21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPustiu în şcolile de la periferia Craiovei

Pustiu în şcolile de la periferia Craiovei

La unele dintre unitățile de învățământ de la periferia Craiovei, clopoțelul a sunat în zadar ieri-dimineață. În acestea au fost prezenți mai mulți profesori decât copii. Condițiile din grădiniţe şi şcoli au rămas în general cam aceleași ca în anii trecuți, în municipiul reședință de județ. La școlile din Popoveni și Rovine 2, copiii merg la toaleta din curte, la Făcăi și Șimnic au însă grupuri sanitare în incinta școlii.

Prima zi de grădiniţă şi şcoală din acest an nu va rămâne în amintirea multor copii doljeni. Preocupaţi să-şi câştige existenţa, mulţi dintre micuții care ar fi trebuit să se afle la cursuri şi-au însoţit părinţii în târgul de săptămână, la adunat de peturi sau fier vechi, la cerşit sau au fost lăsaţi, pur şi simplu, acasă. La Şcoala cu clasele I-IV din cartierul Popoveni, ieri-dimineaţă clasele erau goale. Doar în încăperea folosită drept cancelarie erau aşezaţi profesorii. 65 de copii sunt înscrişi la această unitate de învăţământ. Jenaţi de situaţia în care se aflau, profesorii au povestit că o parte dintre copii au venit la ora 8.00, la festivitatea de deschidere, după care au plecat. „Ei nu prea ţin cont când li se spune să se prezinte la o anumită oră. Trebuie să recunoaştem că este destul de greu să-i convingem să vină la şcoală. La fel de greu este însă să şi lucrezi cu aceşti copii, în special cu cei de etnie romă. Trebuie să fii foarte atent la modul în care le vorbeşti, pentru că îşi ia ghiozdanele şi pleacă. Şi nu-i mai vezi la culoare! Cei mai mulţi copii nu merg la grădiniţă, vin direct la şcoală. Sunt profesor în această unitate de învăţământ de 27 de ani, îi cunosc foarte bine pe mulţi care astăzi îşi aduc copiii la şcoală, mi-au fost elevi la rândul lor. Este un avantaj pentru mine, mă respectă. Mulți dintre copiii din acest cartier își urmează părinții în străinătate, sunt foarte mulţi care în această perioadă sunt plecaţi. Sunt însă mulţi care trăiesc din vânzarea fierului pe care îl adună de prin gunoaie. Le-am explicat părinților importanța grădiniței, însă pentru mulţi şcoala nu prea contează. Avem copii care ajung în clasa I şi nu ştiu să vorbească în limba română, nu știu să țină creionul în mână. Pentru noi, prioritar este să îi învăţăm să se comporte, să îi învăţăm lucruri elementare de igienă, să îi educăm“, a povestit Claudia Untaru, învățătoare la Şcoala cu clasele I-IV Popoveni.
Deşi este situată în Craiova, această unitate de învăţământ are toaleta în curtea şcolii. După ce uşa metalică de la intrarea în WC-uri a fost furată de mai multe ori, conducerea şcolii a decis să monteze una din lemn pentru a nu mai fi luată ca să fie vândută.

„Mă doare când nu îi văd la cursuri şi ştiu că sunt la cerşit în faţa restaurantului Dunărea“

Puţini copii mai vin la şcoala din Făcăi
Puţini copii mai vin la şcoala din Făcăi

Şi la Făcăi, prezenţa copiilor ridică o mare problemă cadrelor didactice. Dacă, în urmă cu mai mulţi ani, în această unitate de învăţământ funcţionau mai multe serii pentru fiecare clasă, acum cu greu efectivele unei clase depăşesc 17 copii. La ora 10.00, puţini copii erau prezenţi la şcoală. „Au venit la festivitatea de deschidere copii și părinți, însă nu în procent de 100%. Am distribuit manualele, am stat de vorbă cu ei, i-am invitat în clase. Ne confruntăm cu o scădere alarmantă a numărului de elevi. Şi este mare păcat, căci avem dotări, avem toalete în incinta școlii, însă pentru noi cea mai mare problemă rămâne prezența copiilor. Cum la noi predomină copiii de etnie romă, nu de puţine ori trebuie să mergem după ei acasă, să îi convingem pe părinţi să îi trimită la şcoală. Vin o zi, două, după care nu mai vin. Cam până la sfârșitul lunii octombie sunt plecați din localitate, umblă cu părinții după fier vechi, după peturi, la cerșit în târg. Nu de puţine ori le-am adus până și mâncare de acasă, haine, doar ca să vină. În prezent, clasele nu au mai mult de 18 copii, clasa a VI-a şi a VIII-a învaţă la simultan, sunt 17 copii, iar la clasa a VII-a avem 14. Cei de la Prejba au plecat la şcoală la Malu Mare, este simplu, îi transportă cu microbuzul. Şi mai este o problemă: fiind vorba de copii crescuţi în familii care ţin la tradiţii, din clasa a IV-a numărul elevilor scade şi mai mult. Din 1984 sunt învăţătoare aici, m-am ataşat de această şcoală, de aceşti copii. Mă doare când nu îi văd la cursuri şi ştiu că se află la cerşit în faţa restaurantului Dunărea, îşi însoţesc părinţii în târgul de săptămână sau la căutat de fier vechi“, a spus Viorica Banghianov, profesor învăţământ primar la Şcoala Gimnazială Făcăi, structură a Liceului Tehnologic Auto.

Nouă copii, din care cel mai mic de doi ani şi zece luni, merg la WC-ul din curte

Şi în cartierul Rovine 2 (Troaca – n.r.), din Craiova există o scădere alarmantă a numărului de copii. La grădiniţa din acest cartier mai există o singură clasă, mixtă, în care învaţă doar nouă copii. Cel mai mic dintre ei are doi ani şi zece luni. Şi în acest an şcolar, copiii, cel puţin pentru câteva luni bune, vor merge tot la toaleta din curtea grădiniţei, cu WC-uri turceşti. Deşi în incinta unităţii de învăţământ au fost montate încă de anul trecut trei toalete şi o chiuvetă, acestea nu sunt funcţionale. După ora 10.30, câţiva preşcolari se mai aflau în curtea şcolii însoţiţi de părinţi, la locul de joacă. „Din păcate, sunt foarte puțini copii în această zonă, copiii de vârstă şcolară sunt duşi de părinţi la diverse unităţi de învăţământ din oraş. Pe cei mici însă îi aduc la această grădiniţă, sunt aproape de casă. Din acest an vom avea toaletele din interior funcționale, trebuie doar să le racordăm la apă. Este o lucrare făcută de anul trecut. Depindem de birocrație în ceea ce privește eliberarea documentelor necesare racordării“, a spus Georgiana Busnă, profesor învățământ preșcolar la Grădiniţa Rovine 2.

„Nu avem autorizaţii ISU la grădinița cea nouă de la Leșile și la cea de la Albești“

Am mers apoi să vedem cum a fost începutul de an şcolar pentru copiii care locuiesc în afara Craiovei, în comuna Şimnicu de Sus, mai exact la Şcoala Gimnazială Leşile. Am aflat astfel că toate clasele au fost renovate cu sprijinul părinţilor, care timp de o săptămână au văruit clasele şi holurile pentru ca elevii să înceapă în condiţii bune şcoala. La Școala Gimnazială Leșile sunt înscrişi 237 de preșcolari și elevi, iar la celelalte structuri mai sunt în jur de 80 de elevi. „Faţă de anul trecut, numărul elevilor a scăzut cu aproximativ 100. Cei mai mulţi îşi duc copiii la unităţi de învăţământ de la oraș, în special pe cei de grădiniță. Ne-au plecat, de exemplu, 70 de copii înregistrați la Șimnic, de la o singură grădiniță. Pleacă mai ales pentru că la oraș există program prelungit, părinții lucrează în Craiova.

Curtea Şcolii Şimnicu de Sus este plină de buruieni şi gunoaie
Curtea Şcolii Şimnicu de Sus este plină de buruieni şi gunoaie

Am avea nevoie la Şimnicu de Sus de program prelungit atât pentru grădiniţă, cât şi pentru şcoală. La Şcoala Gimnazială Leșile, în urma controlului efectuat de cei de la DSP, am renovat și igienizat școala, toate clasele și holurile, în școala veche am igienizat două săli de clasă unde aveam mucegai, în grădiniță am făcut curățenie. Igienizări au fost făcute şi la structura Milești și structura Izvoare. Autorizații sanitare avem pentru toate școlile și grădinițele, însă trebuie reînnoite în acest an. În această lună lucrăm la documentație, nu avem autorizaţii ISU la grădinița cea nouă de la Leșile și la cea de la Albești, deoarece trebuia construit un zid într-un anumit fel, motiv pentru care nu ne-au dat“, a spus Nicolae Ștolică, învățător la Școala Gimnazială Leșile.
În această unitate de învăţământ, toate catedrele sunt ocupate de profesori titulari. Reprezentanţii şcolii recunosc că mai sunt multe de făcut, dar se lovesc mereu de lipsa banilor. „Avem nevoie de calculatoare performante, de un fax, de telefon pentru instituţie, pentru că avem unul foarte vechi, de imprimantă. Am făcut deratizarea, trebuie să plătim 3.500 de lei, însă nu dispunem de bani, produsele pentru igienizarea școlii le-am luat pe datorie, avem nevoie de aproximativ 2.000 de lei pentru documentaţia în vederea reînnoirii autorizaţiei pentru că trebuie să facem iar probe de apă, plus alte documente. Cei de la primărie ne spun că nu au bani prevăzuți, nu știu ce o să facem… Dar ce să ne mai mirăm, salariul trebuia să îl luăm pe data de 9, nu l-am luat până acum, se aude că îl vom lua pe 14-15 septembrie“, a adăugat Nicolae Ștolică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS