24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentru pentru femeile abuzate, la Craiova

Centru pentru femeile abuzate, la Craiova

100 de specialişti din Dolj din domeniile protecţia copilului, educaţie şi sănătate au urmat cursuri de formare pentru prevenirea fenomenului violenţei (Foto: Lucian Anghel)
100 de specialişti din Dolj din domeniile protecţia copilului, educaţie şi sănătate au urmat cursuri de formare pentru prevenirea fenomenului violenţei (Foto: Lucian Anghel)

Până la sfârşitul acestui an, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj va deschide în Craiova un centru pentru femeile abuzate, victime ale violenţei domestice. Anual, reprezentanţii DGASPC primesc zeci de sesizări privind cazuri de abuz asupra copilului, însă instituția susține că numărul real al victimelor este mult mai mare. În această perioadă, Organizaţia „Salvaţi Copiii“ a derulat cursuri de formare a specialiştilor din trei domenii-cheie: protecţia copilului, educaţie şi sănătate.

În judeţul Dolj nu există un adăpost special pentru femeile supuse abuzurilor de orice natură. DGASPC are un singur centru, cu destinaţie clară, mama şi copiii, cu condiţia ca unul dintre copii să nu depăşească vârsta de trei ani. Tot aici pot fi primite în regim de urgenţă femeile aflate în ultimul semestru de sarcină. Neavând unde să se adăpostească, multe din acestea ajung anual în Centrul Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost, administrat de Asociaţia Vasiliada. „Suntem foarte aproape de a inaugura un centru pentru victimele violenţei domestice, destinat femeilor fără copii, dar şi mamelor cu copii mai mari de trei ani. În acest moment, suntem în etapa de recrutare de specialişti care să gestioneze această problematică. Cel mai probabil, pentru început o să folosim din specialiştii deja formaţi, care au experienţă în domeniu. Avem scoase la concurs posturi de psihologi şi sperăm ca până la finele anului centrul să devină operativ şi funcţional. Nu pornim cu o capacitate foarte mare, va funcţiona cu patru-opt locuri, dar este un început şi, pe măsură ce vor exista solicitări suplimentare, vom încerca să identificăm noi locaţii pentru a adăposti aceste femei. Centrul nu va oferi găzduire pe o perioadă lungă de timp, ci doar pe perioada de criză, urmând ca, prin folosirea celorlalte structuri ale Direcţiei, să găsim şi soluţia pe termen mediu şi lung pentru fiecare caz în parte. La nivelul instituţiei noastre nu am înregistrat foarte multe sesizări directe, dar din discuţiile purtate cu Inspectoratul de Poliţie am aflat că sunt multe astfel de cazuri care vor fi direcţionate către noi, imediat ce centrul va deveni funcţional“, a precizat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

„Anual primim zeci de sesizări privind cazuri de abuz asupra copiilor“

În această perioadă, 100 de specialişti atât din cadrul DGASPC Dolj, cât şi cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi specialişti din sănătate, medici şi asistenţi medicali au urmat cursuri de formare pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Proiectul a fost iniţiat de Organizaţia „Salvaţi Copiii“. „Era extrem de important să înţelegem termenii în acelaşi sens, noi – cei din Direcţia pentru Protecţia Copilului, cei din sănătate şi cei din învăţământ, pentru că lucrăm împreună şi pentru că e nevoie pentru identificarea unor astfel de cazuri de un ochi profesionist, de un ochi care să cunoască indicatorii abuzului, să-i recunoască, să-i identifice când suntem într-o situaţie de violenţă domestică. Anual, primim zeci de sesizări privind cazuri de abuz asupra copiilor și majoritatea se confirmă. Din informaţiile noastre, dar şi din comunicarea cu ISJ se pare că există mult mai multe astfel de situaţii de violenţă domestică, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban. Din păcate, nu aflăm de toate cazurile de acest fel, pentru a interveni“, a adăugat Florin Stancu.
„Expunerea copiilor la violenţă domestică în familie afectează grav bunăstarea acestora, dezvoltarea personală“

Reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii România – filiala Dolj au menţionat că aceste cursuri au început în luna septembrie 2016. La nivel naţional, au beneficiat de formare 550 de specialişti cu atribuţii în domeniul violenţei şi abuzului asupra copilului din Bucureşti, Iaşi, Mureş, Suceava, Timiş, Constanţa, Braşov, Dâmboviţa și Dolj. „S-a avut în vedere formarea specialiştilor în cazurile de violenţă domestică asupra copilului, în domeniul psihologiei copilului, cu scopul unei mai bune intervenţii în echipă, în folosul copilului victimă. Programul a fost iniţiat având în vedere nivelul scăzut de educaţie parentală, lipsa de informaţii privind drepturile copilului, competenţa limitată a profesioniştilor privind importanţa educării copilului într-un climat pozitiv şi armonios, existenţa încă unui concept de educaţie în care pedeapsa şi critica sunt metode de educaţie, bătaia fiind tolerată ca mijloc de disciplinare şi corectare a comportamentelor problematice. Expunerea copiilor la violenţă domestică în familie încalcă reglementările în vigoare şi afectează grav bunăstarea acestora, dezvoltarea personală şi interacţiunea socială atât în copilărie, cât şi în viaţa de adult. Consecinţele violenţei domestice asupra copilului sunt multiple: anxietate, depresie, comportamente agresive, tulburări de ataşament, regresie în comportament şi dezvoltare, delincvenţă, abandon şcolar, abuz de substanţe, motiv pentru care intervenţia în cazurile de violenţă trebuie realizată cu profesionalism de către specialişti“, a spus Cornelia Pasăre, preşedintele filialei Dolj a Organizației „Salvaţi Copiii“.
Pe parcursul cursurilor, formatorii au identificat o serie de probleme: atât cadrele didactice, cât şi cele medicale evită să raporteze situaţii de abuz asupra copilului de teamă că siguranţa personală ar fi supusă unui risc; altele fac asta pentru că nu consideră că este rolul, responsabilitatea lor să procedeze astfel; adeseori, directorii de şcoală interzic explicit angajaţilor să raporteze oficial abuzul asupra copiilor de teamă că reputaţia şcolii ar avea de suferit; personalul de specialitate din centrele de plasament este insuficient numeric şi adesea necalificat pentru furnizarea unor servicii specializate absolut necesare; nu există servicii specializate pentru copiii victime ale abuzului din sistemul de protecţie care dezvoltă tulburări severe de sănătate mintală.
În judeţul Dolj, în decembrie 2015, doi tineri instituţionalizaţi, de 14, respectiv 20 de ani, care locuiau în centre de plasament ale DGASPC Dolj, și-au pus capăt zilelor la interval de numai câteva zile. După aproximativ o lună, în ianuarie 2016, un nou incident a ajuns în atenţia presei după ce un băieţel de şase ani, cu handicap grav, internat la Centrul de Plasament pentru Copilul cu Handicap „Noricel“, a fost lovit de un instructor de educaţie. Avocatul Poporului a formulat concluziile în urma anchetei derulate la DGASPC Dolj în cazul tinerilor instituţionalizaţi care s-au sinucis, menţionând că lipsa personalului calificat, care să ştie cum să gestioneze astfel de cazuri, a dus la sinuciderea celor doi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS