16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele trebuie să depună încă o declarație, cu datoriile și creanțele

Firmele trebuie să depună încă o declarație, cu datoriile și creanțele

Statul vrea să știe care e nivelul datoriilor dintre firmele din țară, doar că nu există norme meto­dologice care să stabilească modalitatea prin care mediul de afaceri să raporteze datoriile (FOTO: arhiva GdS)
Statul vrea să știe care e nivelul datoriilor dintre firmele din țară, doar că nu există norme meto­dologice care să stabilească modalitatea prin care mediul de afaceri să raporteze datoriile (FOTO: arhiva GdS)

O ordonanță de guvern obligă toate firmele să își declare la stat toate datoriile și creanțele care au depășit termenul de plată. Numai că, deși se prevăd amenzi între 500 și 5.000 de lei pentru societățile care nu își declară facturile restante către partenerii de afaceri și sumele de încasat de la alte firme, totuși, nu există nici o adresă la care se pot depune declarațiile și nici un formular avizat.

O ordonanță de guvern care a intrat recent în vigoare pune mari probleme firmelor. Actul normativ le impune acestora să depună o declarație la stat în care să își treacă toate facturile emise și care au depășit termenul de plată cu 30 de zile, precum și toate facturile de plată la care firma a depășit termenul cu 30 de zile. OG 22/2016 modifică OUG 77/1999 privind prevenirea incapacității de plată și prevede expres la articolul 2: „Persoanele juridice au obligația de a întocmi situația privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadență, dacă scadența este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică, după caz, cu sediul în România (…)“. Situația trebuie să conțină datele clare de identificare a debitorului, plus numărul facturii, data emiterii, scadența (dacă este clar specificată), valoarea și soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului.
Aceleași date trebuie trecute și în dreptul creditorului, inclusiv numărul facturii și data emiterii.

Amenzi de la 500 la 5.000 de lei

Sunt considerate contra­ven­ții situațiile în care firmele nu țin evidența și nu actualizează obligațiile de plată și creanțele. De asemenea, firmele trebuie să actualizeze datele ori de câte ori apar modificări în situația datoriilor și creanțelor. Practic, un angajat al firmei trebuie să aibă grijă permanent să modifice declarația, în cazul în care i s-a făcut o plată sau dacă a mai achitat dintr-o datorie. Contravenție este considerată și „netransmiterea de către contribuabil (persoană juridică), prin internet, la adresa dedicată în acest scop, a situației“ cu datoriile și creanțele. Amenzile sunt usturătoare, pornind de la 500 de lei și ajungând până la 5.000 de lei. Constatarea contravențiilor se face de către personal specializat din Ministerul Finanțelor Publice. În cazul nerespectării regulilor privind confidențialitatea datelor, contravențiile se constată și se aplică amenzi de către poliție.

Nu se știe unde trebuie trimise declarațiile

Ordonanța 22 a intrat în vigoare pe 29 septembrie, dar nu are norme de aplicare, iar foarte multe aspecte sunt în suspans. La ora actuală, nu se știe la ce adresă (electronică) trebuie depuse documentele.
„Știm doar că există o ordonanță care ne obligă să ne declarăm datoriile și sumele de recuperat și că vom fi sancționați dacă nu depunem acele documente, dar nu se știe unde trebuie depuse, pe ce adresă, nu se știe nici măcar cum arată formularul care trebuie completat“, a precizat reprezentanta unei firme craiovene.
Depunerea situațiilor privind datoriile și creanțele cu termene depășite de 30 de zile se face în format electronic și datele vor fi prelucrate de un departament din cadrul Ministerului Economiei, intitulat „Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie – Serviciul de Compensări“ (fostul Institut de Management și Informatică, din cadrul Ministerului Economiei). În trecut, acest serviciu ajuta firmele să facă o serie de compensări între ele, fără să își mai vireze reciproc banii în cont. De exemplu, dacă o firmă avea de achitat către alta o sumă de bani reprezentând contra-valoarea mărfii cumpărate, dar în același timp avea și de încasat de la respectiva firmă niște bani, atunci se făcea solicitare către acest serviciu, în format electronic, pe www.gama.imi.ro, iar instituția ajuta la efectuarea compensării între cele două entități economice, formularul de compensare având caracter de document special, recunoscut și de Fisc.
Acum, nu este foarte clar la ce ajută depunerea situațiilor cu datoriile și cu creanțele oricărei firme din România, în afară de a informa statul despre nivelul datoriilor din economie. În OG 22/2016 se precizează că datele pe care le depun firmele vor fi transmise Comisiei de Prognoză. În afară de rolul statistic, nu se cunoaște alt rol al acestor date pe care trebuie să le transmită firmele.

Cum se pot face acum compensări

GdS a contactat Serviciul de Compensare din cadrul Ministerului Economiei, pentru a cere lămuriri în legătură cu aplicarea Ordonanței de Guvern nr. 22/2016. „Deocamdată, nu sunt norme metodologice de aplicare a Ordonanței 22. Nu s-a stabilit o adresă dedicată la care să se trimită formularul și nici formularul nu se știe, însă persoanele juridice trebuie să aibă situațiile pregătite, adică să știe facturile care trebuie raportate. Momentan, nu se vor da nici amenzi“, a spus o reprezentantă a Serviciului de Compensări.
Aceasta a menționat că firmele interesate să își compenseze datoriile pot să se înregistreze pe site-ul www.gama.imi.ro și să acceseze, din partea dreaptă a ecranului, rubrica „Anunțuri/Anunțuri 10 martie 2009“. Acolo pot să acceseze o parolă care va fi ulterior validată de Serviciul de Compensare. Tot la fel trebuie să procedeze și partenerul de afaceri care are de compensat o creanță. După introducerea datelor de pe facturile pentru care se cere compensarea, urmează ca sumele să se compenseze efectiv între cele două părți, cu suportul serviciului de specialitate din cadrul Ministerului Economiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS