15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBani de la stat pentru Programele SRL-D și START

Bani de la stat pentru Programele SRL-D și START

Tinerii care vor să debuteze în afaceri și să ia 10.000 de euro de la stat trebuie să aibă o idee de afaceri, să dețină 50%  din valoarea investiției și să-și înființeze SRL-D (FOTO: arhiva GdS)
Tinerii care vor să debuteze în afaceri și să ia 10.000 de euro de la stat trebuie să aibă o idee de afaceri, să dețină 50%
din valoarea investiției și să-și înființeze SRL-D (FOTO: arhiva GdS)

Tinerii debutanți în afaceri pot primi echivalentul a 10.000 de euro de la stat, dacă vor desfășura o activitate eligibilă și vor contribui și ei tot cu 10.000 de euro la afacere. De asemenea, cei care au o firmă de maximum doi ani pot aplica pe Programul START, unde pot obține alocație financiară nerambursabilă de 90% din valoarea proiectului. Problema este că afacerea trebuie să demareze rapid, din cauză că banii de la stat trebuie cheltuiți până la sfârșitul anului. 

Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri a început de ieri, la ora 10.00, când a demarat sesiunea de depunere de proiecte de către cei care vor să obțină fonduri europene.
Prin program se acordă facilitați pentru microîntreprinderile nou-înființate, conduse de întreprinzătorii debutanți în afaceri, care desfășoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăți cu răspundere limitată debutantă (SRL-D).
Proiectele se depun on-line, până la sfârșitul lunii. Vor fi declarate câștigătoare acele proiecte care au obținut cel mai mare punctaj, în ordinea inversă a punctajului.
Cine poate aplica? Statul acordă o sumă de bani, de maximum 10.000 de euro pentru fiecare afacere viabilă, eligibilă. Cei care vor să facă pentru prima dată o afacere și și-au înființat o firmă SLR-D pot să aplice în program și vor primi alocare financiară de 50% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 de euro, iar restul de 50% trebuie să fie contribuția proprie.
Cum se procedează? „Beneficiarul trebuie să se înscrie în aplicația electronică deschisă pe site-ul Ministerului. Un link către aplicația electronică îl poate găsi pe site-ul nostru www.otimmc.ro, în colțul din dreapta este un buton roșu cu mesajul «Aplică acum la programele naționale». Acolo introduce beneficiarul cererea on-line și un plan de afaceri. Este o aplicație interactivă, care îi calculează inclusiv punctajul obținut“, a precizat Radu Ghinea, directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (OTIMMC) Craiova.
La nivelul întregii țări s-au alocat 22,7 milioane de lei pentru Programul SRL-D, ceea ce înseamnă că, dacă ar accesa toată lumea suma maximă de 10.000 de euro, atunci s-ar încadra să primească finanțare de la stat circa 500 de SRL-D-uri. Punctajul minim al unei firme care aplică pe acest program ar trebui să fie de minimum 50 de puncte pentru a fi eligibilă, dar pentru a se încadra efectiv să primească cei 10.000 de euro de la stat, planul de afaceri al SRL-D-ului trebuie să primească peste 80 de puncte, având în vedere concurența mare pe acest segment.

Ce se poate finanța cu banii de la stat

Debutanții în afaceri care aplică la program pot finanța cu banii primiți de la stat mai multe activități, de comerț, de producție, în special, iar cheltuielile eligibile sunt diverse. Beneficiarii pot achiziționa terenuri pentru realizarea de construcții (sau amenajarea celor existente) efectuate în cadrul proiectului, destinate activității pentru care s-a solicitat finanțarea; pot efectua construcții pentru desfășurarea activității pentru care s-a solicitat finanțarea; pot achiziționa spaţii destinate realizării activității pentru care s-a solicitat finanțare; pot achiziționa instalații de încălzire și climatizare pentru spații de producție, de servicii, de comerț. Conform programului pentru SRL-D-uri, costurile de spațiu cuprind: spațiu de birouri; spațiu de producție; spațiu de desfășurare activități comerciale și prestări servicii; spațiu de depozitare. De asemenea, sunt eligibile în program cheltuielile cu achiziționarea de mobilier pentru dotarea spaţiilor amenajate destinate activității pentru care s-a solicitat finanțarea, (subgrupa 3.1 conform H.G. nr. 2139/2004); echipamente IT și de birotică, echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru, autoutilitare din anumite categorii etc. Achiziționarea de terenuri fără construcție efectuate în cadrul proiectului nu reprezintă cheltuială eligibilă în program.

Când se primesc banii de către SRL-D

Ca la majoritatea proiectelor cu finanțări nerambursabile, câștigătorul unui proiect, în cazul de față beneficiarul unei alocări financiare nerambursabile de la stat, trebuie să aibă deja o mare parte din banii necesari pentru a demara afacerea, în sensul că după ce face investițiile asumate prin proiect, SRL-D-ul va primi banii de la stat, pe bază de deconturi.
Totuși, afacerea pentru care se câștigă ajutorul de minimis trebuie să demareze rapid, după ce proiectul este declarat câștigător, deoarece cei 10.000 de euro trebuie cheltuiți anul acesta, în sensul că statul poate accepta la plată ultimele deconturi până în partea a doua a lunii decembrie. Totuși, anul acesta există un termen mai mare pentru realizarea investițiilor de către debutanții în afaceri care se împrumută de partea de cofinanțare (50% din valoarea proiectului) de la o bancă parteneră, care încă nu s-a stabilit până acum. Cei care se împrumută la acea bancă parteneră pentru asigurarea cofinanțării vor avea termen de efectuare a cheltuielilor și de decontare a sumelor până în martie 2017.
SRL-D-urile au și alte avantaje de la stat. La înființarea societății nu se percep taxe, iar societatea este scutită de plata contribuției la CAS datorată de angajator pentru minimum doi angajați și maximum patru, pe o perioadă de trei ani, cât firma are statutul de SRL-D.
Potrivit datelor din statisticile Oficiului Național al Registrului Comerțului, în Dolj s-au înființat 1.277 de SRL-D-uri până acum, dintre care mai sunt active 1.224, iar 53 au fost radiate.

Start la programul START

Tot de ieri se pot depune on-line cererile de finanțare și pentru Programul START. Diferența față de SRL-D este aceea că pentru acest program sunt eligibile firmele care au o vechime de până la maximum doi ani.
„Și pentru START se finanțează planurile de afaceri în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute în următoarele condiții: alocația financiară nerambursabilă este de 90% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 120.000 de lei de beneficiar. Înscrierea se face on-line în acea aplicație numită Registru unic electronic“, a spus Radu Ghinea, directorul OTIMMC Craiova.
De precizat că firmele de tip SRL-D nu sunt acceptate în Programul START. Și pe acest program sunt eligibile aproximativ aceleași activități ca și pentru programul dedicat debutanților în afaceri.
Concurența pentru obținerea fondurilor nerambursabile de la stat pe Programul START este și mai strânsă decât pentru SRL-D.
Alocația națională pe Programul START este de 17 milioane de lei pe toată țara, ceea ce înseamnă că vor fi circa 141 de beneficiari pe toată țara, dacă presupunem că toți solicită suma maximă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS