29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentru performant de cercetare INCESA, inaugurat la Craiova

Centru performant de cercetare INCESA, inaugurat la Craiova

Universitatea din Craiova a inaugurat ieri Centrul de Transfer Tehnologic (Infrastructura de cercetare în ştiinţe aplicate – INCESA) situat pe platforma Facultății de Electrotehnică. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai universităţii craiovene, dar şi ai altor centre universitare din ţară, autorităţi locale şi judeţene din Dolj şi Mehedinţi, membri ai Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI), reprezentanţi ai mediului de afaceri, dar şi ai Ambadasei SUA şi Ambasadei Franţei din România.

Centrul de Transfer Tehnologic inaugurat la Craiova are laboratoare de cercetare în domeniile inginerie mecanică, inginerie electrică, biotehnologie și bioinginerie şi știința calculatoarelor. Proiectul „Infrastructură de Cercetare în Ştiinţe Aplicate“, în valoare de 12,8 milioane de euro, îşi propune să devină un pol al cercetării în regiunea Oltenia. Cu prilejul inaugurării, s-au lansat și cinci proiecte, prin Programul Operațional Competitivitate (POC), în valoare de 30 de milioane de lei, și șase proiecte bridge, în valoare de trei milioane de lei. „Ne aflăm azi într-un moment extrem de important pentru studenţii Universităţii din Craiova şi, implicit, pentru Oltenia. Punem în mişcare o nouă etapă concretă pentru materializarea şi intensificarea parteneriatelor dintre învăţământul universitar şi mediul economic, dintre Universitatea din Craiova şi partenerii săi economici. Se tot spune în spaţiul public că universităţile trebuie să intensifice legăturile cu angajatorii, că învăţământul este excesiv de teoretic. De cealaltă parte, cei din interiorul sistemului, profesorii adică, ştiu foarte bine că bagajul teoretic nu înseamnă memorarea mecanică a unor definiţii – un domeniu are fizica şi metafizica proprie, are faţa văzută, practică, şi pe cea nevăzută, angrenajul teoretic, explicativ. Inteligenţa înseamnă să ai capacitatea de a face legături, de a schimba lucrurile, de a le îmbunătăţi. Pregătire pentru piaţa muncii nu înseamnă doar pregătire practică sau doar teorie, înseamnă înţelegere superioară, respectiv fuzionarea celor două dimensiuni. Din această încredere am creat proiectele pe care le inaugurăm azi: Forumul carierei şi INCESA“, a spus prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.

„INCESA reprezintă o pepinieră“

Potrivit reprezentanţilor Universităţii din Craiova, INCESA este un hub de cercetare menit să contureze mentalități, să cultive idei inovatoare și să aducă plusvaloare rezultatelor obținute în toate domeniile vizate. „Mai precis, fără însă a impune limitări stricte, liniile noastre de acțiune includ: extinderea unei culturi bazate pe dezvoltarea de proiecte, care să angreneze exploatarea resurselor proprii, precum și atragerea de proiecte noi de la partenerii noștri, universități și companii; activarea mecanismelor care permit implicarea partenerilor de afaceri în furnizarea de soluții viabile pentru problemele identificate sau anticipate; dezvoltarea rețelelor profesionale de la un nivel de colaborare la unul asociativ, prin crearea unor entități juridice, care să reunească laolaltă actorii principali din fiecare domeniu de interes pentru a putea derula împreună activități și proiecte; generarea de soluții reutilizabile, precum și soluții personalizate, dar şi valorificarea expertizei, astfel încât să contribuie la revitalizarea industriilor renumite din regiune. Cele patru centre de cercetare cuprind treisprezece laboratoare de tehnici și procese inovatoare. Acestea desfășoară activități de cercetare după cum urmează: cercetare pe bază de contracte economice, studii pe teme strategice și de viitor, consultanţă specializată pentru beneficiari, cercetare pe bază de colaborare, asistenţă de cercetare pentru beneficiari. INCESA reprezintă o pepinieră, nu este un simplu institut de cercetare“, a declarat prof. univ. dr. ing. Leonardo Geo Mănescu, directorul general al INCESA.
Website-ul Centrului de Transfer Tehnologic a fost construit de studenţii Universităţii din Craiova.

„România este ţara de origine a multor oameni de ştiinţă importanţi ai lumii“

La reuniune a participat și Stephanie Boscaino, în calitate de reprezentant al Ambasadei SUA în România, care a declarat că tinerii pregătiţi în universităţile din ţara noastră au dovedit că au un mare potenţial. Reprezentanţii Ambasadei SUA au fost extrem de bucuroşi când au aflat de deschiderea acestui centru de cercetare la Craiova. „În urmă cu aproximativ o săptămână, Ambasada SUA împreună cu Ambasada Israelului şi Ambasada Olandei au organizat o conferinţă de trei zile având ca temă inovarea şi transferul de tehnologii, la Bucureşti şi Cluj. Cele trei ambasade au programe guvernamentale diferite şi experienţe variate în domeniul inovării şi al antreprenoriatului, dar avem trei lucruri în comun. Guvernele noastre recunosc acest potenţial, încurajând şi sprijinind politicile în domeniul cercetării ştiinţifice. Totodată, guvernele noastre sprijină politicile de promovare a antreprenorilor mici şi mijlocii. Cele trei guverne au sprijinit cercetarea şi inovarea ca pe o cale de creştere a economiei şi pentru crearea de locuri de muncă. România este ţara de origine a multor oameni de ştiinţă importanţi ai lumii şi este clar că aceştia au un mare rol în domeniul inovării, dar potenţialul pentru inovare şi transfer tehnologic nu este pe deplin dezvoltat. Prin investiţii în centre de cercetare, cum este acesta, România poate atinge acel potenţial“, a declarat Stephanie Boscaino.

Ford România şi Electroputere au nevoie de tineri

Şi reprezentanţii mediului de afaceri din România au fost extrem de încântaţi de centrul INCESA. John Oldham, preşedintele Ford România, a declarat că acest centru INCESA a fost deschis în momentul în care se simţea cel mai mult nevoia de o asemenea instituţie de cercetare. „Am fost extrem de încântat de acest centru de cercetare de primă clasă, de facilităţi, de profesori. Am fost atât de impresionat când am vizitat acest centru încât am trimis toată conducerea, 15 manageri, să vadă laboratoarele, potenţialul unui astfel de centru. Este o strânsă legătură între Ford şi mediul academic, în mod particular prin ceea ce ei ne pot oferi, iar noi, la rândul nostru, da. Cred că este o mare oportunitate pentru toţi. Avem deja zece studenţi care au început internshipuri la compania noastră, pe care le vor desfăşura pe parcursul a zece luni, pe diverse domenii, iar Universitatea ne poate oferi suportul de care avem nevoie“, a spus John Oldham.
Şi Osama Al Halabi, preşedintele SC Electroputere SA, prezent la eveniment, s-a arătat extrem de încântat de baza materială, dar şi de cadrele universitare: „Suntem foarte fericiţi de inaugurarea acestui centru, acum, când noi vrem să reclădim Electroputere Craiova. Nu este suficientă teoria pe care un tânăr o primeşte, este nevoie de multă practică. Apariţia INCESA a venit în momentul cel mai bun pentru noi. Avem nevoie de ingineri calificaţi, de specialişti în domeniul electric, în domeniul utilajelor şi maşinilor. Studenţii de azi pot reprezenta oamenii de care avem noi nevoie, în momentul acesta, când vrem să formăm a doua generaţie de specialişti. Ne sunt necesari între 15 şi 50 de tineri în acest moment, avem nevoie de ingineri tineri“.

„Sunt foarte mulţi agenţi economici interesaţi, pentru că atingem domenii-cheie ale economiei“

Deschiderea INCESA a fost extrem de aşteptată şi de cadrele didactice ale universităţii craiovene. „Prin deschiderea unui astfel de centru de cercetare, Universitatea din Craiova se face încă o dată cunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate prin cercetările care vor fi derulate aici. Pentru studenţi, INCESA oferă oportunităţi de a-şi deschide afaceri private şi a lucra în domenii de vârf ale cercetării. În laboratoarele destinate facultăţii noastre, cele de biotehnologii, lucrăm pe plante, culturi in vitro de celule şi ţesuturi, din care identificăm, cuantificăm şi izolăm compuşi biologici activi cu aplicaţii în diferite domenii, de la alimente la industria cosmetică şi farmaceutică. Sunt foarte mulţi agenţi economici interesaţi, pentru că atingem domenii-cheie ale economiei“, a spus Sima Cosmulescu, decanul Facultăţii de Horticultură din Craiova.
Vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, prezent și el la eveniment, a declarat că între instituţia pe care o reprezintă şi Universitatea din Craiova există o strânsă legătură şi i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în implementarea cu succes a proiectului INCESA, realizat prin intermediul fondurilor europene. „Cunoaștem foarte bine ce înseamnă să derulezi un asemenea proiect. Odată cu inaugurarea INCESA, Craiova este așezată pe harta europeană a cercetării, dezvoltării și transferului de tehnologie. Iată că o altă prioritate a mediului universitar se materializează: o mai bună corelare între programele de învățământ și necesitățile mediului economic. Am fost profund impresionat de ceea ce am văzut în structura inaugurată astăzi, de condițiile de vârf pe care le asigură cele patru centre de cercetare, care îmi oferă certitudinea că inovarea și dezvoltarea vor constitui și în viitor puncte forte ale învățământului superior craiovean“, a declarat Cosmin Vasile.
Lucrările la centrul INCESA au început pe 9 februarie 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS