14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinisterul Educației dă verdictul: Universitatea din Craiova percepe ilegal fondul de garanție

Ministerul Educației dă verdictul: Universitatea din Craiova percepe ilegal fondul de garanție

Studenții care s-au cazat în căminele Universității din Craiova în această toamnă au plătit taxă de garanție pentru eventuale pagube cu autor necunoscut care vor avea loc în 2016-2017
Studenții care s-au cazat în căminele Universității din Craiova în această toamnă au plătit taxă de garanție pentru eventuale pagube cu autor necunoscut care vor avea loc în 2016-2017

Studenții Universității din Craiova care au solicitat cazare în cămine au fost obligați anul acesta să plătească o taxă de garanție pentru eventualele pagube cu autor necunoscut care vor avea loc în cursul anului universitar în unitățile de cazare. Taxarea preventivă a studenților este însă desființată de Ministerul Educației Naționale, care prin biroul de presă a comunicat către GdS că rămâne în vigoare o atenționare transmisă către universități încă din 2010, prin care anunța că „nu există nici un temei legal în baza căruia universitatea să poată percepe taxe suplimentare, cum ar fi fondul de rulment, fondul de garanție sau alte sume de bani, peste taxa de cămin plătită lunar de studenți“. În plus, ministerul transmite și de unde se iau banii pentru întreținerea căminelor și cantinelor. 

Peste 2.700 de studenți ai Universității din Craiova au plătit săptămâna trecută, la repartizarea camerelor, o taxă preventivă pentru eventuale pagube cu autor necunoscut. Taxarea studenților a fost făcută conform deciziei Consiliului de Administrație al Universității din Craiova din 21 septembrie, care stabilea că fondul de reparații pentru pagube cu autor necunoscut este în funcție de gradul de confort al căminului. Astfel, pentru căminele confort III, fiecare student a plătit 20 de lei, pentru căminul 10 de confort II taxa a fost de 35 de lei de student, iar pentru cămine confort I s-au plătit 50 de lei de persoană. În decizia Consiliului de Administrație se preciza că taxarea se face la propunerea organizațiilor studențești, dar în realitate s-a făcut la propunerea COS (Convenției Organizațiilor Studențești), care pe site nu are statut și nici alte reguli de stabilire a reprezentanților.
În plus, taxele suplimentare în cămine au fost excluse încă din 2010 de Ministerului Educației, care prin adresele nr. 12303/F şi 12304/F/19.10.2010 preciza că „nu există nici un temei legal în baza căruia universitatea să poată percepe taxe suplimentare cum ar fi fondul de rulment, fondul de garanție sau alte sume de bani, peste taxa de cămin plătită lunar de studenți. Eventualele pagube produse de studenți în cămine trebuie suportate de cei care le-au săvârșit, iar în eventualitatea în care aceștia nu pot fi identificați, conducerea universității, împreună cu organizațiile studențești, va stabili o modalitate de plată“. Taxa de rulment sau taxa de garanție și alte taxe suplimetare percepute la cazarea în căminele studențești au fost contestate de-a lungul timpului de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, care au postat pe site nota telefonică a Ministerului Educației Naționale că această taxare este ilegală.

Răspunsul care contrazice Universitatea

Răspunsul Ministerului Educației către GdS, în care menționează faptul că rămân valabile adresele din 2010 transmise către universități, potrivit cărora taxele suplimentare  față de taxa lunară de cazare în căminele studențești nu au temei legal
Răspunsul Ministerului Educației către GdS, în care menționează faptul că rămân valabile adresele din 2010 transmise către universități, potrivit cărora taxele suplimentare
față de taxa lunară de cazare în căminele studențești nu au temei legal

La întrebarea GdS, adresată reprezentanților Universității din Craiova pe 20 septembrie, referitoare la cum a fost reintrodusă această taxă, printr-un comunicat către redacție transmis pe 21 septembrie au precizat că „perceperea fondului pentru recuperarea pagubelor cu autor necunoscut respectă legislația în vigoare“. Aceeași întrebare a fost adresată și reprezentanților Ministerului Educației, care nu au susținut deloc punctul de vedere al universitarilor craioveni.
În comunicatul trimis de biroul de presă al Ministerului Eucației, pe 4 octombrie, către redacția GdS, se precizează că „Informaţiile şi precizările transmise către instituţiile de învăţământ superior, prin adresele nr. 12303/F şi 12304/F/19.10.2010, sunt valabile şi în prezent, fiind în concordanţă cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la tarifele practicate de universităţi pentru studenţii care beneficiază de anumite servicii (cămine şi cantine)“.
De asemenea, repre­zentanții ministerului fac referire și la articolele din Legea Educației Naționale care stabilesc modul de întreținere a căminelor și cantinelor.
„Art. 205 (12) din Legea educației precizează că cheltuielile de întreţinere a internatelor, a căminelor şi a cantinelor universităţilor se acoperă din veniturile proprii ale instituţiilor de învăţământ respective şi din subvenţii de la buget cu această destinaţie“, iar în alineatul 13 se precizează că „Tarifele practicate de universităţi pentru studenţi la cămine şi cantine sunt cel mult egale cu diferenţa dintre costurile de funcţionare, cuprinzând cheltuielile de personal, cheltuielile cu utilităţile, cheltuielile cu materiile prime şi consumabile şi cheltuielile de întreţinere curentă şi, respectiv, subvenţiile de la bugetul de stat“.
Prin urmare, universitatea nu poate să perceapă taxă de garanție sau orice altă taxă și nici să schimbe denumirea taxei pentru eventualele reparații în cămine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS