8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrăzile Craiovei, acoperite de nămoale și bălți

Străzile Craiovei, acoperite de nămoale și bălți

Strada Parângului, plină de bălți și nămol, așteaptă constructorii să încheie lucrările (Foto: Bogdan Grosu)
Strada Parângului, plină de bălți și nămol, așteaptă constructorii să încheie lucrările (Foto: Bogdan Grosu)

Nici nu a început bine vremea rea că unele dintre străzile orașului reședință de județ au fost acoperite de bălți și nămol. Este cazul străzii Parângului, unde asfaltarea bate pasul pe loc din cauza lucrărilor la conductele de gaze, și al străzii Teilor, care, deși a fost modernizată recent, atunci când plouă este acoperită de apă deoarece nu are canalizare pluvială.

La prima ploaie mai serioasă din această toamnă, multe din străzile Craiovei, cu precădere cele de la periferie, sunt acoperite de bălți sau nămoale. Localnicii scrâșnesc din dinți, înjură, își suflecă pantalonii și merg mai departe, spunând că nu au de ales. Cartierul Bariera Vâlcii rămâne, în continuare, „polul“ nămoalelor și bălților care acoperă străzile, unele dintre ele în stare de șantier, cum este cazul străzii Parângului, altele recent modernizate, de exemplu strada Teilor.

Strada Parângului din cartierul Bariera Vâlcii
Strada Parângului din cartierul Bariera Vâlcii

Pe strada Parângului, lucrările de modernizare au demarat în vară și s-a turnat pe câteva zeci de metri un strat de asfalt, înspre intersecția cu strada Bariera Vâlcii. În rest, strada a fost decopertată, răvășită și uitată. Constructorul SC Domarcons SRL și-a luat utilajele și muncitorii și a plecat, lăsând cale liberă unei firme care trebuia să schimbe conductele de gaze. Cum lucrările celor de la gaze au tot trenat, asfaltarea nu a fost terminată, iar ploile căzute în ultimele zile au transformat mare parte din stradă într-o mlaștină. Locuitorii nu pot trece de pe o parte pe alta a drumului, iar când pleacă spre locul de muncă, să-i ducă pe cei mici la școală sau când trebuie să ajungă în centru sunt nevoiți să meargă prin bălți și mocirlă.

Strada Parângului din cartierul Bariera Vâlcii
Strada Parângului din cartierul Bariera Vâlcii

„Ne ducem copiii la școală, ne ducem la muncă și ne ducem înnămoliți până la gât! Se întâmplă asta de când cu ploile din ultimele zile. Pe stradă se lucrează, s-au apucat să asfalteze, dar au făcut jumătate și au lăsat strada așa“, s-a plâns Nicoleta, localnică de pe strada Parângului.
Oamenii spun că au fost luați prin surprindere de schimbarea bruscă a vremii și s-au trezit cu strada transformată într-o mlaștină. „Lucrează la stradă, dar eu știu când termină?! Mergem prin nămol. Nu poți nici să treci strada la un vecin din cauza bălților. Noi nu știm, interesează pe cineva că mergem prin nămol?“, se întreba Elena, o altă localnică de pe strada Parângului.
Reprezentanții SC Domarcons SRL susțin că ei nu au nici o vină pentru situația creată de vremea proastă și că așteaptă să-și termine munca cei de la gaze ca să poată finaliza asfaltarea străzii. „Pe strada Parângului nu am încheiat lucrările. Ne-au ținut în loc cei de la gaze, pentru că au umblat la conducte. Ei ar fi trebuit să încheie în această săptămână, după care să intrăm noi și să turnăm cel de-al doilea strat de asfalt. Mai mult de două săptămâni nu ne ia să încheiem lucrarea de pe strada Parângului, dacă ne lasă vremea“, a declarat Dan Dumitru, reprezentant SC Domarcons SRL.

Guri de canal pe Strada Parângului
Guri de canal pe Strada Parângului

Nici zona asfaltată de pe strada Părângului nu se prezintă într-o stare bună, deoarece aici s-au ridicat gurile de canal, iar șoferii fac slalom printre ele.

Strada Teilor, modernizată fără canalizare

Strada Teilor, după ploile căzute în ultimele zile (Foto: Un cititor GdS)
Strada Teilor, după ploile căzute în ultimele zile (Foto: Un cititor GdS)

Strada Teilor este o altă arteră din Bariera Vâlcii pe care sunt probleme. Aceasta a fost modernizată la sfârșitul anului trecut, canalizarea menajeră a fost reabilitată pe fonduri europene, dar lipsește ce este mai important: canalizarea pluvială. Drept urmare, atunci când plouă, pe anumite porțiuni strada este acoperită de apă, de la un trotuar la altul. Apa adunată pe stradă pătrunde în curțile oamenilor sau băltește zile întregi pe carosabil. „Când plouă, strada este plină de apă. Zilele astea a plouat, a venit apa cu furie și pentru că nu este canalizare pluvială a năvălit peste mine în curte. S-a înfundat canalizarea menajeră și îmi refulează mie în gospodărie, stau cu toată mizeria aici. Nu este nici un an de când au modernizat și strada, și canalizarea. Au făcut lucrări de mântuială. Unde sunt grătarele de pe stradă pe unde se scurgea apa de la ploi?“, s-a plâns Constanța Stuparu, localnică de pe strada Teilor din Bariera Vâlcii.

Strada Teilor, deși modernizată, este lipsită de canalizare pluvială
Strada Teilor, deși modernizată, este lipsită de canalizare pluvială

Femeia nu este singura nemulțumită de modul în care a fost reabilitată strada.
„Apa vine peste tot, atunci când plouă. Strada nu are canalizare și nici măcar nu i-au dat o cădere, că acolo, pe Toamnei, este canalizare pluvială. Apa umple strada la fiecare ploaie. Au mers vecinii la primărie, au dreptate oamenii, dar nu a venit nimeni“, a spus alt locuitor de pe strada Teilor.
Reprezentanții Companiei de Apă Oltenia spun că, într-adevăr, pe strada Teilor nu există canalizare pluvială, dar că din partea cetățenilor de aici nu au primit nici o sesizare cum că strada sau unele gospodării ar fi inundate în urma ploilor din ultimele zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS