurcan, fost deputat PDL, actual membru PRU. Administratorul firmei câștigătoare recunoaște că, de fapt, a concurat împotriva soției și a fiului. „Într-adevăr, firma Dovali SRL este deținută de soție și de fiul meu, pentru că am decis ca eu și soția să ne separăm afacerile. Cu Dolex am câștigat în ultimii ani, deoarece licitații se fac în toată țara, iar noi mergem în această zonă. Nu putem să ne ducem în orice parte a țării pentru că nu am câștiga nimic“, a spus Dorel Jurcan, administratorul firmei Dolex. Jurcan este abonat la contracte cu ISJ Dolj începând cu anul 2012. Unele licitații au fost pradă sigură, deoarece a concurat de unul singur.

Legea interzice participarea la licitație la două capete

Metoda de participare la aceeași licitație cu două firme, una deținută de soț, alta de soție, este sancționată de noua legislație a achizițiilor publice. Potrivit Legii 98/2016, firmele puteau fi ex­clu­se din procedura de atri­buire a contractului dacă ISJ ar fi aflat despre această situație. Iată ce prevede articolul 167, literele „d“ și „e“: „Autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru dacă are suficiente indicii rezonabile/informaţii concrete pentru a considera că operatorul economic a încheiat cu alţi operatori economici acorduri care vizează denaturarea concurenţei în cadrul sau în legătură cu procedura în cauză sau dacă operatorul economic se află într-o situaţie de conflict de interese în cadrul sau în legătură cu procedura în cauză, iar această situaţie nu poate fi remediată în mod efectiv prin alte măsuri mai puţin severe“. Același articol 167 explică, la alineatul 5, ce înseamnă suficiente indicii rezonabile. „În sensul dispoziţiilor alin. (1) lit. d) se consideră că autoritatea contractantă are suficiente indicii plauzibile pentru a considera că operatorul economic a încheiat cu alţi operatori economici acorduri care vizează denaturarea concurenţei în cadrul sau în legătură cu procedura în cauză în următoarele situaţii, reglementate cu titlu exemplificativ: a) ofertele sau solicitările de participare transmise de doi sau mai mulţi operatori economici participanţi la procedura de atribuire prezintă asemănări semnificative din punct de vedere al conţinutului documentelor nestandardizate potrivit documentaţiei de atribuire; b) în cadrul organelor de conducere a doi sau mai multor operatori economici participanţi la procedura de atribuire se regăsesc aceleaşi persoane sau persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul al doilea inclusiv ori care au interese comune de natură personală, financiară sau economică sau de orice altă natură“. Cu soția acționar și fiul administrator la firma concurentă, Dolex Com și Dovali cad sub incidența articolului din lege. Inspectorul școlar general adjunct, Janina Vașcu, spune însă că nu a avut nici un fel de indicii că reprezentanții celor două firme din Râmnicu Vâlcea sunt tată și fiu. „Licitația este electronică și nu avem acces la numele administratorilor firmei. Și nici din hârtii nu ne-am dat seama. Răspunsul de la firma de pe locul al doilea din Râmnicu Vâlcea, Dovali SRL, a fost semnat de contabil și nu de administrator. Ar trebui să existe o reglementare care să nu le dea voie să participe la licitație. Eu anul acesta am organizat pentru prima dată licitația pentru rechizite școlare“, a explicat Janina Vașcu.

Piesa defectă a blocat distribuirea rechizitelor

Deși contractul pentru furnizarea rechizitelor școlare elevilor din Dolj a fost semnat pe 11 octombrie, pachetele cu caiete, radiere și instrumente de scris, dar și ghiozdane pentru elevii din clasele pregătitoare și clasa I au început să fie furnizate abia de la 1 noiembrie. Distribuirea lor nu a fost finalizată. „Comenzile au fost onorate pentru jumătate din unitățile de învățământ. S-au onorat în primul rând comenzile din județ, de la unitățile cu cei mai mulți beneficiari. Sperăm ca săptămâna viitoare să finalizăm distribuirea tuturor pachetelor“, a declarat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Administratorul firmei, Dorel Jurcan, spune că producția merge greu din cauza unor mici defecțiuni. „Noi lucrăm continuu, dar merge greu producția. Am avut probleme cu utilajele, a trebuit să aducem o piesă din Franța, iar într-o săptămână vom furniza produsele. Dacă nu ești producător, nu câștigi nimic. Noi avem o linie de producție pe care am construit-o cu ajutorul a doi prieteni. Aici tipărim caiete, iar penarele, creioanele și ghiozdanele le importăm din China“, a declarat administratorul firmei. Printre localitățile cu cei mai mulți beneficiari se află Craiova – 841 de solicitări, Sadova – 545, Filiași – 370, Valea Stanciului – 278.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS