17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii de clasa a IV-a nu vor avea toate manualele pe bănci

Elevii de clasa a IV-a nu vor avea toate manualele pe bănci

Elevii claselor a IV-a nu vor avea toate manualele, la începerea anului şcolar. Vor lipsi  manualele de Limba Română, Geografie, Istorie şi Ştiinţele Naturii. (FOTO: GdS)
Elevii claselor a IV-a nu vor avea toate manualele, la începerea anului şcolar. Vor lipsi
manualele de Limba Română, Geografie, Istorie şi Ştiinţele Naturii. (FOTO: GdS)

Unitățile de învățământ vor primi și anul acesta manuale școlare, însă nu toți elevii vor avea cărți noi. Elevii de clasa I, clasa a IV-a şi, pentru prima dată, cei de clasele a XI-a şi a XII-a trebuie să primească manuale în proporţie de 100%. Şcolarii de clasa a IV-a vor primi însă manualele cu întârziere din cauza licitaţiilor contestate de edituri. Pentru restul anilor de studiu, vor fi repartizate manuale noi în procent de 12%, necesarul fiind completat din anii anteriori. 

Şi în acest an, la fel ca în anii precedenţi, elevii claselor a IV-a nu vor avea pe bănci toate manualele, la începerea anului şcolar. În acest an vor lipsi manualele de Limba Română, Geografie, Istorie şi Ştiinţele Naturii. Explicaţia este aceeaşi ca în fiecare an – licitaţiile contestate de edituri, numai că de această dată a intervenit şi Corpul de Control al premierului, care a descoperit mai multe nereguli la ultima licitaţie.
Biroul de presă al Ministerului Educaţiei a publicat ieri pe site-ul instituţiei un comunicat în care explică stadiul contractării şi difuzării manualelor pentru elevii claselor a IV-a: „Procedurile au fost finalizate şi au fost semnate contracte cu editurile câştigătoare pentru şapte discipline: Limba modernă franceză, Limba modernă germană, Limba şi literatura română pentru secţiile cu predare în limba maghiară, Educaţie civică, Muzică şi mișcare, Arte vizuale şi abilităţi practice şi Religie. Toate aceste titluri vor fi pe băncile elevilor la începutul anului şcolar 2016-2017. Pentru alte două discipline – Matematică şi Limba modernă engleză – contestaţiile în instanţă au fost soluţionate, prin urmare se poate trece la semnarea contractelor şi livrarea manualelor în şcoli în intervalul septembrie – octombrie 2016. Contestaţiile pentru loturile de manuale la disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie sunt, în acest moment, pe rolul instanţelor. Pe măsură ce aceste litigii vor fi soluţionate juridic, procedurile subsecvente vor fi puse cât mai rapid în aplicare, astfel încât stocurile de manuale să fie completate“.
La Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, pentru elevii de clasa a IV-a au ajuns următoarele manuale: Educaţie civică, Muzică şi mişcare, Arte viuale şi abilităţi practice şi Religie.

Peste 19.000 de copii doljeni care provin din familii cu venituri reduse vor primi rechizite în acest an

Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale, elevii de liceu vor primi manuale gratuite, cel puţin la materiile la care se pregătesc pentru examenul de bacalaureat.
În judeţul Dolj este vorba de 122.526 de manuale, care vor fi distribuite, după cum au declarat reprezentanţii ISJ Dolj, până cel târziu pe 5 octombrie. Până acum, manualele şcolare erau distribuite gratuit doar elevilor de la clasele I-X, dar din anul şcolar care va începe curând ele se dau şi la clasele a XI-a şi a XII-a.
Pentru clasa I, la ISJ Dolj au ajuns deja cele 22.291 de manuale, iar pentru clasele II-III – 28.031. În ce priveşte rechizitele şcolare, judeţului Dolj i-a fost alocată suma de 529.790 de lei, pentru un număr estimativ de 19.675 de copii. În acest moment se desfăşoară procesul de licitaţie, rechizitele fiind acordate atât pentru copiii de la clasele pregătitoare, clasele II-IV, V-VII şi clasa a VIII-a.
Elevii urmează să primească de la creioane colorate, penare şi chiar ghiozdan până la truse de geometrie şi caiete, în funcţie de nivelul de studiu. Condiţia principală este ca venitul net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, să fie de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS