27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgenții de turism din Craiova, puse pe lista neagră fără motiv

Agenții de turism din Craiova, puse pe lista neagră fără motiv

Foto: farmaciacsc.ro
Foto: farmaciacsc.ro

23 de agenții de turism din Dolj au fost incluse pe lista Autorității Naționale pentru Turism cu sute de agenții din țară cărora li s-au retras licențele din cauza lipsei poliței de asigurare în caz de insolvabilitate. Numai că, pe lista respectivă, au fost publicate, din eroare, și numele mai multor agenții corecte, care funcționează legal și care au asigurare în caz de faliment. Clienții s-au panicat, în timp ce ANT a schimbat lista ieri și a eliminat, astfel, 84 de agenții care aveau acte perfect legale. Mai jos prezentăm detalii despre cum pot afla turiștii dacă o agenție este cu actele în regulă sau nu.

Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a publicat pe 5.10.2016, pe site-ul său, o „listă neagră“ cu sute de agenții din toată țara care nu ar îndeplini condițiile legale de siguranță a turiștilor. „ANT anunță public retragerea în vederea radierii din oficiu a licențelor de turism emise operatorilor economici care nu au prezentat polița valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de turiști pentru achiziționarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilității sau a falimentului agenției de turism“, a precizat autoritatea miercuri, pe site-ul său.

Agenții care funcționează legal, trecute pe listă

După evenimentele care s-au întâmplat astă-vară, când unele agenții de turism au intrat în insolvență, iar turiștii care contractaseră sejururi în diverse părți ale lumii s-au trezit și cu banii luați și fără concedii, ANT a decis să „curețe“ piața de agențiile de turism care nu respectă legea. Acțiunea a fost salutată chiar de agențiile corecte, care se luptă cu concurența neloială a impostorilor ce nu respectă cerințele legale. Numai că Autoritatea a făcut unele erori. Printre agențiile cărora li s-a ridicat de pe 5 octombrie licența de funcționare s-au aflat și 23 de agenții din Dolj. Pe „lista neagră“ publicată miercuri pe site-ul www.turism.gov.ro au fost introduse și numele celor mai mari agenții de turism din țară, precum și unele dintre cele mai importante agenții de turism din Dolj, care au foarte mulți clienți și care activau cu toate actele în regulă. În plus, unele dintre agențiile din Dolj nominalizate de ANT nu mai există de ani buni.
Clienții și potențialii clienți s-au panicat, iar unii chiar au luat decizia de a nu mai contracta servicii de turism. „Chiar ieri am vrut să rezerv pentru luna iunie, printr-o agenție din Craiova, pentru că găsisem o ofertă convenabilă și la biletele de avion, însă când am văzut lista publicată de ANT cu agențiile care nu mai au licență m-am răzgândit și nu am mai contractat. Am zis să mai aștept, ca să văd ce se mai întâmplă“, a spus un craiovean, pentru GdS.
O agenție care a fost trecută din eroare pe listă este Touropa din Craiova. Managerul agenției, Cristian Grigorie, a explicat pentru GdS cum Autoritatea a retras de pe listă numele agenției: „Acțiunea ANT de a curăța piața de agențiile care funcționează ilegal este foarte bună. Însă au făcut și erori. Inspectori de la ANT au venit în vara aceasta la noi în control și au luat numărul poliței de asigurare, precum și perioada de valabilitate. Deci ANT știa că avem asigurare și tot ne-a introdus pe listă. Ieri (miercuri – n.r.) am trimis, din nou, toate documentele la București și aseară ne-au scos de pe lista respectivă. Au fost multe agenții introduse din eroare pe listă. Ne-au știrbit imaginea. Am fost sunați de clienți, de parteneri și am fost întrebați ce se întâmplă. Le-am spus că avem toate actele în regulă“, a spus Cristian Grigore de la Touropa.
Și agenția de turism Valdir Tour din Craiova a fost introdusă din eroare pe lista ANT. „Pentru a ne demonstra onestitatea, am făcut publice toate documentele pe care le deținem, licența de turism care este pe perioadă nedeterminată și asigurarea, valabilă până în iunie 2017, atât pe paginile de socializare, cât și partenerilor care au solicitat aceste documente. De asemenea, conform legii acestea sunt expuse într-un loc vizibil la sediul nostru“, a spus Irina Butnariu, reprezentant Valdir Tour. Reprezentanții agenției susțin că nimeni de la ANT nu le-a cerut până acum polița de asigurare în caz de insolvabilitate și că după ce au transmis o copie a tuturor actelor la București, miercuri seară, numele agenției craiovene a fost scos de pe „lista rușinii“.

ANT a fost acționată în judecată

Și agenția Mapamond din Craiova a fost nominalizată inițial pe lista cu agențiile cărora li se retrăgea autorizația. „Am avut un punct de lucru în mall și l-am închis. Normal că am cerut noi retragerea licenței pentru acel punct de lucru. Dar cei de la ANT ne-au trecut pe listă ca și cum ne-ar retrage licența pentru întreaga agenție. Cineva de la ANT a făcut o greșeală deosebită! Nominalizarea pe lista respectivă ne-a afectat foarte mult, în plin sezon de vânzări pentru perioada de iarnă. Cum mai pot oamenii să intre într-o agenție de turism, când pe site-ul Ministerului Turismului o autoritate scrie că ne-a fost ridicată licența? Noi, de fapt, avem licență perfect valabilă și funcționăm legal. Anul acesta facem 29 de ani de când existăm pe piață“, a spus Marian Nicola.
Gafa celor de la ANT s-a lăsat cu acționarea Autorității în judecată. „Vara aceasta am fost controlați de către ANT. La vremea respectivă, inspectorii ne-au spus că este totul în regulă, iar zilele trecute să apărem pe «lista rușinii», fără să avem vreo culpă. Ieri am introdus acțiune în instanță, alături de partenerii noștri de la Christian Tour, și cerem să plătească persoana de la Autoritate care a făcut greșelile“, a mai spus Nicola. Christian Tour este cel mai mare turoperator român, care colaborează cu multe agenții de turism craiovene și care deține majoritatea zborurilor charter către destinațiile externe. Pentru că a fost trecut pe nedrept pe „lista neagră“ a ANT, Christian Tour a cerut daune statului român de un milion de euro, potrivit presei centrale.

ANT a schimbat listele a doua zi. 84 de agenții au fost scoase

Miercuri seară, ANT a publicat trei liste, în loc de una. Dar și de data aceasta s-au făcut greșeli de către ANT, astfel că au fost agenții care se regăseau pe toate listele, în același timp, fără să fie în culpă. Ieri până în jurul prânzului, pe adresa de WEB a Autorității, www.turism.gov.ro, listele figurau ca fiind „în actualizare“. Agențiile de turism care aveau actele în regulă au transmis acele documente încă de miercuri la Autoritate, astfel că spre seară au fost scoase de pe listă cele care îndeplineau condițiile legale pentru a funcționa. „Au fost scoase 84 de agenții din toată țara de pe listă, pentru că ieri au transmis polițele de asigurare la ANT, dar majoritatea polițelor au fost încheiate chiar ieri, ca să nu le ridicăm licențele“, a precizat, pentru GdS, purtătorul de cuvânt al ANT, Marius Popescu.

Cum motivează ANT bâlbele

Au fost nominalizate și agenții care nu mai există de ani de zile, inclusiv din Craiova. ANT a recunoscut că avea date incomplete când a făcut publică lista cu agențiile de turism cărora li s-a ridicat licența de funcționare, dar susține că vina le aparține agențiilor de turism. „Într-adevăr, am avut o listă mai veche a agențiilor, de pe care am lucrat. Este prima dată când publicăm o astfel de listă și acum s-au făcut trei liste. Știm că s-au regăsit unele agenții pe toate cele trei liste, iar acolo unde ne-au adus actele, noi i-am scos de pe liste. Dar noi le-am trimis din martie agențiilor solicitare prin poștă să ne trimită polițele de asigurare, apoi am revenit în vară cu solicitarea, însă multe agenții nu ne-au transmis dovada că au polița. Avem confirmare de primire de la poștă că ei au primit acele solicitări de la ANT“, a mai declarat purtătorul de cuvânt al ANT, Marius Popescu.

Cum puteți afla dacă o agenție de turism funcționează legal

Agențiile vizate de ANT au publicat deja pe site-urile proprii copii ale asigurării în caz de insolvabilitate, precum și copii ale licențelor de funcționare eliberate de ANT. Potrivit Autorității, „de la data publicării, operatorii economici care figurează în listă nu mai pot desfășura activități specifice agențiilor de turism, conform prevederilor art. 14 alin. (3), lit. a) și b) din H.G. nr. 1267/2010“.
Purtătorul de cuvânt al ANT a precizat că agențiile de turism cu licența de turism retrasă sunt obligate să ducă la bun sfârșit contractele încheiate deja cu turiștii, așadar cine a apucat să contracteze deja servicii turistice pentru la iarnă sau pentru anul viitor trebuie să le primească de la respectiva agenție, chiar dacă i-a fost ridicată licența, potrivit legii.
Întrebat de GdS cum pot să verifice turiștii dacă o agenție de turism funcționează legal sau nu, Marius Popescu a indicat tot site-ul pe care s-au publicat și listele cu erori: „Clienții pot intra pe site-ul www.turism.gov.ro, unde există o listă cu toate agențiile din țară care au autorizație. Oamenii trebuie să consulte acea listă, ca să vadă dacă agenția cu care lucrează are toate actele în regulă“.
Purtătorul de cuvânt al ANT a adăugat că instituția va controla, pe viitor, dacă agențiile de turism cu licența ridicată vor mai încheia contracte de acum înainte cu cetățenii, iar dacă vor mai încheia, „atunci este un aspect ce ține de Poliție sau de alte organe“, a conchis Marius Popescu.
În plus, oamenii care vor să achite contravaloarea unui sejur sau alte servicii turistice trebuie să se intereseze chiar la agenția respectivă, înainte de a semna contractul și de a da banii, dacă are licență de turism valabilă și asigurare în caz de insolvabilitate și prin care se asigură și cheltuielile de repatriere a turiștilor, în caz de necesitate în diverse țări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS