5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedic chirurg acuzat de luare de mită, condamnat cu executare

Medic chirurg acuzat de luare de mită, condamnat cu executare

Procurorii doljeni au reținut în rechizitoriu că medicul a intrat în sala de operații numai după ce părinții unui pacient i-au băgat 100 de euro în buzunar
Procurorii doljeni au reținut în rechizitoriu că medicul a intrat în sala de operații numai după ce părinții unui pacient i-au băgat 100 de euro în buzunar

Judecătorii Tribunalului Dolj au hotărât vineri să condamne la doi ani de închisoare cu executare un medic chirurg de la Spitalul din Filiași, acuzat că a primit mită pentru efectuarea unei operații.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat că cercetările în acest caz au început la sfârșitul lunii iulie, în urma denunțului depus de mama unui pacient care fusese operat de medicul chirurg Viorel Cerbulescu de la Spitalul „Filişanilor“ din Filiaşi.
Pe 21 iulie, pacientul a fost văzut de medicul chirurg Viorel Cerbulescu, care i-a explicat că trebuie să se prezinte a doua zi la spital, când era de gardă, pentru a-l opera de urgenţă. Procurorii au stabilit că, a doua zi, medicul Cerbulescu a intrat în sala de operații abia după ce a fost „stimulat“ cu suma de 100 de euro. „Primii doi (părinții pacientului – n.r.) au mers de mai multe ori în cabinetul inculpatului Cerbulescu Viorel pentru a-i spune că au ajuns şi a-l ruga să vină să-l opereze pe fiul lor. Deşi inculpatul le spunea de fiecare dată că va veni şi-l va opera, văzând că acesta întârzie şi temându-se pentru starea de sănătate a fiului lor, cei doi denunţători au luat hotărârea de a-i da inculpatului suma de 100 de euro. Denunţătorii au mers din nou în cabinetul inculpatului Cerbulescu Viorel, unde denunţătorul V.M., în prezenţa soţiei sale, V.I., i-a remis inculpatului o bancnotă de 100 de euro, introducând-o în buzunarul din dreapta al halatului cu care medicul era îmbrăcat. Imediat după ce denunţătorii i-au dat inculpatului banii, acesta a mers la martorul V.I.M., care aştepta pe holul spitalului, şi l-a invitat în sală, unde l-a operat de îndată“, au reținut procurorii doljeni.
Anchetatorii au mai stabilit că, după efectuarea operației, medicul Cerbulescu i-a explicat pacientului că trebuie să părăsească spitalul deoarece nu are asigurare medicală. Problemele au apărut câteva zile mai târziu, după ce o asistentă a spitalului a refuzat să schimbe pansamentul pacientului operat de doctorul Cerbulescu. „Pe 27.07.2016, când martorul V.I.M. a mers cu mama sa la spital pentru a-i fi schimbat pansamentul, între aceştia şi asistenta medicală P.M. a apărut un conflict, deoarece aceasta din urmă a refuzat să-i schimbe pansamentul lui V.I.M., motivând că nu este asigurat medical. În acest conflict a intervenit şi inculpatul Cerbulescu Viorel, în sprijinul asistentei medicale. În acel moment, denunţătoarea V.I. i-a reproşat inculpatului faptul că i-a dat suma de 100 de euro, iar acesta refuză să-i acorde fiului său îngrijirile medicale necesare, cerându-i banii înapoi și atenţionându-l că va merge la poliţie şi-l va reclama, fapt care s-a şi întâmplat în aceeaşi zi“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Doi ani de închisoare pentru 100 de euro

După înregistrarea de­nun­țului, tatăl pacientului s-a dus la medicul Cerbulescu și i-a cerut înapoi cei 100 de euro, discuția dintre cei doi fiind înregistrată în baza unei ordonanțe emise de procuror. Înregistrarea ambi­entală arată că medicul a fost de acord să înapoieze banii bărbatului, care susținea că nu se înțelege cu nevasta până nu recuperează cei 100 de euro. În final, anchetatorii au reținut că „inculpatul Cerbulescu Viorel a fost de acord, s-a ridicat de la biroul la care era aşezat şi a mers la un dulap din cabinetul său, de unde a luat o bancnotă de 100 de euro şi i-a înmânat-o denunţătorului“.
În fața anchetatorilor, doctorul Cerbulescu nu a recunoscut comiterea faptei și a susținut că nu a primit nici un ban de la familia pacientului pe care îl operase. Medicul Viorel Cerbulescu a fost arestat preventiv pe 6 august, iar vineri, pe 14 octombrie, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Dolj la doi ani de închisoare pentru fapta comisă. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de inculpat și procurori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS