27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLichidator judiciar condamnat definitiv pentru o mită de 1.000 de euro

Lichidator judiciar condamnat definitiv pentru o mită de 1.000 de euro

Foto: Arhiva GdS
Foto: Arhiva GdS

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, luni, să condamne definitiv la doi ani și jumătate de închisoare cu executare un lichidator judiciar din Craiova, acuzat că a cerut mită 3.000 de euro pentru a obține o soluție favorabilă într-un dosar de faliment.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar pe 17 februarie, anul acesta, după ce o craioveancă s-a plâns că lichidatorul judiciar Constantin Florescu i-a cerut mită suma de 3.000 de euro. În schimbul sumei de bani, inculpatul promisese că îl va ajuta pe prietenul femeii să obțină o soluție favorabilă într-un dosar de faliment. Este vorba de un dosar de faliment aflat pe rolul Tribunalului Dolj, în care Cabinetul Individual de Insolvență Constantin Florescu se ocupa de lichidarea societății administrate de prietenul denunțătoarei. Tot pe 17 februarie, procurorul de caz a dispus interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice ale suspectului, iar două zile mai târziu, Tribunalul Dolj a emis un mandat de supraveghere tehnică.
Au urmat două întâlniri între denunțătoare și lichidatorul judiciar, una pe 18 și alta pe 24 februarie, „pe parcursul cărora lichidatorul judiciar Florescu Constantin i-a pretins denunţătoarei suma de 3.000 de euro, dintre care 1.500 de euro erau destinaţi magistratului judecător desemnat cu soluţionarea dosarului, pentru obţinerea unei decizii favorabile“, au mai reținut anchetatorii. Ulterior, procurorul de caz a dispus extinderea urmăririi penale și pentru trafic de influenţă. De asemenea, în urma discuțiilor, denunțătoarea și lichidatorul Florescu au stabilit să se întâlnească pe 26 februarie, în parcarea unui supermarket din Craiova, unde Florescu urma să primească o primă tranșă din șpagă, suma de 1.000 de euro. Bancnotele au fost marcate de procurori, iar în jurul orei 10.40, cei doi s-au întâlnit în locul stabilit. „Cei doi au purtat discuţii timp ce circa opt – zece minute, timp în care inculpatul i-a dat asigurări denunţătoarei că o parte din suma pretinsă anterior va fi remisă magistratului judecător de la Tribunalul Dolj, arătându-şi disponibilitatea de a completa cu banii proprii diferenţa. La finalul acestora, denunţătoarea i-a remis lichidatorului Florescu Constantin 1.000 de euro, pe care acesta i-a introdus într-un portmoneu de culoare neagră, pe care l-a pus în buzunarul din spate-dreapta al pantalonilor“, au mai explicat anchetatorii. După ce a băgat banii în buzunar, Florescu a fost reținut de ofițerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj.

Condamnat definitiv pentru mita primită

După ce a fost prins în flagrant, lichidatorul Florescu a încercat să explice că mita reprezenta, de fapt, o parte dintr-un împrumut. „Fiind întrebat dacă deţine sume de bani şi provenienţa acestora, numitul Florescu Constantin a precizat că are asupra sa suma de 1.000 de euro, primiţi de la o doamnă al cărei nume nu şi-l aminteşte şi care reprezintă o datorie la împrumutul acordat anterior soţului acesteia, pe nume Lucian“, s-a apărat bărbatul.
Florescu a fost reținut pe 26 februarie, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită. Pe 15 martie, inculpatul a fost trimis în judecată, iar pe 1 iulie a și fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani și jumătate de închisoare cu executare. În plus, i-a fost interzis să practice profesia de practician în insolvență o perioadă de patru ani. A urmat apelul, iar luni, pe 24 octombrie, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca inculpatul să execute pedeapsa stabilită de Tribunalul Dolj.
Reprezentații Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că, în cursul zilei de ieri, Constantin Florescu a fost ridicat de polițiști și dus la Penitenciarul Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS