11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrupurile sanitare din spital, calvarul pacienţilor

Grupurile sanitare din spital, calvarul pacienţilor

Lipsa curățeniei în spitale este una dintre principalele nemulțumiri ale pacienților și aparținătorilor. Igiena grupurilor sanitare este reclamată frecvent de cei care ajung în aceste unități medicale. În timp ce unii pacienţi se plâng de cum arată băile, medicii şi asistentele spun că, deşi se face în mod constant curăţenie, pacienţii şi aparţinătorii nu o păstrează. Pentru început, GdS a mers să vadă care este situația în clinicile Spitalului Județean de Urgență Craiova, unde ajung cei mai mulți bolnavi.

De la primele ore ale dimineții, curtea celei mai mari unități medicale din Oltenia începe să semene cu un furnicar. Salvări care intră și ies, bolnavi purtați pe brațe de rude, medici care merg dintr-o parte în alta. Peste 50.000 de pacienți se perindă anual în această unitate medicală, iar la aceștia se adaugă și aparținătorii care zilnic intră în spital. Încă de la poarta Spitalului Județean de Urgență Craiova (SJU) dai de puhoiul de lume. Pe scări, fiecare încearcă să își facă loc, unii vin cu plase încărcate cu haine și mâncare, alții ies cu rețete. Este un du-te vino continuu. La Secţia de Obstetrică-Ginecologie a SJU sunt aduși pe lume anual, în medie, 3.500 de copii. Saloanele secției sunt mereu ocupate. Fiecare are grupul lui sanitar. Secția se întinde pe etajele șapte și opt. În băile de la etajul opt, pe jos este ciment, iar unele căzi în care pacientele își fac baie sunt ruginite din loc în loc. Șeful secţiei spune că, într-adevăr, grupurile sanitare arată rău, dar urmează să se facă renovarea întregii secții, așa cum s-a întâmplat la etajul șapte. Una dintre băi a fost renovată cu ajutorul sponsorizărilor. A fost pusă gresie și faianță, iar WC-ul și chiuveta au fost înlocuite. „Igienizarea este extrem de importantă, dar ține și de gradul de degradare al secției, în general, și al grupurilor sanitare. Programul de dezinfecție și igienizare funcționează normal. În grupurile sanitare degradate, igienizarea se face mai greu, iar aspectul lasă de dorit. Secția de Ginecologie de la etajul șapte a fost renovată, iar acolo situația grupurilor sanitare este bună. Așteptăm ca renovarea să ajungă și la etajul opt“, a spus prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU.

Vina este pasată dintr-o parte în alta

Etajul zece ale spitalului este împărțit în secțiile Pediatrie I și Pediatrie II. La Pediatrie II, băile au fost renovate ultima dată în urmă cu patru luni. E câte o baie la două saloane și le folosesc copiii internați și părinții care îi însoțesc sau persoanele care îi vizitează. „Avem 12 grupuri sanitare. Există patru rezerve cu patru grupuri sanitare. În rest, se află un grup sanitar la două saloane. Acestea sunt folosite atât de copiii internați, cât și de mamele însoțitoare. Igienizarea se face de două-trei ori pe zi, conform unui grafic care este afișat pe ușa grupului sanitar“, a explicat Lucia Ivan, asistent-șef la Clinica Pediatrie II.
În cealaltă jumătate a etajului, la secția Pediatrie I, există o singură baie pentru mamele sugarilor. „Avem o singură baie pentru mame, care este amplasată în sectorul de sugari. În restul secției, la saloanele de școlari și preșcolari există șase băi, adică o baie la fiecare salon“, a spus Mariana Iordache, asistent la Secția Pediatrie I.
Dacă cei care ajung în spital se plâng de condițiile pe care le găsesc, și cadrele medicale au păsurile lor. Medicii și asistentele sunt nemulțumiți de modul în care unii pacienţi şi aparţinători se comportă.
Secția Chirurgie III a fost renovată anul trecut. Au fost modernizate toate saloanele și grupurile sanitare. O parte din ce s-a făcut este însă acum distrusă. Prof.univ.dr. Marian Munteanu, şeful Clinicii Chirurgie III, ne arată toate băile. Într-una dintre ele, cineva a rupt dușul. La fel s-a întâmplat cu capacele WC-urilor și cu restul lucrurilor. Șeful secției spune că în fiecare dimineață saloanele și toate grupurile sanitare sunt igienizate, dar că de multe ori cei care distrug sunt chiar bolnavii sau cei care vin în vizită. „Le reparăm și la puțin timp sunt distruse. La clinicile private, oamenii respectă curățenia pentru că plătesc și îi costă în plus dacă strică ceva. La public nu e la fel, nu îi interesează. În clinică, în fiecare dimineață, infirmierele curăță grupurile sanitare. La ora șase jumătate este curat, astfel încât la opt, când începe programul, totul să fie în regulă. Pe fiecare ușă a grupurilor sanitare este trecut tabelul cu personalul care se ocupă de curățenie. Avem salon făcut special pentru pacienții cu infecții nosocomiale. Acolo sunt duși pacienții care nu folosesc nici o baie, au ploscă, astfel încât să nu îi afecteze pe ceilalți bolnavi care folosesc toaletele“, a precizat prof.univ.dr. Marian Munteanu.

Pahare de cafea, chiștoace și sticle zac aruncate pe hol

Mizerie este și pe holul care duce către fiecare secție din spital. Pahare de cafea, chiștoace și sticle zac aruncate peste tot.
Deși, din loc în loc, sunt puse afișe prin care aparținătorilor și pacienților li se atrage atenția că fumatul este interzis în spital, la fiecare etaj pot fi văzuţi oameni care fumează nestingheriți.
Tot la fiecare etaj sunt puse și coșuri de gunoi, dar nimeni nu ține cont de ele. Mizeria se aruncă pe lângă ele. „Nimeni nu ține cont de nimic. Mulți nu au respect față de acest spital și de bolnavii care sunt tratați aici. Zilnic fumează, aruncă ambalajele pe lângă coșul de gunoi, dacă le spui ceva încep tot ei să strige la tine și să te tragă la răspundere. Unora le atragi atenția, sting țigara atunci și după îi vezi iar că fumează în același loc“, a spus unul dintre cadrele medicale ale spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS