16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii repatriaţi de bună voie, sprijiniţi de francezi

Doljenii repatriaţi de bună voie, sprijiniţi de francezi

Oficiali români şi francezi s-au întâlnit ieri la Craiova, pentru a semna un nou acord pentru sprijinirea doljenilor care doresc să se întoarcă în ţară (Foto: Lucian Anghel)
Oficiali români şi francezi s-au întâlnit ieri la Craiova, pentru a semna un nou acord pentru sprijinirea doljenilor care doresc să se întoarcă în ţară (Foto: Lucian Anghel)

Doljenii care stau în prezent în Franţa pot obţine bani pentru a se repatria şi a deschide acasă o afacere. Reprezentanţii Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), cei ai autorităţilor locale și ai partenerilor locali – Asociaţia Vasiliada, Asociaţia CRONO şi Asociaţia Arda Oltenia – s-au întâlnit ieri la Craiova, pentru a semna un nou acord între statul francez şi cel român pentru sprijinirea doljenilor care doresc să se întoarcă în ţară.

În prezent, 84 de doljeni sunt sprijiniţi şi monitorizaţi pentru a se reintegra. Acordul semnat ieri este transpunerea la nivel local a acordului-cadru, încheiat în septembrie 2012, între OFII, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor din România, pentru demararea unui program experimental de reinserţie a familiilor de cetăţeni români de etnie romă care doresc să revină din Franţa în localităţile de origine. Proiectul se adresează familiilor de cetăţeni români domiciliaţi în judeţele Dolj şi Mehedinţi. Pentru a putea participa la proiectul experimental, familiile potenţial beneficiare trebuie să notifice în prealabil intenţia în acest sens către OFII, înainte de a părăsi teritoriul francez, şi să accepte, de asemenea, ca această intenţie să fie comunicată de către OFII autorităţilor locale competente din România.
„În iunie 2013, la Craiova a fost semnat acordul-cadru între OFII, Colectivitatea locală Nantes Métropole, Consiliul Judeţean Dolj şi Instituţia Prefectului Judeţului Dolj. Comunitatea Nantes Métropole a asigurat finanţarea unor programe de dezvoltare la nivel teritorial local, pe baza principiului cooperării descentralizate, în acest sens fiind semnate două acorduri cu comunităţile locale Sălcuţa şi Vârtop din judeţul Dolj. La Sălcuţa, printr-o cofinanţare din partea comunităţii Nantes de 15.000 de euro, a fost implementat un proiect de reabilitare a şcolii din satul Mârza, şcoală unde toţi copiii sunt de etnie romă, iar la Vârtop a fost implementat un proiect pentru construcţia de vestiare de stadion destinate echipei locale de fotbal, cofinanţat de Nantes Métropole cu 10.000 de euro. Din suma totală de 20.000 de euro destinată localității Vârtop, 5.000 au fost destinate reabilitării unui cabinet stomatologic. În 2014 a fost semnat un nou acord-cadru între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare, Colectivitatea locală Val de Marne şi Consiliul Judeţean Dolj şi Instituţia Prefectului Judeţului Dolj“, a precizat Yves Aubrey, reprezentant Nantes Metropoles.
Repatrierea se face doar pe baza unui consimţământ scris. După exprimarea acestui acord, românii emigrați în Franța sunt transportați cu bagaje și copii acasă, unde, cu sprijinul partenerilor locali, sunt sprijiniți financiar să demareze o afacere.
În prima etapă, primesc în jur de 300 de euro, timp de două-trei luni, şi sprijin să facă un proiect economic. Francezii oferă 200 de euro pentru ca business planul să fie evaluat și 700 de euro pentru fiecare beneficiar din familie, pentru formare profesională. Apoi, cei reveniți acasă urmează să primească peste 3.000 de euro pentru demararea afacerii. „Vreau să dau un exemplu din comuna Vârtop, unde un doljean întors din zona Nantes a devenit antreprenor. A beneficiat de cursuri de antreprenoriat, iar astăzi are propria afacere în Vârtop, cinci salariaţi permanenţi şi 15 salariaţi sezonieri. Un alt exemplu este al unui doljean care s-a întors în satul Plopşor, comuna Sălcuţa, care a solicitat sprijin financiar, iar acum se ocupă cu creşterea animalelor. În prezent, în Nantes trăiesc între 1.500 şi 2.000 de români, în 40 de tabere. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt din Dolj şi Mehedinţi. Aproximativ 200 de familii, respectiv 800 de persoane, sunt sprijinite de statul francez“, a spus Luiza Bălăceanu, coordonatoarea programului româno-francez.
Pe lângă acordurile încheiate deja, reprezentanţii francezi au menţionat faptul că urmează să fie semnate unele noi cu oficiali din Strasbourg şi Paris.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS