18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘef din cadrul Primăriei Craiova, judecat pentru fals intelectual

Șef din cadrul Primăriei Craiova, judecat pentru fals intelectual

Anchetatorii au reținut că un candidat la Primăria Ghindeni a încercat să fraudeze alegerile din iunie 2012 prin metoda vizelor de flotant (Foto: Arhiva GdS)
Anchetatorii au reținut că un candidat la Primăria Ghindeni a încercat să fraudeze alegerile din iunie 2012 prin metoda vizelor de flotant (Foto: Arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a șefului Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova, dar și a secretarului comunei doljene Ghindeni. Cei doi inculpați sunt acuzați că, înainte de alegerile din iunie 2012, au ajutat un candidat la funcția de primar să obțină vize de reședință în comuna Ghindeni pentru 56 de persoane.

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri un fenomen ciudat înregistrat înainte de alegeri în comunele doljene: mii de persoane își stabilesc reședința în diverse comune în baza unor vize de flotant. Înaintea alegerilor locale de pe 5 iunie 2016, peste 4.300 de persoane și-au stabilit reședința în comunele doljene, pe primele locuri fiind localitățile Vela, Perișor, Castranova, Drăgotești sau Gighera. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, numai 930 de persoane au cerut și obținut vize de flotant în comunele doljene. Întâmplător sau nu, la alegerile de anul acesta, județul Dolj a fost pe primul loc pe țară privind votul pe listele suplimentare, devansând chiar și municipiul București.
Aceeași situație s-a înregistrat în Dolj și înainte de alegerile din iunie 2012. De exemplu, numai în perioada 1 ianuarie – 9 martie 2012, 237 de persoane au solicitat şi au primit viză de reşedinţă în Perişor. Într-un caz, la aceeaşi adresă au fost acordate nouă vize, iar în alte trei cazuri, la aceeaşi adresă au fost acordate şapte vize.
Înainte de alegerile din iunie 2012, polițiștii doljeni anunțau că au început cercetările într-un dosar penal privind eliberarea mai multor vize de reședință în Ghindeni, suspiciunile fiind la acea vreme că, de fapt, aceste persoane nu locuiau efectiv în comună. Dosarul a ajuns pe masa procurorilor craioveni, care au stabilit cum au ajuns 56 de persoane să se mute la o singură adresă și au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați. Este vorba de Marian Gheorghe, secretarul comunei Ghindeni, și de Marius Gabriel Smaranda, șeful Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova.

Vrei să ajungi primar? Îți muți rudele în comună!

Procurorii craioveni au reținut că, la începutul anului 2012, consilierul local Gabriel Dobrița a hotărât să candideze la funcția de primar al comunei Ghindeni. „Apreciind că pentru a câștiga alegerile are nevoie de susținerea mai multor persoane, inculpatul a luat hotărârea de a determina diverse rude, prieteni și membri ai familiilor acestora, care aveau domiciliile pe raza altor localități, să își stabilească reședința la un imobil pe care îl deținea în comuna Ghindeni pentru a-l putea vota. În acest sens, inculpatul i-a determinat personal sau prin intermediul unor membri ai familiilor lor pe mai mulți martori (56 de persoane) să se deplaseze personal sau să îi remită cărțile de identitate pentru a se deplasa la SPCEP Craiova și a obține înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței în comuna Ghindeni“, se arată în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpați.
Pentru obținerea celor 56 de vize, candidatul Dobrița l-a rugat pe secretarul Marian Gheorghe să elibereze tot atâtea adeverințe care să ateste că deține o locuință în Ghindeni. Cele 56 de adeverințe, care au primit numere fictive, nu au fost înscrise în registrul primăriei, iar Dobrița nu a achitat taxa de 3 lei pentru fiecare adeverință.
Mai departe, același Dobrița a mers cu adeverințele falsificate la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova pentru a obține stabilirea reședinței pentru persoanele respective. „În perioada februarie-martie 2012, inculpatul Dobrița Gabriel s-a deplasat la sediul SPCEP Craiova și i-a solicitat inculpatului Smaranda Marius Gabriel, angajat în funcția de inspector în cadrul instituției respective, să înscrie în actele de identitate a 47 de persoane mențiunea privind stabilirea reședinței în comuna Ghindeni. Inculpatul Smaranda Marius Gabriel a consemnat în mod nereal în cuprinsul cererilor pentru obținerea vizei faptul că a verificat identitatea persoanelor respective și că certifică identitatea acestora, deși solicitările nu au fost depuse de ele, ci de către inculpatul Dobrița Gabriel“, au mai reținut anchetatorii.
Ulterior, când a aflat că poliția se interesează despre modul în care s-au mutat cele 56 de persoane în Ghindeni, Dobrița nu a mai candidat la alegerile din iunie 2012.
Dosarul a rămas însă, iar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Dobrița și Smaranda. În prezent, dosarul de fals intelectual este pe rolul Judecătoriei Craiova, în procedură de cameră preliminară.
Între timp, Marius Gabriel Smaranda a ajuns șeful Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS