9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎngropată în gunoaie, Salubritatea așteaptă la poarta Eco Sud

Îngropată în gunoaie, Salubritatea așteaptă la poarta Eco Sud

În ultima perioadă, în Craiova, majoritatea ghenelor de gunoi sunt pline ochi cu deșeuri menajere, platformele gem și ele de gunoaie, iar de jur împrejurul acestora zac împrăștiate nenumărate resturi, peturi, pungi de plastic, ambalaje din carton, acestea ajungând uneori până la ușa blocurilor. Este un cerc vicios: Salubritate, asociații de proprietari, societăți care nu au încheiate contracte cu operatorul de salubrizare și care folosesc ghenele de la blocuri, platforme neîmprejmuite, lăsate de izbeliște, și, peste toate, „criza gunoiului“ declanșată de contrele dintre administrația locală și Eco Sud.

Am pornit de la sesizarea unui craiovean, Valentin Iordăchescu, din cartierul Brazda lui Novac, care semnaliza printr-un e-mail transmis pe adresa GdS următoarele: „Vă aduc la cunoștință o situație care devine îngrijorătoare. Locuiesc în cartierul Brazda lui Novac. În careul format de blocurile G1, G2 și G12 este o ghenă care în permanență arată ca o groapă de gunoi. Faptul că nu se ridică gunoiul mai des, plus că suntem în spatele pieței din Brazdă și o mare parte din comercianți își aduc deșeurile la această ghenă, fac să existe pericol de epidemie. Majoritatea acestor comercianți nici măcar nu au contract cu Salubritatea, cât despre această instituție, sunt sigur că a pierdut lupta cu gunoiul menajer. Am avut ocazia să interpelez câțiva angajați ai acestei instituții când au venit să colecteze gunoiul menajer, i-am întrebat de ce vin atât de rar și mai ales de ce nu adună și gunoiul care se află în afara ghenei. Răspunsul lor a venit sec, au spus că nu este treaba lor, ei nu colectează decât ce este în interiorul ghenei“, a precizat acesta.
Într-adevăr, ieri, la respectiva platformă de gunoi din Brazda lui Novac „peisajul“ era exact cel descris de Valentin Iordăchescu. Tom­­­­beroanele erau pline cu gunoi menajer, iar în jurul platformei betonate erau îm­­­­prăștiate pungi, cartoane, peturi și resturi vegetale. Mai mult, lângă platformă se găsește o groapă, săpată în pământ, unde sunt aruncate resturi de tot felul, crengi, cutii de carton, deșeuri provenite din amenajări interioare. „Am înțeles că sunt probleme cu Eco Sud. Oamenii aruncă la tomberoane, dar nu prea vine Salubritatea să le golească. Gunoaiele le ia vântul și le împrăștie peste tot, că sunt containerele pline. Noi punem aici, dar nu este platforma noastră, nu știu cine trebuie să se ocupe de curățenia de aici, cine trebuie să îngrădească“, este de părere Paul Bucă, locuitor din cartierul Brazda lui Novac.
Pe zeci de metri în jurul platformei, terenul mărginit de blocurile G1, G2 și G12 și un imobil tip vilă este acoperit din loc în loc cu deșeuri împrăștiate de vânt, de câini sau de oamenii străzii care caută în tomberoane. Cum platforma este deschisă și la îndemâna oricui, dar și din cauza învecinării cu piața din Brazda lui Novac, aici deșeurile provin de la proprietari, dar și de la comercianți. „Platforma de gunoi nu deservește blocurile turn, atât la G1, cât și G2 avem tobogan pentru gunoi. Platforma, din câte cunosc eu, este pentru blocul G12 și blocurile Experimental, dar fiind așezată lângă aleea care duce spre piață, aici aruncă toată lumea. Terenul viran de lângă platformă am înțeles că este revendicat. Gunoiul este împrăștiat pe acest teren de câini, de cei care caută prin gunoaie, este dus de vânt până lângă zidurile blocurilor“, a spus Dumitru Cocora, administratorul Asociației G1 Brazda lui Novac.

S-a stricat mașina Salubrității care deservea ghena din Rovine

Platformă de gunoi din cartierul Rovine (Foto: Lucian Anghel)
Platformă de gunoi din cartierul Rovine (Foto: Lucian Anghel)

O vizită și pe la alte platforme de gunoi din diferite cartiere ale orașului ne-a confirmat faptul că, din diverse motive, ghenele de gunoi din cartierele de blocuri sunt la propriu acoperite de deșeuri de tot felul și, în plus, gunoiul începe să acopere și spațiul din jurul acestora. Și în Rovine, alt cartier al Craiovei, Salubritatea ajunge mai rar, dacă ar fi să judecăm după cât de „revărsate“ sunt ghenele de gunoi din spatele blocurilor. Acest lucru este confirmat și de reprezentanții proprietarilor din imobilele care folosesc această platformă, blocul E19-E21 și blocul E13b-E14. „În ultima perioadă, cei de la Salubritate ne ridică mai rar gunoiul de la platforme. Înainte, mașinile de gunoi veneau în fiecare zi, acum abia dacă ajung la două zile. I-am întrebat pe muncitori și ne-au spus că s-a stricat mașina care venea pe zona noastră. Nu știu dacă este așa, dar platformele sunt pline. Ne fac probleme și cei care caută prin gunoi, că îl împrăștie până pe aleile blocurilor. Punem femeile de la asociație să strângă, dar este mereu un du-te-vino. Probleme ne fac și cei de la societățile din blocurile turn, care aruncă tot la platforma noastră, și așa se adună și gunoi suplimentar“, a explicat Tudor Viziru, președintele Asociației de proprietari 7 Rovine. Ieri, în jurul prânzului, platforma de la blocurile de pe strada Mihail Bârca era plină ochi, angajații Salubrității nu ajunseseră aici, deși până nu demult debarasare deșeurilor menajere și salubrizarea platformei se făcea la primele ore al dimineții.

Ghenele sunt pline, mașinile Salubrității stau la poarta Eco Sud

Platformă de gunoi din cartierul 1 Mai (Foto. Lucian Anghel)
Platformă de gunoi din cartierul 1 Mai (Foto. Lucian Anghel)

În 1 Mai, zona din spatele Școlii nr. 36, unde este situată platforma de gunoi care deservește patru asociații de proprietari, sunt amplasate două containere cu o capacitate foarte mare, dar, cu toate acestea, deșeurile menajere, molozul, peturile, frunzele și resturile vegetale ajung până în stradă și până la intrarea în blocurile învecinate. Și aici platforma este poziționată în apropierea unui teren viran, aflat în litigiu, iar atunci când gunoaiele sunt împrăștiate de persoanele care caută peturi, haine sau resturi de mâncare în containere, rămân așa zile întregi. „Platforma a fost împrejmuită, dar gardul a fost tăiat și luat. Aceasta deservește patru asociații și avem un grafic după care femeile de serviciu fac curat în jurul platformei. Acolo este un teren viran, nu cunosc al cui este, și se aruncă permanent gunoi. Femeile de serviciu fac curat la platformă, pe aleile de la bloc, dar pe acel teren nu intră“, a spus Victor Stamin, președintele Asociației de proprietari nr. 5 din cartierul 1 Mai.
Cu toate că am încercat să aflăm și punctul de vedere al operatorului local, SC Salubritate Craiova SRL, reprezentanții acestora nu ne-au oferit un răspuns până la închiderea ediției.
În schimb, la Depozitul de la Mofleni, mașinile de gunoi aparținând SC Salubritate Craiova SRL intrau după „programare“. Acestea așteptau la poarta depozitului aproape o oră până să poată intra în incinta Eco Sud, după care aveau nevoie de alte 15-20 de minute ca să descarce și să părăsească incinta, cel puțin așa spuneau angajații de la Salubritate pe care i-au găsit ieri redactorii GdS la poarta Eco Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS