8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionarii doljeni cer 11.800 de bilete de tratament pe an

Pensionarii doljeni cer 11.800 de bilete de tratament pe an

Daniela Licu, directoarea Casei Județene de Pensii Dolj (Foto: Ramona Olaru)
Daniela Licu, directoarea Casei Județene de Pensii Dolj (Foto: Ramona Olaru)

Biletele de tratament care au fost refuzate de titularii de drept sunt redistribuite cu câteva zile înainte de începerea seriei. Următoarea redistribuire va fi către finalul lunii noiembrie. Cei care solicită un bilet din cele refuzate de alți pensionari nu mai trebuie să îndeplinească acele condiții pe care le-ar fi îndeplinit inițial, dacă așteptau să primească direct un bilet de tratament. Anul acesta ajung la tratament circa 8.000 de pensionari, iar aproximativ 3.000 nu prind vreun astfel de bilet.

De la începutul anului și până acum, circa 11.800 de pensionari au depus cereri pentru bilete de tratament, la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, a precizat directoarea instituției, Daniela Licu, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. Dintre cei care au depus cereri, circa 7.000 au obținut deja bilete de tratament și mai sunt două serii de pensionari care încă nu au început tratamentele în stațiunile balneoclimaterice. Cu tot cu cele două serii programate în noiembrie și decembrie, aproximativ 8.000 de pensionari doljeni ajung sau au ajuns anul acesta la tratament. Ceea ce înseamnă că circa 3.000 dintre cei care au depus cereri la CJP Dolj nu au prins în 2016 un bilet de tratament.
Penultima serie din acest an începe pe 13-16 noiembrie, în funcție de stațiune. Biletele refuzate de titularii de drept au fost redistribuite în aceste zile. „Luni de dimineață (ieri dimineață – n.r.) a început redistribuirea pentru biletele nevalorificate din această penultimă serie care începe în 13, 14, 16 noiembrie. Pentru această serie am avut alocate circa 400 de bilete de tratament, din care erau nevalorificate între 50 și 100 de bilete, care s-au redistribuit în aceste zile. Au fost afișate locurile rămase nevalorificate în stațiuni precum Buziaș, Amara, Felix, Covasna. Am înțeles că au rămas locuri și pe la Govora, dar nu au fost foarte multe. Ultima serie va avea ca și dată de prezentare în stațiuni 29 noiembrie. Și această serie va fi tot de 400-500 de bilete“, a spus Daniela Licu. Și pentru aceea vor fi bilete redistribuite, pentru că nu toți pensionarii programați pe final de an mai pot merge la tratament sau există unii care nu sunt mulțumiți de stațiunea în care au fost repartizați.
Directorul Casei de Pensii spune că în ziua în care începe alocarea de bilete de tratament prin intermediul aplicației informatice de la dispoziția CJP, listele cu persoanele care au obținut punctaj pentru a merge în stațiuni la tratament sunt afișate la sediul instituției. Tot atunci se afișează la avizierul CJP Dolj și data la care vor fi redistribuite biletele de tratament refuzate de alții.
Și anul acesta au fost cereri foarte mari din partea pensionarilor doljeni pentru stațiunile de pe litoral, unde pot face proceduri cu nămol (la Techirghiol), mai ales în perioada estivală. Un bilet de tratament costă jumătate din pensia brută a unei persoane care se încadrează în condițiile stabilite prin legislație pentru a obține punctaj mare (să nu fi fost în ultimii doi ani la tratament prin CJP și să aibă pensia cât mai mică). Durata unui bilet de tratament este de 16 zile. Pensionarii încadrați în grad de handicap nu plătesc nimic pentru biletele de tratament distribuite prin Casa de Pensii.

Înainte să înceapă fiecare serie de bilete de tratament, cele refuzate de titularii de drept se redistribuie, la ghișeul 5 al CJP Dolj (Foto: Arhiva GdS)
Înainte să înceapă fiecare serie de bilete de tratament, cele refuzate de titularii de drept se redistribuie, la ghișeul 5 al CJP Dolj (Foto: Arhiva GdS)

Și persoanele asigurate pot merge la tratament

Angajații, bugetarii sau alții care au contract de asigurare încheiat cu CJP Dolj pot să beneficieze de bilete de tratament, doar că sunt puțin diferite condițiile în care se acordă astfel de bilete. „Un asigurat plătește fie jumătate din contravaloarea unui bilet, care este de 1.400 – 1.500 de lei, dacă are salariul brut sub câștigul salarial mediu brut pe economie, mai exact, 2.681 de lei anul acesta, fie plătește biletul întreg, dacă asiguratul are salariul mai mare decât câștigul mediu brut pe economie. Deci cei care au salariul sub 2.681 de lei plătesc 1.400 de lei pentru un bilet de 16 zile, cu masă, cazare și tratament, dar, de regulă, asigurații prind mai greu un bilet de tratament la alocare, pentru că au salariul mai mare, deci obțin punctaj mai mic“, a precizat directorul CJP Dolj, Daniela Licu, la emisiunea „Economia Sudului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS