16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul de atletism - uite-l, nu-i!

Stadionul de atletism – uite-l, nu-i!

(Foto: GdS)
(Foto: GdS)

Discuții aprinse ieri între reprezentanții Primăriei Craiova și consilierii locali PNL pe marginea sistării lucrărilor la stadionul de atletism, ce ar urma să fie reproiectat pentru o categorie superioară care să-i permită să găzduiască și competiții europene și internaționale. Liberalii au acuzat primăria că nu este în stare să ducă proiectele până la capăt și că este inconsecventă. În replică, municipalitatea s-a lăudat că orașul va fi singurul din România, după București, care va avea multe baze sportive, și a făcut o prezentare video a modificărilor pe care vrea să le aducă proiectului.

Consilierilor locali din Craiova le-a fost prezentată ieri, printr-o informare, situația stadionului de 5.000 de locuri la care lucrările sunt întârziate cu circa doi ani. Primăria a anunțat că dorește să sisteze lucrările și să reproiecteze stadionul pe care dorește să-l transforme într-unul dedicat atletismului, de categorie 3, ceea ce înseamnă că va dispărea funcțiunea inițială de fotbal și că aici vor putea fi organizate competiții europene și internaționale. Desigur, acest lucru înseamnă o nouă prelungire și costuri suplimentare, suma avansată de primar fiind sub un milion de euro. În informare, direcția de specialitate a municipalității este pe aceeași lungime de undă cu primarul atunci când motivează sistarea proiectului ca urmare a faptului că noul „Oblemenco“ este în „stadiu avansat de execuție“, deci nu mai are rost ca stadionul mic să aibă și componentă de fotbal. În realitate, noul „Oblemenco“ nu este în stadiu avansat, ci într-o mare întârziere, în ciuda optimismului primarului, care continuă să susțină că stadionul va fi dat în funcțiune în luna martie 2017.
Potrivit contractului, „Oblemenco“ ar trebui să fie finalizat peste mai puțin de două luni, în luna noiembrie, dar lucrările arată ca și cum anul 2018 este un termen realist.

Stadioane de hârtie

După ce au citit informarea, consilierii PNL au acuzat primăria că proiectul inițial a fost făcut pe genunchi. „Așteptăm informări și pe celelalte proiecte. Este foarte bine, dar ne-ați adus într-o situație în care ne explicați că ați făcut un proiect pe genunchi, că nu ați luat în considerare tot ce trebuia pentru omologare, la fel ca și la Parcul «Romanescu»“, a spus consilierul Marian Vasile despre stadionul mic de atletism. „În afară de stadionul de la Craiova, doar Complexul Național de Natație de la Otopeni mai este trecut ca și obiectiv prioritar al guvernului“, i-a răspuns primarul. În discuție a intervenit și Marinel Florescu, consilier PNL. „S-a gândit prost la momentul inițial al proiectului, adică să facem și atletism, și fotbal. Acum, la jumătatea lucrărilor, ne-am răzgândit. Sistăm lucrările, conservăm, probabil asta implică și niște costuri, reproiectăm, scoatem din nou la licitație. Păi, în condițiile astea, vom avea stadion la calendele grecești, având în vedere experiența noastră. Termenul pentru a avea stadion de atletism a expirat și nu-l avem. Ne arătați în cotinuare hârtii, proiecte, proiectanți. Noi trebuia să fi avut stadion pe care să joace echipa de fotbal, nu să închiriem de la Cârcea, de la CJ Dolj, pentru că avem echipă de fotbal în Liga 1, avem craioveni dornici de fotbal. Iar noi avem stadionul pe hârtie. Pot să trag niște concluzii. Echipa de proiectare a fost surprinsă de pânza freatică. Păi nu se știa unde se construiește, la ce adâncime este pânza freatică? Am demolat stadionul «Oblemenco», iar acum am rămas fără stadione și ne uităm pe videoproiectoare. Cât ne costă în plus toate aceste răzgândiri?!“, a spus Florescu.

Declarații contra realității

Viceprimarul Mihail Genoiu a încercat să calmeze spiritele și și-a amintit că, în tinerețe, a fost membru al secției de atletism a clubului Universitatea, dar nu a vorbit despre problemele de proiectare și despre întârziere, precizând că ele sunt o altă problemă. „Cunosc zona de atletism și stadionul «Oblemenco» cu ochii închiși. Stadionul din Craiova nu a fost niciodată de atletism, a avut o pistă. În rest, amenajări de atletism nu a avut niciodată. Acum discutăm o oportunitate: cu minimum de investiții să transformăm Craiova într-un oraș care are un stadion de atletism de categoria 3. Restul, cum s-a proiectat, este altă discuție“, a spus Genoiu. Olguța Vasilescu a intervenit și ea în discuție, spunând că nu se aștepta ca lucrările la stadionul „Oblemenco“ să avanseze atât de repede, în ciuda evidenței că nu este așa. „Eu nu m-am așteptat că stadionul de fotbal se va ridica atât de repede. Practic, de când începe construcția până la finalizare să fie un an și jumătate. E o premieră pentru toată România, pentru că nu s-a mai întâmplat să se construiască un stadion de fotbal cu o capacitate atât de mare într-un an și jumătate, în condițiile în care noi am avut experiență cu Polivalenta să fie gata în 17 ani. La vremea respectivă, am gândit că va trebui să avem o bază unde să joace echipa de fotbal, adică acest stadion cu două funcțiuni. Dacă demolăm «Oblemenco», care avea ambele funcțiuni, trebuia să construim o bază sportivă conform legii. Construcția la stadionul mic a durat mult, dintr-o vină pe care nu o imputăm constructorului, dar nici ei nu au strălucit, în sensul în care s-a lucrat pe ambele stadioane, cei de la stadionul mare au deversat toată apa către stadionul mic, iar constructorii nu reușeau să iasă din pământ pentru că era inundat. Și nu neapărat că era pânza freatică sus“, a spus Olguța Vasilescu. Aceasta a precizat că bugetul inițial pentru stadionul mic a fost de 1,7 milioane de euro și că până acum s-au cheltuit 600.000 de euro. „Dacă vom merge mai departe cu stadionul la standard european, va trebui să mai facem, probabil, o cheltuială de până într-un milion de euro“, a spus ea, apoi i-a rugat pe consilieri să ofere un vot consultativ dacă sunt de acord cu modificările. Consilierii PNL au acuzat-o că nu știe legislație și că nu poți vota o informare către consilieri. „Spre deosebire de doamna primar, noi cunoaștem legislație și nu vom vota deloc. Este doar o informare. Nu avem cum să votăm legal“, a spus Marian Vasile. „Ca să putem veni cu niște proiecte pentru dumneavostră, ca să știm dacă le punem pe ordinea de azi, vă consultăm înainte. Asta este ideea. Votați sau nu este opțiunea dvs. Este consultativ“, a explicat Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS