18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBulevardul Romanescu, spart la finalul lucrărilor de reabilitare

Bulevardul Romanescu, spart la finalul lucrărilor de reabilitare

Nici nu s-a terminat reabilitarea bulevardului Nicolae Romanescu din Craiova că asfaltul recent turnat a trebuit spart pentru a face loc unei conducte de scurgere a apei de care constructorul se pare că a uitat atunci când a modernizat drumul. Și pe alte străzi din oraș sunt probleme, de data asta cu asfaltul care s-a lăsat mai ales în urma unor intervenții la conductele de apă și canalizare.

Constructorul care se ocupă de modernizarea bulevardului Nicolae Romanescu din Craiova și-a dat cu stângu-n dreptul chiar în momentul în care lucrările, demarate în luna mai, se apropie de final. S-a turnat stratul de uzură, s-au adus la nivel gurile de canal, o performanță pentru străzile din Bănie, având în vedere antecedentele (străzi sparte după un an de la asfaltare, pentru a umbla la gurile de canalizare), s-au refăcut și trotuarele, s-au trasat marcajele, însă… surpriză. Când totul părea gata, asfaltul a fost spart din nou. Pe sensul de mers către centru, vizavi de Administraţia Bazinală de Apă Jiu, asfaltul a fost tăiat transversal, iar groapa apărută a fost astupată ieri cu nisip.

Gură de scurgere făcută acum pe bulevardul Nicolae Romanescu
Gură de scurgere făcută acum pe bulevardul Nicolae Romanescu

Din spusele localnicilor, ar fi vorba de o gură de scurgere a apei de care constructorul se pare că ar fi uitat atunci când a spart prima dată strada și de care și-ar fi amintit abia acum. Astfel, asfaltul recent turnat a trebuit spart pentru a se introduce conducta de apă, care a fost adusă până la o gură de canal, și ea făcută tot acum. „Păi dacă sunt numai «Dorei» care lucrează, ce să facem?! Am înțeles că au uitat să facă aici o gură de scurgere a apei și au spart din nou asfaltul. Sâmbătă au venit și au spart, azi (ieri – n.r.) au aruncat aici niște nisip și gata! Așa se lucrează pe la noi, unii toarnă asfaltul, alții vin în urmă și îl sparg. Acum, chiar dacă îl fac din nou, nu cred că va mai fi la fel. Parcă văd că se va lăsa după ceva timp, ca pe multe alte străzi din oraș“, a spus unul dintre craiovenii care derulează în zonă activități comerciale. Reprezentanții primăriei nu au putut fi contactați pentru a explica motivul pentru care a fost spart asfaltul de pe bulevardul Romanescu, și nici Compania de Apă nu a oferit un răspuns GdS, până la închiderea ediției, pentru a preciza dacă are sau nu vreo legătură cu această lucrare.

De ce s-a lăsat asfaltul pe strada Ispirescu?

În Craiova sunt însă și alte străzi pe care asfaltul turnat nu a rezistat prea mult. Drumuri reparate sau reabilitate în 2014 ori în 2015, sau chiar recepționate anul acesta, au ajuns din nou spaima șoferilor. GdS a prezentat recent situația străzii Râului, reabilitată din fonduri europene și recepționată în această vară, care prezintă numeroase deficiențe în ceea ce privește carosabilul: asfalt lăsat pe anumite porțiuni sau crăpat, guri de canal lăsate sau plombe turnate chiar înainte de recepția finală a lucrărilor. Cazul nu este însă unul singular. Mai mulți cititori GdS ne-au sesizat în legătură și cu alte drumuri din oraș unde asfaltul s-a lăsat, dând ca exemplu strada Petre Ispirescu sau strada Sărarilor.
Pe Ispirescu, în dreptul căminelor studențești, asfaltul prezintă denivelări serioase. Aici au existat în acest an mai multe intervenții ale Companiei de Apă Oltenia (CAO), care a refăcut de fiecare dată carosabilul, însă lucrarea nu a durat mult, iar asfaltul s-a lăsat. Pe stradă se văd și acum urmele ultimei intervenții, pentru că s-a refăcut și trotuarul, dar CAO nu a putut furniza, până la închiderea ediției, un punct de vedere privind motivul pentru care asfaltul nu rezistă.

Și pe strada Sărarilor, după intersecția cu Calea București, sunt porțiuni unde asfaltul s-a lăsat. În unele locuri se vede că s-a și intervenit, dar lucrările nu au avut efect, iar asfaltul a cedat din nou.

Gura de canal dispărută de pe strada Sărarilor, semnalizată cu o baliză
Gura de canal dispărută de pe strada Sărarilor, semnalizată cu o baliză

Mai mult, pe strada Sărarilor a apărut și o baliză, pusă deasupra unei guri de canal de unde a dispărut capacul.

Canal astupat de constructor pe strada Bariera Vâlcii

Și dacă de canalul pentru preluarea apelor pluviale de pe bulevardul Romanescu constructorul a uitat, dar a revenit asupra lui, chiar cu riscul de a sparge asfaltul recent turnat, nu la fel s-a întâmplat și pe strada Bariera Vâlcii. Drumul a fost reabilitat pe bani europeni, lucrările au durat mai bine de doi ani, dar chiar și așa mai sunt probleme cu strada, mai exact cu apa de ploaie. De fiecare dată când plouă, apa băltește în dreptul SC Teleconstrucția și uneori ajunge și în curtea unității. Cei care lucrează sau locuiesc aici (există un bloc în curtea societății destinat angajaților) susțin că o gură de scurgere a apei, care exista în dreptul trotuarului, a fost astupată definitiv în timpul lucrărilor de reabilitare a străzii Bariera Vâlcii, iar apa de ploaie nu mai are pe unde să se scurgă. „Toată apa se adună aici și pentru că gura de canal unde se scurgea de obicei a fost astupată. Există un geiger mai în față, unul pe stradă, pe sensul celălalt de mers, dar acestea nu au nici un efect. Apa vine de pe trotuar și pentru că nu mai are unde să se scurgă băltește aici, în dreptul intrării, sau chiar ajunge până în curte. Mai este o gură de canal înainte de poartă, dar nu știu care îi e rostul, pentru că apa nu ajunge până acolo. Gura asta de canal făcea totul, dar nu știu din ce motiv a fost astupată atunci când s-a reabilitat strada. Când plouă, acum nu se mai cunoaște nici trotuarul de la apa care se adună aici“, a precizat unul dintre angajații Teleconstrucția.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS