12.500 de lei de la stat pentru șomerii angajaţi departe de casă

Guvernul vrea să stimuleze mișcarea forței de muncă departe de casă și angajarea de tineri și de șomeri peste 45 de ani (Foto: Arhiva GdS)
Autori


Șomerii care se angajează la 50 de kilometri de actualul domiciliu primesc 12.500 de lei de la stat. Ei trebuie să fie încadrați în muncă cel puțin un an. Sunt excluși de la acordarea acestei prime de instalare medicii, farmaciștii și profesorii. În plus, firmele care angajează șomeri, tineri până în 26 de ani sau persoane de peste 45 de ani primesc subvenție de la stat de 900 de lei pentru fiecare persoană angajată, timp de un an.

Statul acordă o primă de instalare de 12.500 de lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia. Vor primi această primă de 12.500 de lei cei care se mută la o distanță de cel puțin 50 de kilometri de domiciliul actual. Prima de instalare se acordă în două tranșe egale. Prima tranșă se va primi la data instalării, iar cea de-a doua tranșă, la împlinirea unui an de când persoana respectivă lucrează.

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, OUG nr. 60/2016, care modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Prin OUG se modifică mult condițiile și sumele pe care le primesc șomerii care se mută și se angajează, precum și stimulentele acordate firmelor care angajează șomeri. Noul act normativ va intra în vigoare pe 3 decembrie 2016. Până la intrarea în vigoare a OUG nr. 60/2016, această primă de instalare este de 3.500 de lei, informează reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj.

Potrivit OUG nr. 60, prima de instalare crește la 12.500 de lei, pentru persoanele din rândul șomerilor care se mută la o distanță de cel puțin 50 de kilometri față de actualul domiciliu, se angajează acolo și sunt însoțite de alți membri ai familiei (soți, copii, părinți). În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de a primi acea primă de instalare, atunci unul din soți va primi 12.500 de lei, iar cel de-al doilea va primi 3.500 de lei (în total 16.000 de lei).

În cazul în care angajatorii sau autoritățile publice oferă locuință de serviciu pentru persoana care se mută la 50 de kilometri de adresa de domiciliu, atunci cuantumul primei de instalare se acordă diferențiat: persoana singură care se angajează la o așa distanță va primi 3.500 de lei de la stat; persoana care este însoțită și de alți membri ai familiei va primi 6.500 de lei; fiecare soț va încasa câte o primă de 3.500 de lei, dacă ambii soți sunt șomeri și se angajează la o distanță de 50 de kilometri de cea actuală.

La sfârșitul lunii august, în Dolj erau înregistrați 3.231 de șomeri în plată, plus alte circa 23.000 de șomeri neindemnizați – persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate la AJOFM Dolj.

Se acordă și prime de încadrare

Persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința pot beneficia de o primă de încadrare neimpozabilă. Cuantumul primei de încadrare se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, însă va fi proporțională cu zilele pe care persoana care se angajează le petrece la angajatorul aflat la distanță mai mare de 15 km de domiciliul angajatului.

Cine nu primește astfel de prime

Nu vor primi primă de instalare sau primă de încadrare (pe ambele le-a denumit legiuitorul prime de mobilitate) persoanele care au mai beneficiat de o primă de încadrare sau de o primă de instalare în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării primei de mobilitate; persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani etc. Nu pot primi primele de mobilitate nici medicii, medicii veterinari și farmaciștii absolvenți licențiați ai facultăților de profil, „care la data solicitării dreptului au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi în condițiile legii“, se arată în Ordonanță la art. 75(1). Potrivit aceluiași articol, sunt excluși și profesorii, și suplinitorii de la astfel de prime și oricare dintre „absolvenții instituțiilor de învățământ faţă de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă“. Cu alte cuvinte, cadrele didactice care susțin anumite concursuri și sunt repartizate pe posturi la distanțe mai mari de domiciliu, unde unitățile de învățământ sunt obligate să îi angajeze, nu primesc astfel de prime.

Pot păstra primele de instalare sau de încadrare persoanele care în interval de 12 luni de la angajare rămân fără locul de muncă, dar se angajează în termen de 30 de zile la alt angajator, în aceleași condiții, adică în localitatea în care și-au mutat domiciliul sau în cele din jur.

Cine restituie primele de instalare


Persoanele angajate pe perioadă de probă, cărora li s-a notificat la sfârșitul perioadei că nu mai pot continua la acel post trebuie să restituie prima de instalare primită, dacă aceste notificări sunt făcute într-un interval de 12 luni de la angajare. Restituie banii și cei care din proprie inițiativă notifică angajatorul, la sfârșitul perioadei de probă, fără justificare, că nu mai vor să lucreze la acea firmă. Angajații care decid să nu mai lucreze la acea firmă și decid să plece „cu acordul părților“ vor fi nevoiți să restituie prima de instalare. Dacă încetează contractul de muncă al persoanei mutate la 50 de kilometri ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse cu privarea de libertate, aplicabilă de la data unei sentințe judecătorești definitive, atunci persoana restituie și cei 6.250 de lei primiți de la stat (la instalare se primește doar jumătate din sumă). Același lucru se întâmplă și cu banii încasați de o persoană, dacă încetează contractul de muncă al acesteia și ca urmare a interzicerii exercitării unei profesii sau a unei funcții, la data rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești.

În cazul în care angajatul sau funcționarul public își dă demisia în interval mai mic de 12 luni de la data angajării, atunci acesta va fi nevoit să ramburseze statului prima de instalare încasată. Și în cazul funcționarilor publici care pleacă din unitate cu acordul părților, banii din primă trebuie rambursați.

Avantaje pentru firmele care angajează șomeri

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 900 de lei.

Aceeași subvenție de 900 de lei pentru fiecare persoană angajată o vor primi și angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap, pe o perioadă de 18 luni.

De asemenea, firmele care angajează, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinţi unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri cu vârsta între 16 și 24 de ani, care nu sunt nici angajați, nici într-o formă de învățământ și nici la vreun curs de perfecționare, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 de lei.

Firmele care primesc astfel de prime au obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni pentru persoanele pentru care primesc acei bani.

Este nevoie de norme metodologice

Interesul pentru primele enumerate mai sus este destul de mare. „Încă de la data adoptării acestei ordonanțe ne-au fost adresate întrebări din partea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă interesate, întrebări legate de data intrării în vigoare, precum și de procedura care trebuie urmată pentru a beneficia de aceste măsuri“, a spus Daniela Barbu, director executiv al AJOFM Dolj.

Pentru a se aplica ordonanța de la începutul lunii decembrie este nevoie ca până atunci să se adopte normele metodologice, pentru a se clarifica modalitatea prin care primele de mobilitate și subvențiile pentru angajatori pot fi plătite. „Detaliile aplicării prevederilor vor fi stabilite prin normele de aplicare care vor fi adoptate în termen de 60 de zile“, spun reprezentanții AJOFM Dolj, ca răspuns la întrebările GdS.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 6 octombrie 2016

Actualitate

» Curtea de Apel Bucureşti nu a prelungit arestul preventiv în cazul românilor din reportajul Sky News
» Manualele pentru clasele a XI-a şi a XII-a, pe bănci săptămâna viitoare
» Parlamentul a schimbat legea privind circulația minorilor în străinătate
» Putin, întâlnire oficială cu Francois Hollande pe 19 octombrie
» Starea de sănătate a militarilor români răniţi în Afganistan s-a îmbunătăţit
» Tribunalul Bucureşti a admis insolvenţa Elcen
» Eurodeputat britanic, în stare gravă după ce s-a bătut cu un coleg la Parlamentului European
» Curtea Supremă a dispus începerea judecării pe fond a dosarului lui Ioan Oltean
» Atac terorist lângă Aeroportul Ataturk din Istanbul
» Un medic şi o asistentă de la Spitalul de Arşi, urmăriţi penal pentru ucidere din culpă în cazul femeii care a primit o transfuzie greşită de sânge
» Un milion și jumătate de americani evacuați din calea uraganului Matthew
» Cetăţean român, decedat într-un accident aviatic în estul Slovaciei
» Mircea Băsescu poate fi eliberat condiţionat
» 40% din locuinţele din România au nevoie de reparaţii iar 33% nu au toalete proprii
» CSM va cere Casei de Pensii o situaţie a pensiilor de magistraţi de peste 100.000 de lei

Publireportaj

» Drumul Bulzeşti – Bălceşti, modernizat de Consiliul Judeţean
» Eco Sud invită autoritățile doljene la dialog, pentru rezolvarea crizei deșeurilor

Local

» Sărbătoare şi vin la Vânju Mare

Dolj

» Craiova, amenințată că va fi îngropată în gunoaie
» Activitatea din trei secții ale Spitalului Judeţean Craiova, suspendată
» UPDATE Taximetristul aflat în comă a murit
» Comuna Brădești, în plin proces de modernizare
» Agenții de turism din Craiova, puse pe lista neagră fără motiv
» Condamnat la opt ani de închisoare după ce a lovit un polițist cu mașina
» Pavel Surdu, arestat la domiciliu pentru scandalul din Centrul Vechi
» Anvelope tăiate în miez de noapte în cartierul 1 Mai
» 50 de ani de învăţământ tehnic la Craiova
» Accident pe Calea Bucureşti
» Drum asfaltat
» Sfinții Serghie și Vah, sărbătoriți la Catedrala mitropolitană din Craiova
» Craiova: Premieră “O lună la țară”, la Teatrul Național “Marin Sorescu”
» Craiova: SC Salubritate SRL demarează procedura de licitaţie pentru închirierea unor utilaje de deszăpezire

Gorj

» Drumarii au intervenit cu material antiderapant pe Transalpina
» Executor judecătoresc arestat pentru un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei
» Sute de locuri de muncă, disponibile la Bursa pentru absolvenţi
» BNR construieşte un centru de date la Târgu Jiu
» Ministrul energiei susţine că sportul din Gorj a primit 12 milioane de euro de la CEO

Olt

» Olt: Zeci de posturi de director de şcoală, fără candidat la concursul de săptămâna viitoare
» Olt: Pregătiri pentru sezonul rece

Vâlcea

» Vâlcea: Prins cu unelte de pescuit ilegale

Sport

» CSU II Craiova și ACS Podari promit spectacol
» Filiașiul s-a ținut bine de Vâlcea (galerie foto)
» 200 de luptători din Balcani se întrec în Bănie
» Fotbal / S-au stabilit 16-imile de finală ale Cupei României
» Tenis (f): Simona Halep, învinsă de Zhang în optimi la Beijing

Educatie

» Începe duelul liceelor din Dolj
» 50 de ani de învățământ tehnic în Automatică la Craiova

Magazin

» Horoscop
» De ce suntem stresaţi?
» Bancul zilei

Top