24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTânără din comuna Malu Mare, victimă a cutremurului din Italia

Tânără din comuna Malu Mare, victimă a cutremurului din Italia

O femeie de 36 de ani, din comuna Malu Mare, se numără printre românii care și-au pierdut viața în urma cutremurului produs miercuri dimineață, în centrul Italiei. Cutremurul, care a avut magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter, s-a produs la 3.36 ora locală (4.36 ora României), cele mai afectate localități fiind Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto.
În cursul zilei de miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că un cetățean român a decedat în urma cutremurului care a afectat regiunea centrală a Italiei. De asemenea, doi români fuseseră identificați printre răniţi, iar alți nouă cetățeni români fuseseră dați dispăruți de către familii.
Tot miercuri, autoritățile italiene au descris dimensiunea dezastrului. Primarul oraşului Amatrice a declarat că oraşul a fost aproape distrus. „Drumurile din şi spre oraş sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. În acest moment există persoane aflate sub dărâmături. Au avut loc mai multe alunecări de teren, iar un pod este pe cale să se prăbuşească“, a declarat Sergio Perozzi, citat de Corriere della Sera. Protecția Civilă italiană a anunțat, miercuri seară, că bilanțul provizoriu al victimelor cutremurului era de 159 de morți.

O doljeancă din Malu Mare a fost găsită fără viață alături de soțul ei

Miercuri noapte, Adrian Chifu, consilier local în localitatea Verbania, a anunțat pe facebook decesul altor doi cetățeni români care au fost surprinși de cutremur în Amatrice – Dăogaru Aurelia și Dăogaru Alexandru. Ulterior, presa din Italia (ilgranchio.it) a scris că este vorba, de fapt, de o familie care locuiește în Nettuno, în apropierea Romei – Aurelia Dăogaru, cetățean român, și soțul său, Fabio Graziani, cetățean italian. Aurelia Dăogaru, de 36 de ani, s-a născut în comuna doljeană Malu Mare, iar în urmă cu 12 ani a plecat în Italia, unde s-a căsătorit cu Fabio Graziani. Aurelia și Fabio, împreună cu Alexandru, băiețelul lor de 9 ani, se aflau la Amatrice, la părinții lui Fabio Graziani, în momentul în care cutremurul a lovit centrul Italiei. După cutremur, cei doi au fost găsiți fără viață, iar copilul a fost salvat „în mod miraculos“ și transportat la spital, după cum mai scrie ilgranchio.it. Fabio Graziani era topograf, iar Aurelia ocupa o funcție de conducere în cadrul ARVAS – Asociația Regională de Voluntari în Asistența Sanitară.
O mătușă a Aureliei din comuna Malu Mare a povestit pentru GdS cum a aflat familia teribila veste. „Fata mea a văzut fotografiile lor pe facebook și a sunat o verișoară din Italia, care i-a spus că au fost găsiți morți, că a fost chemată să îi recunoască. Copilul a fost găsit în viață. Cum a văzut la televizor că a fost cutremur, mama Aureliei a plecat în Italia, dar nu a sunat, nu aveam vești de la ea“, a povestit Florica Dăogaru, mătușa Aureliei.
De asemenea, bunica Aureliei a spus că, deși plecase în Italia de mai bine de zece ani, nepoata sa își făcuse planuri pentru a construi o casă în comuna în care s-a născut. „A spus că vrea să își facă o cămăruță aici, în Malu Mare. Spunea că, atunci când vine în România, să aibă unde să stea la țară, că i se pare altfel locul în care s-a născut. I-am spus că am un loc de casă la margine, că i-l dau ei. A făcut și cadastrul“, a spus printre lacrimi Rina Dăogaru, bunica Aureliei.

Cinci români decedați în Italia, alți 11 – dispăruți

Ieri-dimineață, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat decesul unui al doilea cetățean român în Italia. „Ministerul Afacerilor Externe anunță cu tristeţe şi profund regret decesul unui al doilea cetăţean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei. MAE transmite sincere condoleanţe familiilor celor doi cetăţeni români care şi-au pierdut viaţa în urma acestei tragedii“, a comunicat MAE. De asemenea, până ieri-dimineață fuseseră identificați doi cetățeni români printre răniţi. Ulterior, MAE a revenit cu al doilea comunicat, prin care a anunțat decesul altor trei cetățeni români în cutremurul din Italia, numărul total al cetățenilor români care și-au pierdut viața fiind de cinci persoane. „În legătură cu semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 11 persoane. Verificările sunt în derulare“, au mai anunțat reprezentanții MAE. Ieri după-amiază, Protec­ția Civilă italiană a revizuit bilanțul deceselor provocate de seism la 241, iar cel al răniților la 264. Peste 2.500 de persoane au rămas fără adăpost, în condiţiile în care localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost aproape distruse de cutremurul produs miercuri dimineață.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS