6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj122 de câini de salvare, de talie mondială, prezenţi în Bănie - Craiova, gazda celui mai important eveniment chinologic de salvare

122 de câini de salvare, de talie mondială, prezenţi în Bănie – Craiova, gazda celui mai important eveniment chinologic de salvare

Craiova va fi, în această săptămână, gazda celui mai important eveniment chinologic de salvare din 2016 – Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare. Este pentru prima dată când o astfel de competiţie se desfăşoară într-o ţară est-europeană. 22 de echipe, 122 de câini din 11 ţări, unii dintre ei campioni şi vicecampioni mondiali în exerciţiu, vin în Craiova să îşi redobândească titlul de campioni mondiali pe echipe de salvare. România va fi reprezentată exclusiv din craioveni: Carmen Popescu cu labradorul retriever Oscar Liguard, Ovidiu Ionescu cu ciobănescul belgian Life Trasilvana şi Mihnea Stănescu cu ciobănescul belgian Joker Taz.
Craiova devine, în perioada 25 – 28 august, capitala mondială a chinologiei utilitare. 22 de echipe de salvare din Japonia, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, România, Suedia şi Ungaria vor concura pentru titlul mondial în cele patru probe: obedienţă/dexteritate, căutare în dărâmături, proba de urmă şi proba de căutare persoane. La sfârşitul săptămânii trecute, Centrul Naţional de Educare Canină a organizat o megademonstraţie canină, ocazie cu care publicul prezent a avut şansa să aplaude echipa naţională a României care va reprezenta ţara noastră la Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare ediţia 2016. „A fost un program educaţional pentru toate persoanele cu vârste între 3 şi 103 ani care doresc să vadă, să înţeleagă şi să primească mesajul nostru: ce înseamnă să ai un câine de terapie, ce înseamnă să ai un câine pentru persoane cu nevoi speciale, un câine de căutare-salvare care vine în sprijinul societăţii civile. A fost o demonstraţie de aproape două ore în cadrul căreia 12 exemplare canine din şase rase au realizat diferite numere de prezentare şi demonstraţie canină: probleme de comportament, de disciplină, de obedienţă/dexteritate şi bineînţeles exerciţiile de salvare de la înălţime. A fost ocazia perfectă de a prezenta publicului prezent echipa naţională care va reprezenta ţara noastră la Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare ediţia 2016“, a declarat Liviu Ionescu, președintele Centrului Național de Educare Canină (CNEC).
Vineri şi sâmbătă, între orele 8.00 – 13.00 şi 16.00 – 20.00, la Complexul Sportiv din Cârcea va avea loc proba de obedienţă/dexteritate. Concomitent, este programată şi proba de căutare în dărâmături la vechea moară de lângă Liceul de Chimie, proba de urmă pe câmpul din faţa aeroportului şi proba de căutare persoane în pădure, pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi, tot în apropierea aeroportului.

România participă la secţiunea TOP

Joi, 25 august, la ora 20.30, publicul craiovean, iubitor de animale, este aşteptat în Piaţa „Fraţii Buzeşti“ din Centrul Vechi, la deschiderea oficială a campionatului mondial. „Începând cu ora 18.00 va avea loc, ca un preambul al deschiderii oficiale, o demonstraţie cu echipa canină a Jandarmeriei Române. Timp de 60 de minute vor prezenta anumite numere demonstrative cu ajutorul câinilor de intervenţie, iar începând cu ora 20.30 va avea loc deschiderea oficială a Campionatului Mondial de Salvare pe Echipe. Echipa României este formată exclusiv din craioveni: Carmen Popescu cu labradorul retriever Oscar Liguard, Ovidiu Ionescu cu ciobănescul belgian Life Trasilvana şi Mihnea Stănescu cu ciobănescul belgian Joker Taz. Căpitan nejucător a fost desemnat Radu Marin, iar câine de rezervă labradorul retriever Neky Liguard. România participă la secţiunea TOP, ceea ce presupune că echipele trebuie să treacă prin toate probele de concurs. Echipa României a fost selectată în urma unor calificări, precalificări, campionate naţionale şi internaţionale. La competiţie sunt aşteptaţi cât mai mulţi iubitori de animale. Intrarea este liberă“, a adăugat Liviu Ionescu.

Vor fi echipe coordonate şi alcătuite numai din fete

Organizatorii promit un spectacol de excepţie asigurat şi prin participarea Clubului Motocicliştilor din Craiova cu 20 de motociclete de colecţie care vor face parada cu steagurile tuturor ţărilor participante. Urmează două zile de competiţie, iar duminică este programată festivitatea de închidere. „La această ediţie vin campionii mondiali, vicecampionii mondiali din alte ediţii să-şi redobândească statul. O noutate a acestui campionat este varietatea de vârste a concurenţilor. Dacă până acum noi ne aşteptam să vedem persoane între 30 şi 50 de ani, paleta este mult mai largă. Cel mai tânăr concurent are 20 de ani, iar decanul de vârstă este un suedez în vârstă de 72 de ani. Alt lucru interesant este faptul că din această ediţie nu mai contează dacă sunt echipe militare sau civile. Altă noutate este aceea că vor fi echipe coordonate şi alcătuite numai din fete. Vom avea astfel surpriza să constatăm că vor fi prezente mai multe echipe exclusiv feminine, de la căpitan de echipă până la concurent: Germania, Italia, Franţa, Filnlanda“, a completat preşedintele CNEC.
Echipele de salvare vor fi evaluate de cei mai buni şase arbitri din lume: Detlef Kühn din Germania (arbitru coordonator), Alois Russegger (Austria), Anatoly Trubchaninov (Ucraina), Walter Hoffmann (Germania), Patrick Villardry (Franţa) şi Peter Reding (Elveţia).

„O pregătire pentru un câine de căutare salvare începe de la vârsta de trei luni“

Nu este deloc simplu să participi într-o astfel de competiţie mondială. „Acum cinci ani, când am depus candidatura pentru a deveni oraş gazdă al unui eveniment mondial al Federaţiei Chinologice Internaţionale, toată lumea chinologică spunea că vom avea o astfel de oportunitate cel mai devreme în 2020. Faptul că visul meu a devenit realitate conferă Craiovei titulatura de primul oraş est-european care organizează un campionat mondial al câinilor de salvare pe echipe organizat de Federaţia Chinologică Internaţională. Avem această şansă şi datorită faptului că la ultima ediţie, echipa României a ocupat locul doi. Suntem vicecampioni mondiali la secţiunea Top şi diferite strategii de dezvoltare regională pe Europa de Sud-Est. Sunt zeci de mii de ore de antrenament. O pregătire pentru un câine de căutare-salvare începe de la vârsta de trei luni, doar modulul psihoeducaţional de salvare este de șase – zece luni, după care începem să îi pregătim cât mai aproape de zone reale, de situaţii reale. Este o muncă titanică, de zeci de ore de antrenament, timp de doi ani, urmând ca treptat să ne prezentăm cu ei la diferite competiţii şi campionate naţionale, pregătiri şi misiuni reale. Vom avea în acest campionat o paletă foarte mare de rase. Dacă eram obişnuiţi cu ciobănescul german, labrador sau golden, acum o să vedem ciobăneşti australieni, mixuri de ciobănesc belgian cu ciobănesc german, câini de turmă, despre care ştiam până acum că nu se prea pretează, rotwaileri care vin să dovedească că pot fi şi câini de salvare, dar şi rase de talie mare“, a completat Liviu Ionescu.
Reprezentanţii Centrului Național de Educare Canină îşi doresc ca oamenii să înţeleagă că avem nevoie de o bază de date nu numai canină, dar şi umană, că în continuare cel mai bun instrument de căutare-salvare este câinele de căutare.
La evenimentul găzduit de Craiova, potrivit organizatorilor, vor fi prezenţi 120 de voluntari civili, 120 de concurenţi, în jur de 200 de participanţi, reprezentanți ai mass-media din străinătate.

Despre Centrul Naţional de Educare Canină

Centrul Naţional de Educare Canină este singurul club din România care a realizat şi organizează cele mai importante evenimente chinologice mondiale: Campionatul Mondial al IRO al Câinilor de Salvare – Craiova, 2009; Congresul mondial chinologic „IRO Symposium 2013“, Bucureşti; Campionatul Mondial al FCI de Salvare, pe echipe – „FCI WCH of Rescue Dog Teams“ – Craiova, 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS