24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcolile au săli de sport improvizate și terenuri neamenajate

Școlile au săli de sport improvizate și terenuri neamenajate

Școala gimnazială „Mihai Eminescu“, o unitate de învățământ din Craiova  care a reamenajat baza sportivă din curtea şcolii (Foto: Lucian Anghel)
Școala gimnazială „Mihai Eminescu“, o unitate de învățământ din Craiova
care a reamenajat baza sportivă din curtea şcolii (Foto: Lucian Anghel)

Școlile sunt deficitare la capitolul săli de sport. Doar opt unități de învățământ din județul Dolj au săli de sport corespunzătoare cerințelor actuale. Alte 45 de școli au săli de sport de dimensiuni mici în care nu se pot desfășura jocuri de fotbal și handbal. În rest, zeci de școli atât din județ, cât și din Craiova nu au fost prevăzute cu astfel de spații și au apelat ulterior la improvizații făcute în foste săli de clasă. Nici la capitolul terenuri nu stau mai bine. În județ, de multe ori terenurile sunt improvizate, iar la nivelul orașului Craiova sunt multe școli care au bazele sportive pline de gropi, acestea nefiind asfaltate de mai bine de zece ani. Directorii unităților de învățământ spun că Ministerul Educației nu a mai alocat bani nici pentru dotări și materialele sunt procurate din surse externe.

Puține școli din județul Dolj au săli de sport co­respunzătoare, si­tu­­a­ție care reiese din statistici și este recunoscută și de managerii unităților de învățământ și de cadrele didactice de specialitate.
„Ca număr total de săli de sport, la prima vedere nu am putea să spunem că stăm foarte bine. Sunt 53 de unități de învățământ care au săli de sport, dar nu toate au dimensiunile corespunzătoare pentru handbal, adică 40 de metri pe 20 de metri, fiind doar opt săli de acest fel. Restul sunt săli de tip C, care au dimensiuni mai reduse. Se poate juca acolo volei sau baschet, dar fotbal sau handbal, nu. Doar opt școli au săli de sport corespunzătoare“, a precizat inspectorul școlar de educație fizică și sport, Alin Vancea. Din cele opt unități de învățământ care au astfel de săli, trei sunt în Craiova. „Unitățile de învățământ cu săli de sport conform standardelor sunt Școala gimnazială «Traian», Școala gimnazială «Alexandru Macedonski» și la Liceul cu program sportiv «Petrache Trișcu» din Craiova, cu mențiunea că la această unitate sala de sport este doar pentru scrimă“, a mai precizat Alin Vancea. La acestea se adaugă câteva școli din județ. „Săli de sport corespunzătoare sunt și la Calafat, la Liceul «Independența» și la Colegiul Tehnic «Ștefan Milcu», la două unități școlare din Dăbuleni și la două școli din Bechet“, a mai spus inspectorul școlar. În rest, dotarea unităților de învățământ pentru educație fizică se bazează pe improvizații. „Mai avem, de asemenea, 69 de săli improvizate, conform statisticii de la nivelul anului 2014. O astfel de statistică se face din doi în doi ani și urmează să facem o nouă inventariere în noiembrie 2016. Este posibil ca numărul sălilor improvizate să fie mai mare pentru că populația școlară scade și, în cazul școlilor din mediul rural, orice director care a avut o sală liberă a transformat-o în sală de educație fizică și sport. Este de preferat o astfel de sală pentru sezonul rece“, a mai precizat inspectorul școlar Alin Vancea.

Și școlile din Craiova au improvizații

Printre unitățile de învățământ care au improvizat spații pentru derularea orelor de educație fizică și sport se numără și școli din Craiova, cum ar fi Școala gimnazială „Mihai Eminescu“, care a avut o sală de sport în proiect, care nu s-a materializat însă niciodată. „Școala gimnazială «Mihai Eminescu» ființează din anul 1985 și în proiectul de la acea dată a fost prinsă ca anexă a infrastructurii noastre și o sală de sport. Suntem în anul 2016 și se poate constata că nu există și că nu s-a putut materializa un astfel de demers. Am avut o tentativă în anul 2004, când am elaborat o strategie privind construirea unei săli de sport. Am parcurs toate etapele inclusiv studiul de fezabilitate, construcția urmând să fie ridicată cu fonduri de la bugetul național. Fondurile nu au fost suficiente pentru trei săli de sport.

Sala de sport, improvizată într-o fostă clasă, la Școala gimnazială „Mihai Eminescu“ din Craiova
Sala de sport, improvizată într-o fostă clasă, la Școala gimnazială „Mihai Eminescu“ din Craiova

S-au construit astfel de săli la Școala gimnazială «Alexandru Macedonski» și la Școala «Traian». Totuși, pentru a crea un mediu propice desfășurării orelor de sport din școala noastră am amenajat la început, cu fonduri proprii, o sală de gimnastică. Trebuie să recunoaștem că în acea sală se desfășoară ora de educație fizică și sport când vremea este nefavorabilă“, a precizat directorul școlii, Silvia Cârțu. Sala de gimnastică este într-o fostă sală de clasă și în unele situații elevii desfășoară orele de educație fizică și sport și în clase. „Colegii mei, prin planificarea materiei, au prins și activități gen ore de șah și alte jocuri care se pot face în clase, tocmai pentru a desfășura ora de educație fizică în condiții optime“, a mai spus managerul. Nici curtea școlii nu a mai beneficiat de amenajare de mult timp. Chiar dacă școala nu are un spațiu corespunzător pentru orele de sport, de-a lungul timpului profesorii au descoperit elevi cu aptitudini. „În zona noastră sunt mulți copii talentați. Pot spune că de la școala noastră au plecat sportivi importanți, precum Stancu și Velcovici, care sunt în echipa de fotbal a Craiovei. Îl amintesc pe Șania care este component al echipei de handbal a Craiovei, fiind și în lotul național“, a mai precizat managerul școlii.

Terenuri măcinate

Școala gimnazială „Decebal“ din Craiova are o parte din baza sportivă distrusă (Foto: Lucian Anghel)
Școala gimnazială „Decebal“ din Craiova are o parte din baza sportivă distrusă (Foto: Lucian Anghel)

Și la Școala gimnazială „Decebal“ din Craiova sunt două săli de sport amenajate în spații mici. În plus, jumătate din curtea școlii este într-o stare deplorabilă, asfaltul fiind măcinat. Directorul unității școlare spune însă că respectiva bază sportivă va fi amenajată pe banii municipalității.
„Școala gimnazială «Decebal» dispune de două săli în care elevii își desfășoară orele de educație fizică, un teren de sport care este amenajat și un alt teren în curs de amenajare. Este vorba de un teren care ar trebui asfaltat. Avem promisiunea de la Primăria Craiova că, imediat ce va exista posibilitatea, vom beneficia de finanțare“, a spus Angelica Nuță, managerul școlii. În ceea ce privește dotarea sălilor de sport, managerul spune că de la Ministerul Educației nu a mai primit bani și a asigurat totul din surse externe. „Avem posibilitatea achiziționării unor materiale prin Asociația Sportivă «Decebal». În plus, elevii au mai participat și la concursuri și cu premiile obținute am dotat sălile. De la Ministerul Educației nu au mai fost alocați bani pentru dotarea sălilor de sport“, a mai spus managerul.

Terenul de sport de la Școala gimnazială „Mihai Viteazul“ din Craiova
Terenul de sport de la Școala gimnazială „Mihai Viteazul“ din Craiova

În aceleași condiții învață și elevii de la Școala gimnazială „Mihai Viteazul“ din Craiova. Doar jumătate din curtea unității de învățământ este amenajată, restul având asfaltul plin de crăpături printre care au răsărit buruieni. Directorul școlii susține că singura posibilitate de a amenaja spațiul este finanțarea din partea Primăriei Craiova care a și făcut o inventariere a terenurilor. Condiții mai vitrege sunt în județ. La Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, orele de educație fizică și sport se fac exclusiv în sălile de clasă, în prezent fiind în derulare lucrări de amenajare a unei săli de sport în spațiul unei foste centrale termice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS