11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDepunerea de proiecte pe fonduri europene, pe ultima sută de metri

Depunerea de proiecte pe fonduri europene, pe ultima sută de metri

Daniel Popescu, directorul Oficiului Judeţean pentru Investiţii Rurale Dolj (Foto: Arhiva GdS)
Daniel Popescu, directorul Oficiului Judeţean pentru Investiţii Rurale Dolj (Foto: Arhiva GdS)

Fermierii au nevoie de resurse financiare care să le susţină activitatea agricolă, iar un instrument îl reprezintă fondurile europene pe care le pot accesa prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Având în vedere că pe 31 octombrie se închid majoritatea măsurilor de finanţare deschise în acest an, e bine să ştiţi că încă puteţi depune proiecte care vă pot ajuta să vă dezvoltaţi. Astfel, doljenii care doresc să investească în ferme pot depune proiecte prin submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“. Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, sprijinul nerambursabil este de maximum 15.000 de euro şi se acordă în două tranşe. 75% din cuantumul sprijinului se obţine la primirea deciziei de finanţare, iar restul de 25% – în maximum trei ani. Totodată, se pot depune cereri de finanţare pentru înfiinţarea şi dezvoltarea grupurilor de producători, din sectorul agricol şi cel pomicol, prin submăsurile 9.1 şi 9.1a. Dacă, în schimb, sunteţi interesaţi de finanţare pentru procesarea produselor agricole, aveţi la dispoziţie submăsurile 4.2 şi 4.2a „Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole“.
De asemenea, sectorul pomicol dispune de fonduri pentru finanţarea proiectelor de investiţii, prin intermediul submăsurii 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole“. „Se pot depune cereri şi pe măsurile 16.4 şi 16.4a – sprijin acordat pentru cooperare între actorii din lanţul de aprovizionare din sectoarele agricole şi pomicole, dar se poate accesa şi schema de minimis pentru submăsurile 4.2 şi 4.2a pentru obţinerea de produse neagricole din produse agricole, cum ar fi distilatele. Termenul pentru schemele de minimis este 30 decembrie, iar pentru celelalte este 31 octombrie, ora 16.00“, a spus Daniel Popescu, directorul Oficiului Judeţean pentru Investiţii Rurale (OJFIR) Dolj.

12 milioane de euro, plătite pe proiectele de anul trecut

Până în prezent, pentru liniile de finanţare din acest an, la OJFIR Dolj au fost depuse 47 de proiecte pe măsura 4.1 – investiţii în exploataţii agricole. Totodată, s-au depus 17 cereri de finanţare pe submăsura 6.4, modernizarea activităţilor nonagricole. Vedetă a fost însă submăsura 6.1, instalarea tinerilor fermieri. „Cele mai multe proiecte le-am primit pe submăsura 6.1, instalarea tinerilor fermieri. Avem nu mai puţin de 399 de cereri de finanţare. Şi submăsura 6.2, înfiinţarea de activităţi neagricole, a suscitat interesul doljenilor, având în vedere că sunt 166 de cereri de finanţare. Pentru submăsura 6.3 au fost depuse 100 de proiecte, avem un singur proiect pe măsura 4.2, procesarea produselor agricole, şi tot un singur proiect şi pe submăsura 16.4. Mai avem şase proiecte depuse pentru măsura 19.1, cea pentru GAL-uri, sprijin pregătitor pentru strategia de dezvoltare. Suntem în procedura de evaluare a tuturor acestor cereri de finanţare, iar dacă sunt eligibile, participă la selecţia la nivel naţional şi vor fi selectate în funcţie de punctajul obţinut. Îi sfătuim pe oameni să îşi facă proiecte şi să vină să le depună, pentru că e singura lor şansă de a se dezvolta. Pentru proiectele de anul trecut, am făcut plăţi de 12 milioane de euro“, a spus Daniel Popescu, directorul OJFIR Dolj.
Dacă sunteţi interesaţi să obţineţi finanţare europeană nerambursabilă prin intermediul submăsurilor active din cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală 2020, puteţi consulta gratuit Ghidul Solicitantului pe pagina oficială de internet a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, www.afir.info.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS