14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu cât s-au scumpit alimentele, după reducerea TVA

Cu cât s-au scumpit alimentele, după reducerea TVA

Deși supermarketurile au fost primele care au anunțat ieftinirea produselor de la raft, ca urmare a reducerii TVA la alimente, acum unele dintre acele produse ieftinite anul trecut sunt mai scumpe decât erau înainte. Există și produse la care s-au menținut ieftinirile.
Deși supermarketurile au fost primele care au anunțat ieftinirea produselor de la raft, ca urmare a reducerii TVA la alimente, acum unele dintre acele produse ieftinite anul trecut sunt mai scumpe decât erau înainte. Există și produse la care s-au menținut ieftinirile.

Există produse alimentare în Craiova care în prezent au prețuri mai mari decât înainte de reducerea TVA, operabilă din iunie 2015. Scăderea TVA de la 24% la 9% s-a menținut la unele produse, pe când alte alimente nu au fost ieftinite niciodată. GdS a efectuat o analiză a prețurilor câtorva produse înainte de reducerea TVA la alimente și după această reducere, pe baza bonurilor fiscale emise la vremea respectivă.

Reducerea taxei pe va­loarea adăugată (TVA) de la 16% la 9%, aplicabilă de la 1 iunie 2015, nu a ieftinit toate produsele din piață. Unii co­mercianți nu au transpus re­ducerea de TVA oficială în diminuarea prețurilor de vânzare a produselor. Cele care au operat reducerile exact cât cota de TVA au fost câteva supermarketuri, care și-au făcut campanii de marketing la vremea respectivă arătând că au scăzut prețurile la raft semnificativ. Însă cât au durat acele ieftiniri? Din iunie 2015 și până acum au mai adăugat comercianții ceva la prețul alimentelor sau au menținut prețurile constante?
GdS a efectuat o analiză a prețurilor mai multor alimente cumpărate în 2014, în 2015 înainte de reducerea TVA, în 2015 în partea a doua a anului, deci după scăderea taxei pe valoarea adăugată, și până la finele lunii octombrie 2016. Cumpărăturile au fost făcute la același supermarket, iar analiza prețurilor s-a efectuat pe baza evidențierii prețurilor de vânzare pe diverse bonuri fiscale emise de respectivul supermarket în intervalele men­ționate.

Tendința este de scumpire

Există firme care nu au ieftinit niciodată produsele după reducerea TVA, pentru că nici o lege în România nu le obligă să facă acest lucru. Specialistul Radu Bu­ziernescu, de la firma de consultanță și audit Professional Consulting, a precizat, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV, că cele mai multe firme care nu au redus prețurile produselor după reducerea TVA fie și-au sporit profiturile, fie au mai pus câțiva bani la salariile angajaților din acel plus dat de TVA-ul care le-a rămas la dispoziție.
Revenind la analiza GdS efectuată pe baza prețurilor efective la aceleași tipuri de produse, din același supermarket, aceasta a scos la iveală faptul că prețurile la anumite produse au fost menținute scăzute, de la reducerea TVA și până acum, în timp ce la alte produse prețurile au crescut treptat, ajungând în 2016 cam la aceeași valoare ca aceea din iunie 2015 sau chiar mai mari decât erau înainte de reducerea TVA.
În plus, unele alimente care au fost ieftinite imediat după 1 iunie 2015, când s-a redus TVA, au acum prețuri similare cu cele de dinainte de reducerea TVA sau chiar mai mari.

Unele produse s-au menținut mai ieftine

Untul de masă s-a ieftinit, ajungând de la 5,54 lei la 4,98 lei. Tot o ieftinire a operat supermarketul și la cereale Nes­quik, de la 10,40 lei în trecut, până la 8,59 lei în prezent. Și orezul s-a ieftinit de la 6,96 lei/kg la 5,12 lei/kg.
La unele produse s-au ob­servat fluctuații mari ale prețurilor, însă acum se men­țin pe trendul descrescător.

Au crescut prețurile

Din cele 14 prețuri analizate de GdS, se observă că la zece produse s-au înregistrat ușoare majorări ale prețurilor actuale. De exemplu, un kilogram de piept de pui dezosat costa înainte de reducerea TVA 18,99 lei, iar acum e 20,90 lei. Laptele UHT costa 4,29 lei pe litru înainte de reducerea TVA la alimente, iar acum, aceeași marcă de lapte costă 4,48 lei pe litru, deci s-a scumpit. Uleiul costa 6,02 lei, iar acum, aceeași marcă de ulei se vinde cu 6,11 lei. La cartofi se observă o mare creștere a prețului, dar acest lucru poate fi cauzat de sezonalitatea producerii cartofului. De-a lungul anilor, cartofii se scumpeau pe toată piața și de zece ori sau se ieftineau galopant, atunci când se făcea producția din anul respectiv.
Până și spanacul este mai scump ca anul trecut. Ciupercile au avut cea mai mare creștere de preț dintre toate produsele analizate. O caserolă de 400 g de la același producător costa înainte de scăderea TVA 4,69 lei, iar în 2016 a ajuns la 9,49 lei.

Unele produse de panificație sunt mai scumpe

La produsele de pani­ficație, TVA s-a redus mai demult la 9%, însă, analizând prețurile din 2014 până acum, se poate observa că acestea au crescut treptat, până în toamna lui 2016. Pâinea albă feliată de 400 g costa la începutul lui 2015 fix 1,82 de lei. A scăzut la 1,76 lei către toamna lui 2015, dar acum prețul aceleiași pâini este de 1,89 lei. Deci este mai scumpă decât în 2015. Biscuiții Oreo (66 g) costau 1,62 lei în prima parte a anului 2015, iar acum costă 1,79 lei pe pachet, la același magazin. Tot un produs de panificație (biscuiți TUC) costa 2,88 lei pe pachet, iar acum s-a scumpit la 2,91 lei.
La unele produse, cum ar fi pâinea și pieptul de pui, se pare că prețurile au fost majorate de către producători, pentru că prețuri similare cu cele din supermarketul analizat sunt afișate și în alte magazine din Craiova.
Indiferent dacă prețurile au fost crescute de supermarket sau de producător, un lucru este cert: consumatorul final plătește acum pentru anumite produse mai mult decât înainte de reducerea TVA. În cazul produselor la care s-au menținut prețurile scăzute, acum consumatorul plătește mai puțin decât înainte de diminuarea TVA.
BNR confirmă: Inflația este în creștere

BNR afișează o inflație efectivă în creștere față de trimestrul I al anului 2016, precum și o prognoză de creștere a ratei inflației pe tot parcursul anului 2017
BNR afișează o inflație efectivă în creștere față de trimestrul I al anului 2016, precum și o prognoză de creștere a ratei inflației pe tot parcursul anului 2017

Pe ansamblul țării, se pare că scumpirile sunt generalizate în 2016, din moment ce BNR a afișat un indice inflaționist în creștere. Potrivit BNR, în trimestrul al patrulea din 2015, rata anuală a inflației (la sfârșitul perioadei analizate) era de -0,9%, în trimestrul I din 2016 a scăzut la -3%, însă din trimestrul al doilea a început din nou să urce, chiar dacă s-a menținut negativă, ajungând la -0,7%. Prognoza BNR pentru trimestrul al treilea al anului 2016 este o rată a inflației în ușoară creștere, la -0,4%. Din trimestrul întâi al anului 2017, rata inflației este prognozată să crească la +0,7%, urmând ca în trimestrul al doilea al anului viitor să crească la +1,4%. BNR stabilește rata anuală a inflației pe baza indicelui prețurilor de consum ale bunurilor din țară.

infoboxsite

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS