12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFântâna Jianu din Botanică, inundată şi nereabilitată

Fântâna Jianu din Botanică, inundată şi nereabilitată

De 86 de ani, Fântâna Jianu nu a fost reabilitată (Foto: Traian Mitrache)
De 86 de ani, Fântâna Jianu nu a fost reabilitată (Foto: Traian Mitrache)

La intrarea în Grădina Botanică din Craiova, Fântâna Jianu îi întâmpină pe vizitatori, însă, în momentul în care aceştia se apropie fie să vadă monumentul istoric, fie să ia apă, imaginea este dezolantă. Zilele trecute, fântâna era inundată, robinetul fiind cam la zece centimetri sub apă. De asemenea, pietrele din interiorul ei s-au desprins, iar jgheabul este murdar.

Fântâna Jianu este una dintre cişmelele Craiovei unde apa nu este potabilă, iar din anul 1930 autorităţile nu au mai făcut nimic pentru reabilitarea ei. Un cititor al Gazetei de Sud ne-a sesizat în legătură cu faptul că Fântâna Jianu din Grădina Botanică este inundată şi că apă se poate lua foarte greu. La faţa locului, lucrurile s-au confirmat. Oamenii puteau lua apă numai dacă scufundau sticlele în apă pentru a ajunge la robinet. În plus, dintre toţi cei trei robineţi, doar unul era funcţional. „Ştiu că apa acestei fântâni nu este potabilă, însă eu am venit să mă spăl pe mâini şi nu am putut să intru. Este inundată şi pot să îmi rup picioarele dacă intru pe aceste pietre. Cred că ar trebui reabilitată“, a spus o craioveancă.
Alt domn care venise să vadă fântâna s-a declarat nemulţumit de modul în care arată aceasta. „E foarte urât, foarte multă mizerie. Nu este normal ca această fântână, care se află chiar la intrarea în Grădina Botanică, să arate aşa. Ar trebui făcut ceva ca să arate mai bine“.

Interiorul Fântânii Jianu este neîngrijit,  iar conducta acesteia se înfundă frecvent (Foto: Traian Mitrache)
Interiorul Fântânii Jianu este neîngrijit, iar conducta acesteia se înfundă frecvent (Foto: Traian Mitrache)

Reabilitarea fântânii, în nici un caz în acest an

Directoarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ, Aurelia Filip, spune că inundarea fântânii are loc frecvent. „Se întâmplă acest lucru aproape lunar din cauza sticlelor sau dopurilor aruncate acolo. Noi am anunţat să vină cu pompa şi să desfunde conducta. Această fântână este în inventarul Universităţii şi ca să facem modificări ne-ar trebui un proiect şi abrobări pentru reabilitarea ei. În acest an, sigur nu se va face acest lucru“.
Fântâna Jianu a fost construită de boierul Hagi Stan Jianu, în jurul anului 1800, iar la început era folosită de căruțașii care poposeau în Craiova, pentru a-și adăpa animalele. Aceasta a devenit, ulterior, o sursă importantă de apă pentru mulţi oameni din oraş. Apa a fost vândută către populaţie de către sacagii până în 1904-1905, perioadă în care în Craiova s-a introdus alimentarea cu apă prin conducta de la Gioroc. În jurul anului 1930, fântâna a fost refăcută complet, exact în forma în care se află astăzi. După anul 1952, monumentul a intrat în administrarea Institutului Agronomic pentru amenajarea Grădinii Botanice, iar atunci s-a hotărât ca apa colectată din izvorul Fântânii Jianu să fie folosită pentru crearea a trei lacuri. Abia în aprilie 2014, pe Fântâna Jianu au fost amplasate două plăcuțe, una cu avertizarea „Apa nu este bună de băut“, iar cealaltă, foarte ruginită, cu o prezentare succintă a fântânii. Apoi, în anul 2015, plăcuţa ruginită a fost înlocuită cu una nouă. Timp de 86 de ani, autorităţile au considerat că un monument istoric se întreţine doar cu două plăcuţe, iar acesta se află acum în paragină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS