Strehaia: 300.000 de euro investiți în cultura de cătină

Viorica Puiu, consilier la Camera Agricolă Mehedinți, spune că plantația de cătină se pretează la solul din județ (Foto: captură video)


Deşi stau la oraş, peste 60% dintre locuitorii din Strehaia îşi câştigă existenţa din agricultură. Cultura mare, creşterea animalelor şi apicultura sunt principalele îndeletniciri ale oamenilor de pe aceste meleaguri. Pământul din zona oraşului prezintă interes şi pentru doljeni, astfel că, de curând, aici a apărut o plantaţie de cătină, înfiinţată de un craiovean, care a investit 300.000 de euro în această cultură.

După ce mica industrie a dispărut, din ce în ce mai mulţi locuitori din Strehaia s-au orientat spre agricultura de subzistenţă. Fie că sunt crescători de animale sau de albine, fie că se ocupă de cultura mare, oamenii îşi asigură traiul zilnic din agricultură, iar surplusul îl comercializează. „Zona este foarte bună pentru creşterea animalelor. Sunt 570 de bovine, 1.500 de porci, 2.100 de ovine, 2.400 de caprine şi peste 25.000 de păsări. Oamenii muncesc, investesc, dar problema apare atunci când vine vorba să îşi comercializeze produsele. Nu există piaţă de desfacere, nu există un centru de recoltare a laptelui şi practic nu există nici un profit. Dacă ar veni un investitor, care să creeze aici un centru de recoltare a laptelui, ar salva soarta crescătorilor de animale“, a spus Vasile Popescu, inginer agronom la Primăria Strehaia.

Iar dacă lipsa pieţei de desfacere este o problemă stringentă în zootehnie, faptul că nu există un sistem de irigaţii pe raza judeţului Mehedinţi este un obstacol pentru fermierii care se ocupă de cultura mare. În lipsa apei, oamenii sunt la mila cerului şi speră să recolteze cât să asigure hrana animalelor. Pe raza oraşului Strehaia se cultivă 600 de hectare de grâu, 1.300 de porumb, 60 de triticale şi 70 de orz. Din fericire, anul acesta, producţia a fost bună pentru fermierii din Strehaia, care au obţinut, în medie, 4.000 kg de grâu la hectar. Specialiştii de la Camera Agricolă spun că aşteaptă producţii la fel de mari şi la porumb, dar vin şi cu recomandări: „Ar fi bine dacă oamenii s-ar orienta şi spre culturi mai noi pentru că nu mai avem patru anotimpuri, iar plantele trebuie să se adapteze la condiţiile climaterice. La fel de importante sunt însă şi fertilizarea, aratul, discuitul, semănatul, fertilizatul. Mai mult, oamenii trebuie să folosească noile tehnologii pentru a obţine o cultură bună. Însă, dacă nu ai bani, nu le poţi utiliza. E practic un cerc vicios. În ceea ce priveşte apicultura, avem peste 20 de crescători de albine pe raza oraşului. Sunt în medie peste 2.000 de familii de albine. Acesta este un sector mai bine aspectat pentru că oamenii au reuşit să acceseze fonduri europene şi să îşi dezvolte ferme. În general, tinerii au reuşit să acceseze bani europeni. Ei s-au orientat pe măsura 6.1 – instalarea tinerilor fermieri – şi au reuşit să îşi înfiinţeze ferme de albine, dar şi ferme mixte, cu albine şi pământ“, a spus Viorica Puiu, consilier la Camera Agricolă Judeţeană Mehedinţi.

Cătina, o cultură care se pretează la solurile din Mehedinți


Pe raza oraşului au apărut şi tineri întreprinzători. Un craiovean este printre primii curajoşi care au înființat culturi noi în zona Strehaia, astfel că în satul Menţi, care aparţine de oraş, s-a înfiinţat o cultură de cătină. Aceasta se întinde pe aproximativ 30 de hectare şi a fost plantată anul trecut. „Am ales această zonă pentru că terenul este propice înfiinţării unei astfel de culturi. Totul a pornit de la ideea unui prieten, care mi-a sugerat să mă apuc de această afacere. Până acum am investit aproximativ 300.000 de euro. Nu sunt fonduri europene, sunt bani pe care i-am câştigat muncind în străinătate. Aceasta ar fi o primă tranşă din investiţia totală pentru că ar mai fi nevoie de 500.000 de euro ca să realizez cam tot ce mi-am propus. Ar trebui să îngrădesc cultura, să ridic nişte camere frigorifice, dar nu numai. Costurile sunt destul de mari. Din fericire, nu este o cultură greu de întreţinut pentru că este ecologică. Plantaţia ar urma să intre pe rod în al treilea an, dar cred că profitul va veni abia după al cincilea an de când a fost sădită“, a spus Grigoraş Lungulescu, cel care a înfiinţat plantaţia.

„Cătina e plantată în sistem ecologic, iar investiţia este mare pentru că materialul săditor este foarte scump. Plantaţia arată foarte bine şi este prinsă în proporţie de 80 – 90%. Consider că este o alegere bună, având în vedere că este o cultură rezistentă la secetă, dar şi care se adaptează la solurile din judeţul nostru“, a spus Viorica Puiu, consilier la Camera Agricolă Judeţeană Mehedinţi.

Cătina poate rivaliza la capitolul „beneficii aduse sănătății“ cu multe plante la nivel mondial. Cele mai apreciate sunt fructele sale, care se prezintă sub forma unor bobițe mici, aurii, care se coc toamna. Multitudinea de vitamine pe care le conțin le transformă într-o adevărată farmacie a naturii. Cel mai valoros însă este uleiul, care se obţine din fruct. Specialiştii în domeniu spun că o plantaţie de cătină produce timp de 20-30 ani şi nu necesită îngrijiri speciale.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 23 septembrie 2016

Actualitate

» Fiscul vrea să înființeze un magazin online pentru vânzarea produselor confiscate
» Volei feminin: România, calificată în turul al treilea al preliminariilor Campionatului European 2017
» Iohannis: E nevoie de o regândire a învățământului
» Simona Halep, în turul 2 la Wuhan
» Egipt: Peste 100 de morți în urma naufragiului unei ambarcațiuni cu imigranți
» UE în format de 27 de țări membre va organiza un nou summit în Malta, la începutul lui 2017
» ANM: Vremea va fi, în general, instabilă
» „În culise” cu violoncelistul Mircea Suchici
» Gabriel Oprea demisionează din Senat
» SRI: România este o ţintă a atacurilor cibernetice sponsorizate statal
» Iohannis: Nu sunt convins că există posibilitatea să se reia votul, dar Oprea poate să demisioneze
» Ministrul Muncii: Guvernul nu are cum să plătească tuturor magistraţilor salarii majorate cu 18%
» Restricţii de circulaţie în centrul Craiovei
» Nicuşor Constantinescu, urmărit penal de DNA pentru plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei
» Olt: Acţiuni pentru siguranţa cetăţenilor
» Surse: Consiliul de Administratie al TVR a aprobat participarea la Eurovision 2017
» Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul epidemiei de rujeolă
» Mehedinți: Acţiune de prevenire a accidentelor rutiere
» Restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din Craiova
» ANAF nu mai primește pe hârtie declarațiile care se pot depune online, începând din 1 ianuarie 2017
» Circulaţia feroviară între Herculane şi Topleţ, blocată din cauza ruperii unei şine
» Coreea de Sud cere retragerea statutului de membru ONU în cazul Coreei de Nord
» Gabriel Oprea a cerut oficial reluarea votului
» Opt pompieri morţi într-un incendiu la Moscova
» Patronii clubului Colectiv, la DNA
» Protestele din Capitală împotriva lui Gabriel Oprea şi a senatorilor continuă şi astăzi

Interviu

» Interviu Dacian Cioloș: România are nevoie de o schimbare în modul de a face politică, schimbarea nu o poate face un om

Dolj

» „Bizonii“ de pe pistele pentru bicicliști din Craiova
» Întreruperi energie electrică de luni
» Cine nu demolează boxa din adăpost este amendat
» Un minor susţine că a fost răpit şi sechestrat la o stână
» Brâncuși e acasă la Craiova
» Un secol de avangardă
» Te inundă vecinul? Cheamă asociaţia!
» Simulare de amploare a pompierilor doljeni, la Maglavit
» Craiova: Spectacol- eveniment la Teatrul Naţional pentru “Cuminţenia Pământului”
» Craiova: Lecţie interactivă de circulație rutieră pentru copii
» I.P.J Dolj, campioana M.A.I. la minifotbal

Gorj

» Gorj: Prefectul scoate gorjenii la curățenie

Mehedinţi

» Mehedinți: Jandarmii, angrenați, în week-end, în misiuni de ordine publică

Sport

» Baschet (m): SCM-U Craiova, victorie facilă cu nou-promovata Baia Mare
» Măriți distanţa față de Botoșani!
» După victorie, le-au intrat și salariile
» CSU II Craiova, neputincioasă cu FCM Alexandria (galerie foto, video)
» Baschet (m): SCM-U Craiova, victorie facilă cu nou-promovata Baia Mare
» Volei (m): România a învins Estonia și păstrează șanse de calificare la Euro

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Homefront: Oraşul fără legi
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere – Oraşe spectaculoase sculptate de natură

Top