11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj27% dintre candidaţii doljeni au promovat sesiunea de toamnă a bacalaureatului

27% dintre candidaţii doljeni au promovat sesiunea de toamnă a bacalaureatului

Doar 27% dintre candidaţii doljeni care au susţinut bacalaureatul în sesiunea din luna august au reuşit să obţină medie de promovare.
Din cei 1.252 de candidaţi înscrişi să susţină bacalaureatul în sesiunea de toamnă (823 din seria curentă și 429 din seriile anterioare – n.r.), 304 au decis să nu se prezinte la examen. Trei dintre candidaţi au fost eliminaţi din sălile de examen pentru tentative de fraudă – unul la probele de competenţe şi doi la probele scrise – aceştia fiind prinşi cu telefoane mobile sau căşti.
„La nivelul judeţului Dolj, procentul de promovabilitate, în sesiunea august – septembrie, a crescut faţă de anul trecut, de la 23,61% la 27%. Ne-am clasat în această sesiune pe locul 12 în ţară, peste media naţională, care este de 24%. Din cei 689 de candidaţi respinşi, 171 au obţinut medii între 5 şi 5,99.
Din cei 256 de candidaţi promovaţi, cei mai mulţi, 210, au obţinut medii între 6 şi 6,99. Nu am înregistrat în această sesiune nici o medie de 10, o singură medie fiind între 9 şi 9,99, la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii «Constantin Brâncuşi». Candidata se numeşte Maria Diana Neacşu şi a obţinut nota 9,40 la logică şi argumentare, media generală fiind 9,20“, a spus Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Unităţile de învăţământ cu cele mai mari procente de promovabilitate în această sesiune sunt: Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova – 60%, Liceul Teoretic „Henri Coandă“ – 53,33%, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“ – 50%, Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ – 48,15%. La polul opus, cu nici un elev promovat, se situează Liceul Tehnologic Special „Beethoven“, Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ Cârcea, Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian“ Malu Mare. La Liceul Tehnologic „Beethoven“ este o situaţie aparte, având în vedere că elevii evaluaţi au deficienţe de auz, sunt hipoacuzici şi ar avea nevoie de o evaluare specială.
„După rezolvarea contestaţiilor vom face o centralizare. Ne aşteptăm la un număr mare de contestaţii, având în vedere că 171 de candidaţi au obţinut medii între 5 şi 5,99“, a adăugat Nicoleta Liţoiu.
În sesiunea din vară, în judeţul Dolj, procentul de promovabilitate a fost de 66,54%. S-a înregistrat un număr record de contestații la bacalaureat, 1.673 de absolvenţi solicitând reevaluarea lucrărilor. În urma afișării rezultatelor finale, 91 de candidați care figurau ca nepromovați înainte de contestații au reușit, după reevaluare, să promoveze bacalaureatul.
În cazul lucrărilor reevaluate, dacă diferenţa dintre note este mai mare de 0,50 puncte, preşedintele comisiei poate cere repartizarea lucrării unui al treilea profesor evaluator, care în prezenţa profesorilor evaluatori iniţiali stabileşte nota finală la bacalaureat.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS